Positius desconeguts

La Comunitat de Madrid i Sanitat s'enfronten per les dades de contagis

El Govern de Díaz Ayuso respon a Fernando Simón que a Madrid es detecta el 60% de positius asimptomàtics, i no el 15%, com va assegurar aquest dijous el director del Centre d'Emergències

zentauroepp54346172 fernando simon coronavirus200803190234

zentauroepp54346172 fernando simon coronavirus200803190234 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El desacord entre el Govern madrileny i el Govern d’Espanya es troba des d’aquest divendres en una nova i més calenta fase de rancúnia, aquesta vegada per les dades de contagi a la Comunitat de Madrid, que no tenen una ratificació oficial de l’Estat. Una reunió tècnica convocada per a aquest matí pel Ministeri de Sanitat amb els responsables sanitaris autonòmics madrilenys ha acabat sense més resultat que l’escenificació del disgust de l’Executiu d’Isabel Díaz Ayuso, que acusa de deslleial el departament que dirigeix el ministre Salvador Illa.

El Ministeri de Sanitat no contesta a la imprecació madrilenya. En disputa hi ha la veracitat de les dades de contagis de coronavirus que Madrid comunica a Sanitat, sospitosament baixos per als funcionaris ministerials en una etapa en què altres comunitats, com Euskadi, fins i tot reconeixen trobar-se ja tècnicament en una segona onada.

Aquest dijous, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, havia considerat en compareixença pública que «no és un bon indicador» que Madrid només estigui detectant un 15 per cent dels positius asimptomàtics que es donen al seu territori, quan la mitjana a la resta d’Espanya és del 50 per cent.

El director del CCAES va dir ahir que, segons les seves dades, Madrid, amb un 15%, se situa «molt per sota de la mitjana nacional». «El desitjable seria que el percentatge d’asimptomàtics fos més gran. No és un bon indicador, ens agradaria que fos almenys de la mitjana nacional», va valorar.

Entre les raons en què es basa aquesta crítica hi ha l’escassa xifra de rastrejadors que estan treballant en la Sanitat madrilenya, menys del 20 per cent dels 300 inicialment previstos, segons fonts sindicals mèdiques.

Malestar

Ha assistit a la cita el conseller madrileny de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, que, a l'acabar la «reunió tècnica» ha assegurat que els asimptomàtics detectats per la xarxa assistencial i sanitària madrilenya són del 60 per cent, i no del 15, com sosté Simón. «De tots els casos que tenim, el 60 per cent són asimptomàtics –ha remarcat–. Està per sobre de la mitjana d’altres comunitats autònomes i es correspon amb el nombre de proves PCR i diagnòstiques que realitzem».

Ruiz Escudero ha expressat el seu «profund malestar» amb les declaracions de Fernando Simón. «Em sembla una profunda deslleialtat donar dades que no es corresponen amb la realitat. La Comunitat de Madrid està actuant amb absoluta transparència en la transmissió de dades. Genera molta alarma entre els madrilenys».

El conseller ha aprofitat per acusar el Govern central de no tenir una estratègia clara de lluita contra la pandèmia. «La seva estratègia és una cosa que no coneixem. Per a una cosa tan senzilla com mirar de detectar els casos que venen de l’estranger a través de l’aeroport de Madrid Barajas encara no hem tingut cap solució».

Mentre se celebrava la trobada (o més aviat desacord) el conseller madrileny d’Hisenda, Javier Fernández-Lasquetty, ha dit que el percentatge de positius que detecta Madrid és «molt més gran» del que considera Sanitat. 

Les dades del Govern central, en opinió d’aquest conseller, «no estan contrastades» amb els epidemiòlegs de Madrid, que són «els que estan a peu d’obra contrastant cada dada i acarant-les». El conseller ha aprofitat per acusar el Govern central de mentir amb la xifra real de morts per l’epidèmia.

Notícies relacionades

A la tarda d’aquest divendres, la Ser ha difós documents segons els quals, i contra els quals assevera el conseller Ruiz Escudrro, el govern madrileny ha modificat un dels seus informes d’incidència de la pandèmia entregats a Sanitat, eliminant un paràgraf en el qual assenyalaven que els positius asimptomàtics havien descendit fins al 19,4 i el 7,6 % en els últims 14 i set dies respectivament.

La Comunitat de Madrid ha reportat aquest divendres a Sanitat dos nous brots al seu territori. Un d’ells, a Getafe, afecta 16 persones relacionades amb un establiment d’hostaleria ja tancat. L’altre, a Madrid capital, afecta cinc persones del mateix àmbit laboral.