control sanitari

El Segrià inicia als pobles amb més temporers un pla de xoc anti-Covid-19

Aitona i Alcarràs seran els primers municipis que extremaran la detecció de contagis a peu de carrer

Els hospitals de Lleida tenen ingressades avui 69 persones amb coronavirus, nou d'elles a l'uci

zentauroepp53977304 lleida200703162315

zentauroepp53977304 lleida200703162315 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez

El pla que la Conselleria de Salut està dissenyant per mirar de controlar l’avenç del coronavirus a la comarca lleidatana del Segrià comença a tenir ja contingut, i aquest mateix dimecres arrencarà amb sessions de treball específiques a les localitats d’Aitona i d’Alcarràs, dos dels municipis que concentren més població temporera, jornalers desplaçats a la zona amb motiu de la campanya de la fruita. El pla de xoc per a aquests dos pobles implicarà no només els treballadors del sector sanitari, sinó també agents socials, que tenen un paper clau en la detecció i seguiment de nous encomanats, i forces de seguretat.

Les últimes dades de Salut afegeixen aquest dimecres un nou brot (el quinzè ja) en una empresa hortofructícola de la comarca i un nou pacient hospitalitzat a l’uci, de manera que el total d’ingressats per Covid-19 són 69 persones, nou de les quals, en estat crític, segons ha explicat la gerent de les regions sanitàries de Lleida i Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, que ha anunciat també una campanya intensiva de proves a les 33 residències geriàtriques de la comarca.

La població vulnerable –gent gran i malalts crònics– és en aquests moments el principal focus de preocupació de les autoritats sanitàries. Per això es reforçarà la plantilla d’inspectors de seguiment epidemiològic, fins ara composta per només nou persones. S’hi incorporaran 15 persones més, entre els quals, especialistes que estaven assignats a altres comeses, com els de salut laboral, per poder començar a treballar «a peu de carrer».

Trencar la quarantena

Les mesures que es comencen a aplicar seran ineficients si «la ciutadania no redueix també les interaccions socials i la mobilitat», ha alertat Farreny. La gerent de la regió sanitària ha admès que la possibilitat d’un confinament domiciliari és una opció que existeix, que està sobre la taula,  però ha afirmat que «ara mateix no es planteja». El que sí que es podria fer, ha plantejat l’alcalde de la capital, Miquel Pueyo, és habilitar algun mecanisme legal o jurídic «perquè les policies o els treballadors socials puguin localitzar i actuar en relació amb persones que han donat positiu en coronavirus però que es neguen a fer la quarantena».

Notícies relacionades

En les pròximes hores, a més, es podrien començar a derivar cap a fora de Lleida (Igualada, Reus, Manresa i, fins i tot, l’àrea metropolitana de Barcelona) pacients de comarques limítrofes que requereixin hospitalització, per no saturar l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida, on ja s’han omplert la meitat dels 75 llits habilitats per atendre aquest rebrot del coronavirus.

Salut continua buscant, mentrestant, una vintena de metges i mig centenar d’infermeres especialistes en pacients crítics i semicrítics per cobrir les actuals necessitats de personal sanitari, causades, entre altres raons, perquè una part del personal sanitari de Lleida es troba actualment de vacances. «Aquest brot ens ha agafat a contrapeu», ha admès, per la seva banda, el gerent territorial de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Lleida, Ramon Sentís.