l'evolució de la pandèmia

Salut posarà 500 «gestors Covid-19» en atenció primària per ajudar en el rastreig

La conselleria presenta un reforç de la xarxa de seguiment de coronavirus després de les crítiques rebudes

Alba Vergés no descarta suspendre el Sant Jordi de la pròxima setmana per l'augment de contagis

zentauroepp54041285 ordiizia test200709112829

zentauroepp54041285 ordiizia test200709112829 / VINCENT WEST

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Amb la segona onada de la pandèmia de coronavirus trucant a la porta i amb Lleida i la comarca del Segrià (on ja hi ha hagut quatre morts en els últims dies) reconfinades de nou, la Conselleria de Salut ha anunciat aquest dijous que contractarà uns 500 «gestors» de la Covid-19. Aquesta nova figura, que formarà part de tot el circuit de detecció dels contactes de casos de coronavirus, treballarà als centres d’atenció primària (CAP) i atendrà les persones sospitoses de tenir el coronavirus, oferirà informació i ajudarà a establir els seus contactes ràpidament.

Catalunya ha comptabilitzat aquest dijous 1.293 nous contagis i quatre morts més respecte al dia anterior. La situació és preocupant i, de fet, la consellera de Salut, Alba Vergés, no descarta suspendre la diada de Sant Jordi, prevista per al 23 de juliol. «Hem de valorar si es cancel·la però també les mesures que s’aplicarien a Barcelona si se celebra. Amb la transmissió del virus que hi ha es prendran mesures segur», va dir.

El dispositiu de seguiment dels casos de Covid-19 de Salut ha sigut molt criticat per experts i fins i tot per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al considerar que els 120 escoltes (o exploradors, de vegades anomenats «rastrejadors») que hi treballen (persones que segueixen els contactes dels positius) són insuficients. Aquest dijous Vergés ha intentat sortir al pas al presentar a la premsa la creació d’aquesta nova figura.

Amb la incorporació d’aquests «500 gestors Covid», Catalunya tindrà un total de 815 persones dedicades a rastrejar els contactes de persones, entre epidemiòlegs rastrejadors (195) i els denominats escoltes (120), que es troben en una central de trucades d’una filial de Ferrovial i que comproven cada cert temps si l’aïllament a casa es fa correctament. Aquest contracte, que va rebre moltes crítiques perquè nombroses veus demanen que aquesta tasca la realitzi l’atenció primària i no una empresa privada, encara no ha sigut rescindit.

Alliberar l’atenció primària

Els «gestors Covid» es posaran a treballar en els pròxims dies i la seva tasca servirà perquè els serveis assistencials es dediquin a la seva tasca principal, que és atendre els malalts, i no tant a recollir dades dels contactes de les persones positives o a informar-los dels drets laborals que tenen quan estan malalts, segons ha indicat el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz. Mendioroz ha negat que el Govern hagi arribat «tard» al control de la pandèmia i ha argumentat que si el servei de vigilància epidemiològica es reforça ara és perquè ara hi ha «diversos brots».

«Hem reforçat la xarxa de vigilància epidemiològica i el que plantegem és que mig miler de persones es reorganitzin dins de l’àmbit de l’atenció primària. També posem en marxa una eina tecnològica que conviurà amb tot el nostre sistema», ha resumit la consellera Vergés.

Notícies relacionades

Per la seva part, el director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Xavier Llebaria, ha dit que aquest «procés té diverses fases que impliquen diversos agents i institucions que, bàsicament, són de l’àmbit sanitari», tot i que també municipal, ja que de la mateixa manera s’impulsarà la figura dels agents de vigilància comunitària, que «faran un treball de camp», més a prop dels ciutadans.

Es tracta, ha insistit la consellera, de «reduir els terminis» i tenir les dades dels contactes al més ràpid possible, per aturar els brots també al més aviat possible.

Nou pic de contagis a Espanya

La xifra de contagis del coronavirus detectats a Espanya en les últimes 24 hores ha arribat aquest dijous a un nou màxim des del final de l’estat d’alarma amb 580 positius, 190 més que el dia anterior, segons el Ministeri de Sanitat. Són dades equiparables a les de finals de maig. El 70% dels nous casos estan concentrats a Aragó (266 ) i Catalunya (142).

Aquestes xifres no coincideixen amb les de Catalunya, que va registrar ahir 1.293 contagis nous al seu territori. Catalunya comptabilitza no només les proves PCR (les més fiables i únicament les que recull Sanitat), sinó també els tests serològics (que poden donar positiu pel virus, tot i que la infecció sigui inactiva) i els diagnòstics epidemiològics. A més, les xifres de Sanitat, com són les que aporten les comunitats, arriben amb més retard.

Però, en tot cas, les dades de les dues administracions ofereixen una imatge de l’avenç de la pandèmia. En aquests últims set dies han mort a Espanya nou persones. El total de morts des del començament de la pandèmia se situa en 28.416.

L’epidemiòleg Fernando Simón va reconèixer que la situació que estan provocant els brots de contagis a Aragó i Catalunya és «complicada i preocupant», tot i que el 70% són asimptomàtics.