LA GESTIÓ DE LA PANDÈMIA

L'OMS assegura que la situació a Espanya és lluny de la que hi havia en ple estat d'alarma

L'organisme internacional qüestiona l'estratègia de tancar fronteres per frenar la Covid-19

Avisa que per si soles les restriccions en els viatges no són efectives i insisteix a localitzar els casos positius

FILE PHOTO: Director-General of the World Health Organization (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus speaks during a news conference after a meeting of the Emergency Committee on the novel coronavirus (2019-nCoV) in Geneva, Switzerland January 30, 2020. REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

FILE PHOTO: Director-General of the World Health Organization (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus speaks during a news conference after a meeting of the Emergency Committee on the novel coronavirus (2019-nCoV) in Geneva, Switzerland January 30, 2020. REUTERS/Denis Balibouse/File Photo / Denis Balibouse (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit aquest dilluns que tancar fronteres o imposar restriccions en els viatges no és una estratègia sostenible per frenar l’expansió del coronavirus. Coincidint amb la decisió del Regne Unit d’imposar una quarantena als viatgers procedents d’Espanya, l’OMS ha llançat un missatge de calma i ha assenyalat que la situació de la Covid-19 a Espanya és lluny de la que hi havia fa uns mesos, en ple estat d’alarma.

Així ho ha defensat en roda de premsa Michael Ryan, director executiu del Programa d’Emergències Sanitàries de l’OMS, que ha assenyalat que serà pràcticament impossible per als països mantenir les fronteres tancades. Ryan ha apuntat també que les restriccions en els viatges per si soles no són eficaces de cara a controlar la malaltia.

Ryan s’ha referit especialment al cas d’Espanya i ha assegurat que la situació de la malaltia al país és lluny de la que hi havia els mesos de març o abril. Així mateix, Ryan ha assenyalat que es necessitaran dies o setmanes per veure com evoluciona la situació i ha expressat la seva confiança que els rebrots quedaran sota control. 

Unes consideracions que es produeixen just quan el Regne Unit ha decretat una quarantena per a viatgers procedents d’Espanya que ha posat en un compromís la temporada turística al país i es planteja prendre la mateixa mesura a França i Alemanya.

Respecte als rebrots, Ryan ha assenyalat que ja es veia venir i era previsible que a mesura que es reprengués i augmentés la mobilitat de persones, la malaltia repuntés. 

Localitzar i aïllar els casos, clau

En la mateixa roda de premsa, el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha insistit que els contagis s’estan accelerant i ha demanat un compromís polític més gran per informar i conscienciar la societat sobre la importància de protegir-se davant la Covid-19.

Tedros ha recordat que aquest dijous, 30 de juliol, es compleixen sis mesos des que l’OMS declara el nou coronavirus com una emergència internacional de salut pública, moment en què es registraven menys de 100 casos fora de la Xina, país on va aparèixer el virus per primera vegada, i cap mort.

Notícies relacionades

No obstant, en l’actualitat ja s’han notificat 16 milions de casos de Covid-19 i més de 640.000 morts, si bé en les últimes sis setmanes s’han «duplicat» el nombre de nous contagis. En aquest sentit, Tedros ha reiterat la necessitat que els països trobin, aïllin i tractin els casos, així com que identifiquin i posin en quarantena els contactes.

«Mantingui’s allunyat dels altres, renti’s les mans, eviti àrees atapeïdes i tancades, i utilitzi una mascareta allà on es recomani. On se segueixen aquestes mesures, els casos baixen. On no se segueixen, els casos pugen», ha advertit.