per la gestió de la crisi sanitària

El Tribunal Suprem continua acumulant accions penals contra el Govern, que ja en són 48

Estudia com acumular les 18 querelles i 30 denúncies presentades fins aquest dilluns i demanarà informe a la fiscalia

Les demandes es presenten per suposats fets delictius, mentre que hi ha documentació contra persones concretes per conducta criminal

undefined51322409 29 11 2019 el supremo absuelve a dos hermanos condenados por191216161912

undefined51322409 29 11 2019 el supremo absuelve a dos hermanos condenados por191216161912 / Jesus Hellin - Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Sala Penal del Tribunal Suprem continua acumulant accions penals contra el Govern de Pedro Sánchez per la gestió de la pandèmia de la Covid-19 i, a data d’aquest dilluns, ja té sobre la taula un total de 18 querelles i 30 denúncies.

De moment, s’està estudiant com organitzar i acumular tot aquest material abans de concloure si hi ha indicis que permetin obrir una investigació penal, han informat fonts de l’alt tribunal.

Les denúncies es presenten per uns fets que es consideren delictius, mentre que les querelles es dirigeixen contra persones concretes que es consideren autores d’una determinada conducta criminal.

En aquest cas, entre les unes i les altres es barregen accions presentades per sindicats mèdics, de consumidors, partits polítics com ara Vox –tots ells en qualitat d’acusació popular–, però també les instades directament per familiars de víctimes de la pandèmia de Covid-19, en qualitat d’acusació particular.

Es demanaran fiances

La diferència entre unes acusacions i les altres és la que està ocupant aquests dies la tasca de l’alt tribunal, segons les fonts consultades, ja que mentre que les denúncies poden ser presentades directament per informe a la Fiscalia, igual com les querelles que impulsen acusacions particulars les que són presentades per associacions requereixen més tràmits. Els seus representants han de presentar poder i se’ls imposa una fiança, que al Suprem sol ser gairebé sempre de 12.000 euros.

Així, aquests dies la Sala treballa en aquestes funcions preliminars per agrupar les diferents accions penals presentades per matèria, delictes i querellats, ja que algunes s’han presentat contra tots els membres del Govern de Pedro Sánchez mentre que altres es dirigeixen de manera específica contra el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i altres alts càrrecs del seu departament com és el director Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón.

Notícies relacionades

Una vegada s’organitzin totes aquestes accions per grups es remetran a la fiscalia perquè fixi actitud sobre competència, sobre la conveniència de les acumulacions i sobre l’existència o no d’indicis per sostenir una investigació penal.