Sunak esgrimeix la immigració de cara a les eleccions
El ‘premier’ britànic espera remuntar en les enquestes amb controvertides mesures

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha fet del combat contra la immigració el seu principal reclam de cara a les eleccions generals al Regne Unit de final d’any. L’aprovació de mesures polèmiques com ara és l’ús de la barcassa Bibby Stockholm o la recent llei de seguretat de Ruanda –que mira d’evitar bloquejos judicials a la deportació de sol·licitants d’asil al país africà– són només algunes mostres de la fixació del Govern per frenar l’arribada d’immigrants al país, tant per la via legal com il·legal, i dels seus intents per recuperar uns votants que van donar una aclaparadora majoria absoluta al Partit Conservador el 2019.
L’objectiu de Sunak és convèncer els votants pròxims a l’ala dura del partit, que van votar majoritàriament a favor del Brexit, que el seu pla està funcionant. Però el premier està ara per ara lluny d’aconseguir-ho. L’ús del Bibby Stockholm i de bases militars en desús per acollir sol·licitants d’asil ha estat ple de contratemps i disputes judicials que han elevat la factura total i l’han situat molt per sobre del previst.
Segons l’Oficina Nacional d’Auditoria (NAO), un organisme independent encarregat de monitoritzar els plans del Govern, el cost total de l’ús d’aquestes instal·lacions ascendirà a més de 1.200 milions de lliures (1.400 milions d’euros), 64 milions de lliures més del que costaria mantenir en hotels els sol·licitants d’asil. L’informe de la NAO, del març, indica que l’Executiu ja s’ha gastat 230 milions de lliures a adaptar el Bibby Stockholm i tres bases militars al seu nou ús, tot i que per ara només dues d’aquestes instal·lacions estan acollint immigrants (gairebé 900 persones a finals de gener).
Malgrat prometre que l’ús d’aquests espais abaratiria els costos per als contribuents britànics, l’Executiu insisteix que el seu principal propòsit és que aquesta mesura actuï com a element dissuasori per frenar l’arribada irregular d’immigrants. Una cosa que, per ara, tampoc està aconseguint. Segons el Ministeri de l’Interior, més de 6.200 persones han arribat aquest any al Regne Unit a través del canal de la Mànega, un 24% més respecte al mateix període de l’any anterior.
Deportacions a Ruanda
Notícies relacionadesEl Govern confia que les deportacions a Ruanda, previstes per al juliol, serveixin per reduir aquestes xifres. Però els retards en la tramitació de la llei de seguretat de Ruanda, aprovada aquesta setmana al Parlament després de cinc mesos de negociacions, han deixat poc marge de maniobra a Sunak, que tindrà molt difícil demostrar que el seu pla de deportacions és efectiu abans de les eleccions.
Per ara les enquestes donen un clar avantatge al Partit Laborista, que obtindria un 44% dels vots, molt per davant del Partit Conservador, amb un 23%. La principal preocupació dels tories és l’auge de Reform UK, el partit de dreta populista, que aconseguiria un 12% dels vots i se situaria com a tercera força política al Parlament.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Esmorzar de ‘Faro de Vigo’ i EL PERIÓDICO Illa: "No volem privilegis, amb la nostra proposta tots guanyen"
- Alcalde de Vigo Caballero: "Amb Illa veig Catalunya i veig Espanya"
- El president demana un debat "racional" sobre finançament
- Medi ambient La meitat dels municipis amb pla antiincendis no el tenen actualitzat
- Les flames amenacen el parc natural Font Roja, a Alacant