GAIREBÉ 1.300 INFECTATS EN UN DIA A CATALUNYA

Barcelona fa marxa enrere per frenar els contagis

Salut i l'ajuntament restringiran activitats d'oci i reunions massives per controlar l'increment de casos comunitaris, que estan fora de control a tot Catalunya

barcelona / periodico

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Amb la segona onada de la pandèmia de coronavirus picant a la porta i amb Lleida i el Segrià reconfinats, Barcelona i part de la seva àrea metropolitana es preparen per fer marxa enrere amb l’objectiu de controlar l’increment dels contagis. Tant la Conselleria de Salut com l’ajuntament tenen assumit que s’hauran de prendre diverses mesures per restringir les reunions massives i les activitats d’oci, similars a la fase 2 de l’estat d’alarma.

Aquestes mesures de control se sumarien a la contractació d’uns 500 «gestors» de la Covid-19, anunciada aquest dijous per la Generalitat. Aquesta nova figura per a la detecció dels contactes de casos de coronavirus treballarà als centres d’atenció primària (CAP). La seva comesa serà atendre les persones sospitoses de coronavirus, oferir informació i ajudar a establir els seus contactes ràpidament.

Catalunya va comptabilitzar ahir 1.293 nous contagis i quatre morts més respecte al dia anterior. La situació és realment preocupant i, de fet, la consellera de Salut, Alba Vergés, no descarta suspendre la diada de Sant Jordi, prevista per al 23 de juliol. «Hem de valorar si es cancel·la però també les mesures que s’aplicarien a Barcelona si se celebra», va dir.

El dispositiu de seguiment dels casos de Covid-19 de Salut ha sigut molt criticat per experts i, fins i tot, per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al considerar que els 120 ‘scouts’ (o exploradors, de vegades anomenats rastrejadors) que hi treballen (persones que segueixen els contactes dels positius) són insuficients. Ahir, Vergés va intentar sortir al pas amb la presentació d’aquesta nova figura.

Amb la incorporació d’aquests «500 gestors Covid», Catalunya tindrà un total de 815 persones dedicades a rastrejar els contactes de persones, entre epidemiòlegs rastrejadors (195) i els anomenats ‘scouts’ (120), que es troben en una central de trucades d’una filial de Ferrovial i que comproven cada cert temps si l’aïllament a casa es fa correctament. Aquest contracte, que va rebre moltes crítiques perquè nombroses veus demanen que aquesta tasca la realitzi l’atenció primària i no una empresa privada, encara no ha sigut rescindit.

Reforç

Els «gestors Covid» començaran a treballar els pròxims dies per descarregar feina als serveis assistencials, que tenen com a tasca principal atendre els malalts, no recollir dades dels contactes de les persones positives o informar-los dels drets laborals que tenen quan estan malalts, segons va indicar el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz. Mendioroz va negar que el Govern català hagi arribat «tard» al control de la pandèmia i va argumentar que si el servei de vigilància epidemiològica es reforça ara és perquè hi ha «diversos brots».

Notícies relacionades

«Hem reforçat la xarxa de vigilància epidemiològica i el que plantegem és que mig miler de persones es reorganitzin dins l’àmbit de l’atenció primària. També posem en marxa una eina tecnològica que conviurà amb tot el nostre sistema», va resumir la consellera Vergés.

Per la seva banda, el director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Xavier Llebaria, va dir que aquest «procés té diferents fases que impliquen diversos agents i institucions».