Nou cicle republicà

ERC exigirà un mínim de 50 militants i un 3% d’avals per constituir-se en corrent intern

Oriol Junqueras, Xavier Godàs y Helena Solà, durante el debate en la sede de ERC de la semana pasada

Oriol Junqueras, Xavier Godàs y Helena Solà, durante el debate en la sede de ERC de la semana pasada / Marc Puig / ERC

4
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La direcció d’ERC va assumir en l’últim congrés el compromís amb els sectors crítics d’elaborar un reglament que reconegués i regulés l’existència de corrents interns dins del partit. Va ser un pacte per intentar encarrilar les discrepàncies internes de la manera més civilitzada possible i recuperar una mica de pau després de la crisi que va fracturar l’organització fa just un any. Doncs bé, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, aquest mateix dimarts el partit ha enviat el nou reglament als seus consellers nacionals perquè l’estudiïn i, si volen, presentin esmenes. L’objectiu és aprovar-lo definitivament en un consell nacional del pròxim 20 de setembre.

En el document, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, ERC assumeix el compromís de «reconèixer i respectar» aquests corrents com a expressió de la «democràcia interna» del partit. A partir d’aquí, per constituir-ne una, la formació exigeix que siguin almenys 50 afiliats els que ho sol·licitin i que presentin les firmes d’un 3% dels militants de com a mínim sis agrupacions regionals diferents. Actualment ERC ronda actualment els 8.000 militants, per la qual cosa es necessitaran unes 250 firmes. Si la sol·licitud és corrent haurà de ser aprovada primer per l’executiva que lidera Junqueras i, després, haurà de ser ratificada pel consell nacional.

El nou reglament dona als corrents drets i deures. Entre els drets, destaca la possibilitat d’utilitzar les instal·lacions del partit, emetre comunicats de manera interna, enviar una vegada a l’any un correu a tota la militància per informar de les seves activitats i poder utilitzar el butlletí intern tres vegades a l’any. Entre els deures, sobresurt l’obligació de «respectar» les decisions que prenguin els òrgans interns, no demanar el vot per opcions que no siguin ERC, actuar amb «esperit constructiu» i no emetre opinions públiques –especialment en mitjans o xarxes socials– que «contradiguin manifestament» les decisions adoptades per l’organització. Si els corrents incompleixen sistemàticament els seus deures, el partit es reserva el dret de suspendre-les o fins i tot dissoldre-les si així ho estableix la comissió de garanties, l’òrgan que vetlla pel bon funcionament de l’organització.

Fonts republicanes reivindiquen que la direcció ha sigut «molt valenta» amb la decisió de reconèixer i emparar l’existència dels corrents interns, i recorden que han complert amb el termini de sis mesos que es van donar per elaborar el reglament. El compte enrere va començar el 15 de març i, si res es torça, estarà en vigor el 20 de setembre. Aquest reglament també té alguna cosa de simbòlica per a la nova direcció. Considera que és un altre pas per poder donar per enterrada una vegada per sempre la crisi interna. El primer pas va ser completar la renovació de les federacions territorialssense gaire soroll ni sobresalts.

Actualment hi ha a ERCquatre col·lectius que, en el passat, han mostrat interès per convertir-se en corrent. Tres són sectors crítics que al seu dia van ser candidatures que li van disputar el poder a Oriol Junqueras en l’últim congrés: Nova Esquerra Nacional –liderada per Xavier Godàs–, Foc Nou (Helena Solà) i el Col·lectiu 1 d’Octubre (Xavier Martínez-Gil). El quart col·lectiu és Àgora Republicana, de l’exdiputat al Congrés Joan Tardà, que en el seu cas és afí a la nova direcció però que busca influir en els postulats del partit.

Oriol Junqueras i Xavier Godàs escoltant Helena Solà el dia del debat entre presidenciables. /

ERC

Curiosament, dels quatre sectors, només el de Tardà, el que és pròxim a Junqueras, té la decisió presa de ser corrent. Els altres tres no ho han decidit i continuen pensant-s’ho. Segons les consultes fetes per EL PERIÓDICO, ara mateix estan més lluny que a prop de sol·licitar-ho. En l’elaboració del reglament han col·laborat persones pròximes a Foc Nou i Àgora. Des de Nova Esquerra van declinar fer-ho i el Col·lectiu 1 d’Octubre no va rebre la proposta.

Entitats associades

Notícies relacionades

ERC ha aprofitat que havia de regular els corrents interns per fer una reforma estatutària més àmplia sobre la «participació interna» i també sobre l’«obertura» que busca el partit cap a la societat. Així, també ha dissenyat una regulació perquè entitats cíviques i polítiques de Catalunya puguin associar-se a ERC per col·laborar. La idea, doncs, és donar una cobertura estatutària a un dels principals postulats de Junqueras, que és que, si ERC vol créixer i governar, ha d’aspirar a assemblar-se el més possible a la societat catalana. «Volem assemblar-nos al nostre país perquè, si no som capaços de fer-ho, no tindrem la força necessària per transformar-lo», va dir en l’últim congrés del partit. Amb el nou reglament, ERC busca retroalimentar-se amb aquestes entitats i donar-los veu dins de l’organització.

Finalment, el partit també ha introduït una millora en la regulació dels referèndums i les consultes internes, que han guanyat presència interna en els dos últims anys. Per exemple, la decisió de recolzar l’última investidura de Pedro Sánchez o la de Salvador Illa es va sotmetre al conjunt dels afiliats.