Sunak esgrimeix la immigració de cara a les eleccions

El ‘premier’ britànic espera remuntar en les enquestes amb controvertides mesures

Sunak esgrimeix la immigració de cara a les eleccions

lucas font

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha fet del combat contra la immigració el seu principal reclam de cara a les eleccions generals al Regne Unit de final d’any. L’aprovació de mesures polèmiques com ara és l’ús de la barcassa Bibby Stockholm o la recent llei de seguretat de Ruanda –que mira d’evitar bloquejos judicials a la deportació de sol·licitants d’asil al país africà– són només algunes mostres de la fixació del Govern per frenar l’arribada d’immigrants al país, tant per la via legal com il·legal, i dels seus intents per recuperar uns votants que van donar una aclaparadora majoria absoluta al Partit Conservador el 2019.

L’objectiu de Sunak és convèncer els votants pròxims a l’ala dura del partit, que van votar majoritàriament a favor del Brexit, que el seu pla està funcionant. Però el premier està ara per ara lluny d’aconseguir-ho. L’ús del Bibby Stockholm i de bases militars en desús per acollir sol·licitants d’asil ha estat ple de contratemps i disputes judicials que han elevat la factura total i l’han situat molt per sobre del previst.

Segons l’Oficina Nacional d’Auditoria (NAO), un organisme independent encarregat de monitoritzar els plans del Govern, el cost total de l’ús d’aquestes instal·lacions ascendirà a més de 1.200 milions de lliures (1.400 milions d’euros), 64 milions de lliures més del que costaria mantenir en hotels els sol·licitants d’asil. L’informe de la NAO, del març, indica que l’Executiu ja s’ha gastat 230 milions de lliures a adaptar el Bibby Stockholm i tres bases militars al seu nou ús, tot i que per ara només dues d’aquestes instal·lacions estan acollint immigrants (gairebé 900 persones a finals de gener).

Malgrat prometre que l’ús d’aquests espais abaratiria els costos per als contribuents britànics, l’Executiu insisteix que el seu principal propòsit és que aquesta mesura actuï com a element dissuasori per frenar l’arribada irregular d’immigrants. Una cosa que, per ara, tampoc està aconseguint. Segons el Ministeri de l’Interior, més de 6.200 persones han arribat aquest any al Regne Unit a través del canal de la Mànega, un 24% més respecte al mateix període de l’any anterior.

Deportacions a Ruanda

Notícies relacionades

El Govern confia que les deportacions a Ruanda, previstes per al juliol, serveixin per reduir aquestes xifres. Però els retards en la tramitació de la llei de seguretat de Ruanda, aprovada aquesta setmana al Parlament després de cinc mesos de negociacions, han deixat poc marge de maniobra a Sunak, que tindrà molt difícil demostrar que el seu pla de deportacions és efectiu abans de les eleccions.

Per ara les enquestes donen un clar avantatge al Partit Laborista, que obtindria un 44% dels vots, molt per davant del Partit Conservador, amb un 23%. La principal preocupació dels tories és l’auge de Reform UK, el partit de dreta populista, que aconseguiria un 12% dels vots i se situaria com a tercera força política al Parlament.

Temes:

Govern