CAUSA PENAL

Arriba al Suprem la primera denúncia contra Sánchez pel 8-M

El denunciant ha acudit a l'alt tribunal després que una jutge admetés la del delegat del Govern de Madrid

L'objectiu és que s'adhereixin a la iniciativa els afectats pel coronavirus que ho considerin convenient

jcarbo42446809 dia dona180308205850

jcarbo42446809 dia dona180308205850 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Només un dia després que la magistrada del Jutjat d’Instrucció número 51 de Madrid, Carmen Rodríguez-Medel, admetés la seva denúncia contra el delegat del Govern a Madrid, José Manuel Franco, per haver permès concentracions a la ciutat, com la del 8-M, l’advocat Víctor Valladares n’ha interposat una altra contra el president del Govern, Pedro Sánchez, davant del Tribunal Suprem pels delictes de prevaricació administrativa i lesions per imprudència professional.

Valladares, que en aquest moment no exerceix com a advocat, i per això ha interposat les denúncies com a particular, ha fet cas de la magistrada que, en la seva interlocutòria d’admissió a tràmit, li recordava que els membres de l’Executiu només poden ser investigats per la Sala Segona de l’alt tribunal. El seu objectiu és que s’hi adhereixin tots els afectats pel coronavirus i per això, a més, treballa a la constitució d’una associació que els representi, segons va assenyalar ell mateix a aquest diari.

La presentació de la denúncia ha coincidit amb la reaparició de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, després de recuperar-se del Covid-19, que ha acusat la dreta i l’extrema dreta d’utilitzar la pandèmia per «intentar atacar al feminisme i les dones».

Montero tenia al cap Vox, però també el PP, que ha demanat al Govern la llista de tots els «esdeveniments multitudinaris autoritzats i celebrats» a la Comunitat de Madrid entre el 15 de febrer i el 9 de març. Alguns dels seus dirigents han criticat expressament l’Executiu per permetre el 8-M, malgrat que el número de morts i encomanats ja era significatiu aquell cap de setmana.

Cooperador necessari

Valladares ha fet alguns ajustaments a la denúncia original, que es dirigia contra Sánchez i els delegats del Govern de totes les comunitats autònomes, per haver permès concentracions de persones entre el 5 de març i quan es va declarar l’estat d’alarma, malgrat que el dia 2 el Consell Europeu per al control i prevenció de malalties havia remès a Espanya un informe advertint sobre el coronavirus.

Notícies relacionades

En la relativa a Sánchez, de 47 pàgines, el considera cooperador necessari dels delictes, l’autoria dels quals atribueix als delegats del Govern. També inclou un altre informe del dia 6 del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries de l’Agència Espanyola de Medicaments, que desconeixia quan va interposar la denúncia original.

La magistrada Rodríguez-Medel va admetre a tràmit la iniciativa només pel que fa al delegat del Govern de Madrid, que és a l’únic que té competència per investigar. També ordenava a la Guàrdia Civil una sèrie de diligències que s’hauran de practicar una vegada s’aixequi l’estat d’alarma.