CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

El Govern imposa restriccions al Segrià sense arribar a confinar a casa

La Generalitat presentarà la resolució davant el jutjat amb la idea d'esquivar el veto inicial de la justícia

L'Executiu central avala la iniciativa de Torra i discrepa que col·lideixi amb les competències estatals

zentauroepp54111717 14 07 2020 la portavoz del govern  meritxell bud   economia 200714180804

zentauroepp54111717 14 07 2020 la portavoz del govern meritxell bud economia 200714180804 / GENERALITAT

2
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas

El Govern manté la seva intenció d’ imposar restriccions a la població del Segrià per frenar l’expansió del brot de coronavirus que hi ha en aquesta comarca. La mesura, no obstant, no representarà un confinament «estrictament domiciliari», segons va exposar la portaveu de l’Executiu català, Meritxell Budó, amb la intenció d’esquivar la negativa de la justícia a ratificar la mesura de confinament parcial que s’havia decretat. En aquest sentit, Budó ha detallat la presentació, «en les pròximes hores», de la resolució davant del jutjat contenciós-administratiu amb el qual la Generalitat espera comptar amb la cobertura legal necessària per implementar l’esmentada iniciativa aquesta mateixa mitjanit.

La també consellera ha apel·lat, no obstant, a la «corresponsabilitat» de la ciutadania de Lleida i dels altres set municipis de la comarca afectats, a la qual ha reclamat que no surti de casa si no és estrictament imprescindible. Malgrat que la resolució no es farà pública abans de disposar de l’aval judicial, Budó ha especificat que les mesures impliquen «tornar a les primeres fases del desconfinament» durant un període inicial de dues setmanes.

«No hem de tornar al confinament total, però sí a les primeres fases d’aquella etapa de reobertura, en les quals no podíem anar als bars, no podíem anar a les terrasses, no ens podíem trobar amb més de deu persones, no podíem sortir a fer esport col·lectiu», ha explicat.  La jutge que es va oposar a donar llum verda a l’enduriment del confinament a la comarca va sustentar la decisió en el fet que la iniciativa, «indiscriminada» i «desproporcionada», col·lidia amb les competències estatals.

Situació paradoxal

La paradoxa és que el mateix Executiu central discrepa de la resolució judicial i sembla d’acord amb l’estratègia del Govern. La vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, ha traslladat al vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, que haurien d’haver recorregut la decisió judicial que rebutjava el confinament anunciat pel Govern.

Calvo ha assegurat no estar d’acord amb la «interpretació» de la magistrada. «Ho vaig dir al vicepresident Aragonès. Aquesta interlocutòria caldria recórrer-la i hi hauria una línia de treball bastant bona, ja que la Generalitat té competències per determinar decisions de mobilitat que no requereix l’alarma», ha explicat durant una entrevista a RNE.

En la mateixa línia s’ha manifestat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que considera que el decret llei de la Generalitat no envaeix competències estatals i que ha remarcat la necessitat d’«actuar sense contemplacions» davant la proliferació d’aquests rebrots.

«Sense perjudici de l’anàlisi que hauran de dur a terme els serveis jurídics de l’Estat, no sembla que el decret envaeixi competències», ha dit Illa. «Aquí l’important és actuar per tallar el brot i tot el que ens desviï d’això, desenfoca», ha recalcat el titular de Sanitat. 

Alerta amb les trobades familiars

Notícies relacionades

Illa va informar que hi ha 123 brots actius de coronavirus, una vintena dels quals a Lleida, i va advertir que el 45% d’aquests es van originar en celebracions familiars, informa Pilar Santos. 

La xifra de contagis de coronavirus detectats en les últimes 24 hores ha despuntat a 263, un centenar més que aquest dilluns, mentre que els diagnosticats en 7 dies s’han incrementat a 4.297. D’aquests, 803  presenten símptomes. També en els últims set dies han mort 8 persones, cosa que eleva a 28.409 el total de morts des del començament de la pandèmia.