LA GESTIÓ DELS REBROTS

Lleida i sis municipis del Segrià aconsegueixen que el Govern alleugi el confinament

A partir d'aquest dijous s'aplicaran les mateixes restriccions que estan en vigor a la resta de la comarca, a Barcelona i la seva àrea metropolitana

zentauroepp54294445 control ave200730114538

zentauroepp54294445 control ave200730114538 / Jordi V Pou

3
Es llegeix en minuts
Anna Mora

Llarga ha sigut i encara és l’espera per tornar a la nova normalitat a Lleida, que passa per un segon confinament, igual que sis municipis més del Segrià –Aitona, Alcarràs, la Granja d’Escarp, Seròs, Soses i Torres de Segre–, que aquest dimecres fa dues setmanes. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat el final de l’aïllament d’una zona que fa més d’un mes que està allunyada: primer amb el confinament perimetral de la comarca al qual es van sumar altres mesures més restrictives per frenar la Covid.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar a la capital del Segrià, acompanyada per la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, el final de l’aïllament (es permetran entrades i sortides) i ha explicat les mesures aprovades pel Procicat, que entraran en vigor aquest dijous a les 16 hores i poden seguir actives durant 15 dies.

La flexibilització arriba després que la corba s’estabilitzés i després de les constants manifestacions de negocis i restauradors, que acumulen pèrdues milionàries. També aire fresc per als ciutadans, que es troben en plena onada de calor.

Com a l’àrea de Barcelona

Es tracta de les mateixes restriccions ja vigents en la resta de la comarca, a Barcelona i la seva àrea metropolitana, tot i que amb algunes limitacions que afecten el sector de la restauració: cafeteries, bars i restaurants, per ara, només poden posar en marxa les seves terrasses, amb el 50% d’aforament, mantenint la distància i tancant abans de mitjanit.  

Tot i que Vergès va admetre que aquests últims dies de juliol «ha baixat la corba», va assegurar que «hem d’anar amb compte, perquè la pressió assistencial en els centres de salut de Lleida que, al seu torn, donen atenció a tota la regió, és molt alta». «Això és un avís per a navegants: les tendències a la baixa poden canviar si ens relaxem», va advertir la consellera, que situa aquesta zona «entre el nivell 4 i 5».

I va afegir: «Ens trobem amb un panorama complicat, hem de continuar aplicant mesures i les més efectives són les de protecció individual». 

¿Tindrem estiu?

La roda de premsa de Salut de dimarts va ser l’avantsala en què els lleidatans buscaven respostes a uns interrogants que, a les portes de les vacances, es feien més urgents: ¿hi tindrem estiu, a Lleida? Als carrers es respiraven les preguntes i a les xarxes socials s’alçaven les apostes, que es van confirmar al cent per cent a la tarda. Aire fresc per als ciutadans, que es troben en plena onada de calor.

La flexibilització arriba després que la corba s’estabilitzés i després de les constants manifestacions de negocis i restauradors, que acumulen pèrdues milionàries. No obstant, per a alguns dels restauradors les mesures són insuficients, ja que, si no disposen de terrassa, la seva persiana continua abaixada. 

Notícies relacionades

També La Paeria –Ajuntament de Lleida– va comunicar l’obertura de les piscines municipals dels barris de Balàfia i Cappont i la posada en marxa d’una aplicació web per realitzar la reserva. A Lleida, la cultura no farà vacances, ja que el consistori manté una programació de nous espectacles en línia, per així complir els contractes amb les companyies i artistes locals i oferir una programació de qualitat. Abans de l’anunci del final del confinament, l’alcalde de la ciutat, Miquel Pueyo, va defensar la necessitat de trobar una estratègia per minimitzar els riscos per a la salut i l’economia. 

Torra felicita

D’altra banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, va celebrar l’evolució positiva del brot de Covid-19 a Lleida i va reivindicar que les mesures que aplica el seu Govern funcionen: «Ho estem controlant». En una entrevista a la cadena nord-americana CNBC, Torra va remarcar que les restriccions que va dictar Salut a la zona han permès «situar la taxa de reproducció del virus a la zona de Lleida a 1». Malgrat això, el president ha insistit a la població que no es pot abaixar la guàrdia.