Escapades autònomes

Veterans autocaravanistes es mostren encantats amb la independència que ofereix viatjar amb la casa sobre rodes

zentauroepp53389684 caravaning far200512103030

zentauroepp53389684 caravaning far200512103030

2
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES

Despertar davant el mar, amb el record de la posta de sol hores abans, sobre la línia de l’horitzó, als peus d’un far, és una de les tantes i tan boniques experiències de Pere Laymon viatjant amb la seva parella en autocaravana. Aquell record és del juliol del 2015, d’Astúries a Portugal, vorejant la costa de Galícia seguint una a una les torres de llum per a navegants. Van estar pràcticament sols. Amb quatre dies d’autonomia en la seva autocaravana i tota la llibertat del món. Sense necessitat de reserves prèvies ni preparatius, només engegar el motor ja marca l’inici de cada viatge en la seva casa mòbil. Dels 14 als 22 anys, Laymon viatjava sempre amb la tenda de campanya. Dels 23 als 40 ho va fer en caravana i dels 48 fins als seus 62 actuals, condueix les seves vacances en autocaravana. Els seus plans per a aquest estiu encara no són precisos: «Crec que farem el Pirineu, aragonès o català, depèn de fins on permetin arribar. Ho farem sense planificar, com ens agrada», afirma. «Hem fet tot Europa i el nord de l’Àfrica», diu. «Si t’atrau l’aventura, l’autocaravana és un mitjà molt aconsellable», considera, advertint però, que tota la llibertat que té aquesta manera de viatjar també requereix molt respecte al medi ambient. «Arribar a racons preciosos no significa acampar o muntar les taules on sigui. Cal ser molt conscients, respectuosos i cívics. Les aigües brutes cal buidar-les en llocs autoritzats», assenyala.

Despertar als peus de la muntanya és part de l’encant dels viatges en autocaravana de Josep Pascual i la seva dona, Carme Tarrés / jOSEP PASQUAL

            Les àrees de servei i pernoctació segons explica un altre autocaravanista, Josep Pascual, poden ser públiques o privades, gratuïtes o de pagament, algunes són fins i tot iniciatives empresarials d’autocaravanistes. «Els preus sempre són molt correctes, entre 11 o 12 euros al dia, a tot estirar 15», diu. El 2002, quan ell va començar a viatjar en autocaravana, amb prou feines trobava informació sobre les àrees pensades per a aquests vehicles, ara –considera– «ja ens comencem a assemblar a Europa». Tal com explica, hi ha moltes aplicacions nacionals i internacionals que orienten i acompanyen qui fa les seves vacances en autocaravana, Camper o caravana. «El nostre primer recorregut en autocaravana va ser per França. Vam anar a veure una etapa del Tour. Després vam anar a Turquia en un viatge amb altres autocaravanistes. Ens va encantar i encara mantenim amics que vam fer llavors», explica.

Notícies relacionades

            Recórrer tota la Península per la costa i visitar el Pirineu són els viatges que té pensats per fer quan es pugui. Vagi on vagi, no s’ha de preocupar ni per la dutxa ni pel llit.

            El seu consell per a qui es plantegi escollir aquesta manera de viatjar per a aquest estiu és provar-lo, llogar una autocaravana i, »si l’experiència agrada, es pot disfrutar molt», afirma. «Com em va dir qui em va vendre la primera: si et ve de gust anar a dinar una paella a Burriana, hi vas amb autocaravana, no amb cotxe. I així ens organitzem: a partir d’una activitat que vols fer, muntes un cap de setmana. I pel camí pares a comprar oli o el que sigui. És una manera de viatjar en llibertat en què tu decideixes les teves etapes».