LES DADES DEL DIA

Les morts i els contagis tornen a créixer, per tercer dia consecutiu

Sanitat estudia si està relacionat amb les sortides permeses o és una ondulació més

Govern i comunitats analitzaran demà l'ús obligatori de mascaretes en espais tancats

covid-del-dia / periodico

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El balanç de l’evolució de l’epidèmia implica aquest dijous notícies preocupants. Per tercer dia consecutiu, s’ha produït un lleuger repunt tant en el nombre de morts com en el de contagiats, que el Ministeri de Sanitat està analitzant si es deu a les ondulacions habituals en la contenció de l’epidèmia o «hi ha alguna altra cosa de fons», segons ha explicat el director del centre d’emergències sanitàries, Fernando Simón.

A principis de setmana, Sanitat va descartar que les sortides dels nens, que van començar el 26 d’abril, s’hagin traduït en un repunt de casos. Però a aquesta mesura es va afegir el dia 2 de maig el permís per sortir a passejar i fer esport, cosa que ha poblat els carrers de les grans ciutats. Caldrà esperar als pròxims dies, tenint en compte el període d’incubació de 14 dies i els retards en les notificacions, per saber si efectivament aquesta relaxació s’ha traduït en un increment de casos. I més encara caldrà esperar, almenys 15 dies, per saber quins efectes té en l’epidèmia que algunes regions hagin passat a la fase 1.

En concret, el nombre de contagiats  ha crescut aquest dijous un 0,2%, amb 506 nous casos, 67 més que dimecres i 80 més que dimarts, dia en què aquest indicador va abandonar la tendència a la baixa. Tot i això, fa gairebé una setmana es van registrar 1.000 infectats nous, per tant, el còmput segueix molt per sota de les xifres en què s’havia arribat fa només uns dies. Per això, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha considerat que Espanya «va pel bon camí», ja que fa dos mesos, quan es va aprovar el decret de l’estat d’alarma, els contagis creixien a un ritme del 35% i ara un 0,2%. Si bé, ha demanat «mantenir la prudència perquè encara queden moments difícils».

De fet, el coronavirus ha segat la vida de 217 persones en les últimes 24 hores, 33 més que dimecres i 41 més que dimarts. El 60% (131),però, són defuncions notificades per Catalunya, cosa que el Govern està estudiant per si es deuen a algun retard en la notificació o si estan associades a alguna zona concreta que tingués algun brot fa dies –ja que entre el contagi i la mort passen setmanes–, segons la versió oferta per Simón.

No hi ha immunitat de grup

Notícies relacionades

L’expert ha considerat, a més, que les dades preliminars de l’estudi de seroprevalença, que indiquen que només un 5% dels espanyols tenen anticossos contra el coronavirus, mostren que no hi ha l’anomenada «immunitat de grup» i per això la desescalada ha de ser «progressiva» i amb una «vigilància extrema sobre els nous casos», mentre la població ha de seguir les indicacions. Referent a això, Illa abordarà demà amb les autonomies les peticions que han realitzat la Comunitat de Madrid i la Generalitat perquè sigui obligatori l’ús de mascareta als espais tancats. 

L’estudi de seroprevalença mostra que un 26% dels contagiats són asimptomàtics. Malgrat això, ni Espanya ni altres països tenen encara clar si aquestes persones són capaces de transmetre la malaltia. Sí que està certificat que una persona pot encomanar un parell de dies abans de començar a sentir els símptomes, però encara no hi ha evidències sòlides de què passa amb els asimptomàtics, tot i que «és probable que tinguin algun rol en la transmissió», però no es pot «quantificar encara», segons Simón.