Reunió d'urgència

La Generalitat estudia avui si són necessàries mesures «més dràstiques» a Lleida

Salut no descarta el confinament domiciliari d'unes 40.000 persones, les més vulnerables

El delegat del Govern: «No està sobre la taula» la reclusió a les cases dels ciutadans

zentauroepp54017660 soc lleida confinamiento200706194349

zentauroepp54017660 soc lleida confinamiento200706194349 / JORDI V POU

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Preocupació pel continu augment de casos de coronavirus a Lleida. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat que en la reunió d’aquest dimecres del comitè del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) s’estudiarà si fa falta prendre mesures «més dràstiques» que les vigents per controlar el brot de coronavirus a la comarca del Segrià (Lleida), que es manté confinada perimetralment des de dissabte.

En una entrevista a la cadena SER, la consellera catalana ha assegurat que el Govern està obert a «prendre totes les mesures que siguin necessàries» per controlar la propagació del virus.

Així mateix, tècnics del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat mantindran aquest migdia una reunió amb tècnics de Salut Pública de la Generalitat per valorar el rebrot a la comarca del Segrià.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio que avui dimecres mantindran aquesta reunió bilateral, inicialment prevista per a les 13.00 hores, dins dels contactes diaris que manté el ministeri amb les comunitats on hi ha brots actius.

40.000 persones vulnerables

Des de Salut, com explica aquest dimarts EL PERIÓDICO, ja s’han començat a aplicar certes mesures per evitar la propagació a Lleida. El focus està posat en unes 40.000 persones vulnerables, és a dir una cinquena part de la població confinada a la comarca. Totes aquestes persones començaran a rebre immediatament trucades dels seus centres de salut per controlar com es troben i conèixer quins són els seus hàbits aquests dies. En cas que el sanitari detecti algun risc, no es descarta fins i tot que es confini a casa seva.

Per la seva banda, Illa, que ha deixat clar que la competència d’actuació en els rebrots correspon a les comunitats autònomes, ha informat que a Espanya s’han detectat des de l’11 de maig un total de 118 brots, dels quals 67 continuen actius, i que els que més preocupen són el del Segrià (Lleida) i el d’A Mariña (Lugo). En aquest mateix context, ha assegurat que no té «res a dir» si la Generalitat catalana decideix que la mascareta s’ha d’utilitzar sempre obligatòriament: «No em sembla malament, si al Govern li sembla oportú, que reforci aquesta mesura», ha assenyalat. «Si a Catalunya volen fer un pas més, no hi tinc res a dir», ha conclòs.

Tornant al rebrot al Segrià, aquest mateix dimecres, en declaracions a RAC-1, el gerent de l’Institut Català de la Salut a Lleida, Ramon Sentís, ha reconegut que està preocupat: «Tenim 69 hospitalitzats als dos hospitals públics i els tres privats. I ha alertat: «La pressió comença a ser notòria i els pròxims dies podríem tenir el sistema saturat». El Govern, precisament, va demanar aquest dilluns sanitaris voluntaris per a Lleida per l’augment de casos.  

El delegat del Govern a Lleida: «No està sobre la taula el confinament domiciliari»

D’altra banda, el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha assegurat aquest dimecres que, de moment, «no està sobre la taula» el confinament domiciliari dels veïns de la comarca del Segrià. 

Farré, que ha fet aquestes declaracions en el marc de la presentació del Procicat Lleida, ha contestat amb un «absolutament no» al ser preguntat sobre la possibilitat d’ordenar un tancament més estricte de la comarca a partir de divendres. 

No obstant, ha reconegut que «tampoc ens plantejàvem el tancament perimetral del Segrià fa 15 dies», per la qual cosa ha deixat la porta oberta a les diferents modificacions que hagin de dur-se a terme en funció de l’evolució dels brots de la Covid-19 a la comarca. 

En la mateixa línia, ha asseverat que tampoc es plantegen el tancament d’empreses fructícoles de localitats del Baix Segrià, malgrat que 10 dels 14 brots actius al Segrià s’han localitzat en aquestes empreses. 

Ha afegit que aquesta decisió només es contemplaria en una situació «altament excepcional». 

Per la seva part, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha demanat als Departaments de Salut i Agricultura que investiguin quines eines jurídiques existeixen per poder «obligar» a aïllar-se en la mesura possible algunes persones positives que s’han negat a seguir la quarantena. 

«Podem dir que el 90% de les persones accepten el confinament, i no parlo només de temporers, però n’hi ha algunes que s’hi neguen i, més enllà de la mediació policial, no podem fer res més per impedir-ho», ha lamentat Pueyo. 

Si això no se soluciona, l’alcalde ha dit que «la irresponsabilitat d’unes quantes persones pot malmetre tot l’esforç que està fent la societat». 

Paral·lelament, Pueyo i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, han demanat un pla especial de recolzament al sector econòmic del Segrià que, després del nou confinament, està vivint un moment «bastant fatigat». 

Finalment, l’alcalde continua apostant per alguna «compensació econòmica» per a aquells treballadors de la campanya de la fruita que s’han de confinar i, per tant, no poden seguir amb les seves tasques laborals. 

«Quan coneixes les seves realitats t’adones que alguns d’ells tenen una precarietat econòmica molt greu i estudien la idea de dissimular símptomes per continuar treballant», ha assegurat, per la qual cosa l’alcalde ha demanat al Govern de la Generalitat algun «estímul» puntual per ajudar les persones que no poden seguir treballant pel coronavirus. 

Notícies relacionades

Lleida ha constituït aquest matí el seu propi Procicat que, a més de la col·laboració de la Delegació del Govern, l’Ajuntament, la Diputació i el Consell Comarcal del Segrià, també comptarà amb la dels Departaments d’Agricultura, Interior i entitats com la Creu Roja. 

El Procicat Lleida, centrat de moment en la situació del Segrià, es reunirà cada matí amb l’objectiu de ser una eina de coordinació de les institucions lleidatanes i de diverses entitats per lluitar contra la Covid-19.