Polèmica quarantena

Illa demana al Govern britànic que no veti els viatges a tot Espanya

El ministre de Sanitat planteja que les restriccions s'apliquin de manera regionalitzada a les zones més afectades per la pandèmia

boeing

boeing / JUSTIN TALLIS (AFP)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha demanat al seu homòleg britànic, Matt Hancock, que les restriccions de viatges a Espanya s’apliquin de manera regionalitzada a les zones més afectades per la pandèmia, una cosa que els britànics es plantegen reconsiderar tot i que d’entrada entenen cada país «com un tot». 

Fonts diplomàtiques han explicat aquest divendres que Illa i el ministre de Sanitat del Regne Unit, Matt Hancock, van mantenir ahir a la tarda una conversa en el marc dels intents per aconseguir que aquest país reverteixi part de les mesures adoptades per als viatgers procedents d’Espanya, com la quarantena de 14 dies, informa Efe. 

Tot i que Hancock li va fer veure que el seu Govern «considera cada país com un tot» sí que es va mostrar disposat a replantejar-se l’opció d’aplicar les restriccions «a nivell regional» i no a tot Espanya, una cosa que sí que fan altres països europeus, com França o Alemanya, que limiten les seves recomanacions a les zones més castigades, com Catalunya, Aragó i Navarra. 

Els dos ministres de Sanitat, que tornaran a parlar la setmana vinent, van acordar establir un canal directe i fluid de comunicació sanitària sobre l’evolució de la pandèmia a Espanya, i el Govern enviarà a les autoritats britàniques informes diaris «amb detall regional», incloses les illes Balears i les Canàries. 

En aquest sentit, Espanya mira de fer veure que aquesta «territorialització» de les mesures preventives segueix un criteri ja exposat el mes de maig per la Comissió Europea perquè a més de respondre a criteris estrictes de salut pública es restringeixin a les àrees on es localitzen els brots i no al conjunt dels països. 

No obstant, en el cas britànic les fonts diplomàtiques apunten que quan el Regne Unit va acordar implantar la quarentena per als viatgers procedents d’Espanya també va influir en la seva decisió «la mateixa preocupació» que hi ha en aquest país sobre l’avanç del coronavirus dins de les seves fronteres. 

Així, s’ha guiat per un criteri de «cautela», afegeixen, que obeeix a una «lògica interna», el qual ha de ser considerat «normal» perquè són decisions sobiranes de tercers països davant les quals el Govern farà valer la màxima informació tècnica possible aportant dades fiables i diàriament als seus interlocutors. 

De fet, per a això ha reforçat l’anomenada Xarxa Sentinella que implica les ambaixades d’Espanya als països de la UE i l’espai Schengen perquè rebin com més ràpidament millor tota la informació epidemiològica sobre la situació de la pandèmia a Espanya i, al seu torn, rebre la d’aquests països per adoptar decisions referides a restriccions de mobilitat. 

Es tracta de 30 estats amb els quals existeix aquest mecanisme del qual s’ha dotat el Ministeri d’Afers Estrangers per facilitar un intens contacte per a una etapa que descriu com de «gestió de risc, no de supressió» del virus i davant la qual ja se sabia que portaria l’aparició de nous brots. 

Focus localitzats

Això sí, les autoritats espanyoles reiteren que Espanya té «controlada» la situació, amb focus molt localitzats i reafirmen que que es tracta d’una «destinació turística segura», perquè, a més, els nous casos d’infectats s’estan restringint a unes comunitats concretes. 

«Hem sigut responsables i ho continuem sent», assenyalen des d’Exteriors, en què la ministra Arancha González Laya s’acosta al llindar de 100 entrevistes des del mes de març a mitjans de comunicació, en concret 96 fins avui, dues terceres parts estrangers, per llançar aquest missatge de «seguretat» sobre la gestió de la pandèmia. 

Les dades, recalquen les fonts, avalen la manera en què ha afrontat aquesta nova etapa, amb un percentatge acumulat des del març de 100 proves PCR per cada 1.000 habitants que acosta als cinc milions la xifra total de proves efectuades. 

Notícies relacionades

I ara, malgrat els rebrots d’altres àrees, les comunitats autònomes més turístiques amb prou feines han tingut morts i ingressos de pacients en uvis durant l’última setmana. 

A les Balears no va morir cap malalt i n’ha tingut dos d’ingressats a l’uci durant l’última setmana, a les Canàries tampoc en va morir cap i no hi va haver entrades a cures intensives; tampoc a Andalusia, amb quatre internats en ucis, en tant que en el País Valencià ha mort un afectat per coronavirus i hi ha hagut un ingrés a l’uci. 

Temes:

Coronavirus