LES MESURES SERAN VIGENTS DURANT 15 DIES

Salut aplica a l'àrea de Barcelona les restriccions de l'Hospitalet

Queden prohibides les reunions de més de 10 persones i es cancel·la de nou la Diada de Sant Jordi

La capital catalana torna a la fase 2 de la desescalada i la consellera Vergés no descarta cap altre confinament

barna / periodico

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’evolució de la pandèmia a Barcelona va només uns dies per darrere de la de l’Hospitalet de Llobregat. Mirar cap al que està passant en aquest municipi veí assenyala, en bona mesura, el que també acabarà passant a la capital catalana. El Govern ha demanat aquest divendres als ciutadans de Barcelona, de 12 municipis de la seva àrea metropolitana (Viladecans, el Prat, Sant Joan Despí, Sant Boi, Cornellà, Esplugues, l’Hospitalet, Sant Just Desvern, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià del Besòs i Badalona) i de la comarca la Noguera (Lleida) que només surtin de casa per motius imprescindibles, com anar a treballar o comprar aliments. Que no es desplacin aquest cap de setmana, ni vagin a les segones residències. És una recomanació, no una prohibició (els Mossos d’Esquadra no multaran els qui es moguin), però, com ha advertit la consellera de Salut, Alba Vergés, és també el pas previ a «mesures més dràstiques». Avís a navegants: un confinament com el viscut fa mesos (ja sigui total o perimetral) no està, ni de bon tros, descartat. I és un escenari plausible en les pròximes setmanes.

El jutge ha ratificat, aquest divendres a última hora de la tarda, les mesures del Govern, de manera que entraran en vigor a les nou del matí d’aquest dissabte. Totes aquestes restriccions duraran, com a mínim, 15 dies.

«La transmissió comunitària existeix. No estem prohibint, estem demanant que la gent eviti les sortides. Si no, haurem de prendre mesures més dràstiques que ningú vol. Ens movem en un moment horrorós de complexitat», ha dit Vergés visiblement preocupada. «Als hospitals hi està havent un increment de persones a les urgències, a les ucis i d’hospitalitzacions», ha advertit. L’atenció primària, segons la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic), fa setmanes que està en «prealarma». Ahir Salut va informar de 1.293 nous contagis registrats a Catalunya en les últimes 24 hores. Són xifres similars a les del mes de març. Barcelona, en només una setmana, ha vist triplicar els nous casos.

buch / periodico

La Diada de Sant Jordi, prevista per al pròxim 23 de juliol, «amb tota probabilitat», es tornarà a suspendre, com ha reconegut la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó. No així el Festival Grec de Barcelona, ja que en aquest esdeveniment hi ha «distància» entre les persones i un «control» (previ registre) dels assistents. «S’acabarà de decidir [si se suspèn], però pot ser que aquest tipus d’activitats es puguin mantenir», ha dit Budó.

Prohibicions

El Govern sí que ha aprovat algunes prohibicions, com les trobades de més de 10 persones tant en l’àmbit públic com el privat, la limitació de l’aforament al 50% en l’hostaleria (no es podrà consumir a la barra i, a més, la distància entre les taules de les terrasses serà més gran) i se suspèn, de nou, l’obertura al públic de teatres, cines, esdeveniments esportius, les activitats lúdiques i els establiments d’oci nocturn. A més, serà necessari tenir cita prèvia per anar a comprar als comerços. És, en tota regla, una tornada a la fase 2 de la desescalada. «Hem de fer un pas enrere per corregir els rebrots», ha dit Budó.

Es mantenen els casals i colònies d’estiu perquè els pares puguin «conciliar» i pels «drets» dels nens.

Notícies relacionades

Aquest pla restrictiu presentat per a Barcelona i la seva àrea metropolitana serà també estès a la comarca lleidatana de la Noguera, que està enganxada a la del Segrià, el punt calent de la pandèmia a Catalunya en aquests moments. Lleida i el Segrià continuaran amb les restriccions i el confinament perimetral fixat fa una setmana. «A la Noguera s’han multiplicat per tres els contagis d’una setmana a l’altra. Hi ha diferents brots localitzats, per això allà també s’ha d’actuar en l’àmbit social», ha dit Vergés. Les mesures busquen «evitar al màxim possible el contacte social», ja que, segons Salut, la major part d’aquests contagis s’estan produint en trobades familiars i socials.

Es mantenen, no obstant, els casals i colònies infantils d’estiu. «Atès que l’àmbit laboral és l’últim que ha de quedar afectat, igual que la conciliació, no tancarem ni els casals ni les colònies infantils», ha afirmat la titular del Departament de Salut, que també ha assenyalat la necessitat de preservar els «drets dels nens», que tant han patit el confinament mesos enrere.