Davant d'una previsible segona onada

Catalunya construirà abans de final d'any annexos a cinc hospitals per a casos de coronavirus

Seran al Moisès Broggi, Pere Virgili de Barcelona, Arnau de Vilanova Can Ruti i Bellvitge

fcosculluela18512639 hospitalet de llobregat    baix llobregat    03 03 2012    s170512162515

fcosculluela18512639 hospitalet de llobregat baix llobregat 03 03 2012 s170512162515

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El departament de Salut construirà abans de final d’any cinc annexos en hospitals, entre els quals el Moisés Broggi, de Sant Joan Despí; el Pere Virgili, de Barcelona; l’Arnau de Vilanova, de Lleida; Can Ruti, de Badalona, i Bellvitge, a l’Hospitalet, davant una previsible segona onada de Covid. Així ho ha explicat avui el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, a TV-3, on ha dit que el departament ja ha gastat 1.300 milions d’euros per la Covid i que a final d’any la xifra serà d’uns 2.000 milions.

Comella ha explicat, segons recull Efe, que aquests equipaments al costat dels hospitals també podran utilitzar-se «per a altres usos després». Segons Comella, ara la sanitat pública catalana té llits de crítics, respiradors i epis: «Tenim prou respiradors i material fins que arribi la vacuna».

Ha defensat que una prioritat ara són les vacances del personal sanitari, uns 140.000 treballadors, 47.000 d’ells de l’Institut Català de la Salut (ICS).

Comella ha dit que han fet unes 3.000 noves contractacions, però com que no hi ha més disponibilitat perquè «tots estan treballant», la solució passa per pagar hores extres, tot i que ha insistit que el personal està «físicament i emocionalment cansat» i per això «estan fent vacances per torns».

Voluntaris a Lleida

«Intentem respectar al màxim les vacances, en el cas de Lleida hi ha professionals que hi han renunciat temporalment, però hi ha d’haver un període de descans per recuperar-se físicament i anímicament», ha dit.

Després de recordar que 260 sanitaris s’han ofert voluntaris per ajudar al Segrià, ha assenyalat que el CatSalut ara ha de recuperar l’activitat i espera que els casos més greus –càncers i coronaris– ja estiguin actualitzats al setembre.

Ha assenyalat que estan intentant que no s’hagi de tornar a confinar tota la població per «mantenir el delicat equilibri entre sanitat i economia, però si se n’ha d’anar a un confinament total perquè es perd el control, doncs no hi haurà més remei que fer-ho, tot i que hi ha eines per a confinaments més selectius de persones més vulnerables».

En aquest sentit ha recordat que el 97,5% dels morts per Covid pertanyien a col·lectius vulnerables i per això ja tenen identificades les 616.051 persones a Catalunya amb el risc més alt, que seran les primeres en rebre la vacuna i que rebrien unes «pautes d’aïllament» en cas necessari.

En total, Comella ha xifrat en 1,8 milions les persones vulnerables a Catalunya, entre les del risc més alt i les de risc, tot i que ha recordat que també es donen casos de joves sans que pateixen complicacions greus. Al Segrià són 48.000 les persones vulnerables amb qui ja estan contactant.

70.000 operacions ajornades

Notícies relacionades

Respecte a les llistes d’espera, Comella ha reconegut que s’han ajornat 70.000 operacions i ha anunciat que la setmana que ve el consell director del CatSalut farà un pla per poder recuperar l’activitat ajornada, «que no es podrà fer en un any».

Segons Comella, l’activitat demorada s’anirà recuperant al llarg d’aquest any, del 2021 i en primer tram del 2022 «i es farà segons la gravetat i amb criteri clínic». «Els casos de càncer i malalties coronàries els recuperarem dins d’aquest any. A principis de setembre el més greu estarà recuperat», ha assegurat Comella.