a la recerca de l'antídot al coronavirus

El Govern treballa amb companyies per garantir que la vacuna es fabriqui a Espanya

Per agilitar que obtinguin la llicència de proves en humans i estiguin preparats per a la producció del possible remei a gran escala al nostre país

El Fons Covid-19 ha incorporat 37 projectes científics de medicaments contra el virus al llarg de l'última setmana, de manera que ja n'hi ha 117 de finançats

Laboratorio del Centro Nacional de Biotecnología, donde se busca una vacuna contra el covid-19, el 31 de enero.

Laboratorio del Centro Nacional de Biotecnología, donde se busca una vacuna contra el covid-19, el 31 de enero. / EFE / EMILIO NARANJO

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha avançat que el Govern està treballant amb companyies de fabricació de vacunes nacionals per conèixer quina és la seva capacitat de producció davant l’hipotètic desenvolupament d’una vacuna contra la Covid-19, de manera que es garanteixi que es pugui fabricar a Espanya de manera massiva per arribar al més aviat possible a la població.

Durant la seva compareixença setmanal en la Comissió de Sanitat del Congrés per la crisi del coronavirus, Illa ha ressaltat que les autoritats sanitàries estan «en contacte» amb els fabricants de vacunes nacionals, que no poden produir vacunes humanes, però, sí, animals, perquè obtinguin aquesta llicència en humans i estiguin preparats per a la producció de la possible vacuna de la Covid-19 a gran escala al nostre país.

Així mateix, aquests contactes de l’Executiu també busquen conèixer quina és la seva capacitat real de producció, segons ha afegit el ministre. També se’ls està posant en contacte amb investigadors espanyols que treballen en el desenvolupament de la vacuna, i s’està valorant que estiguin preparats davant la possibilitat que siguin contractats per un tercer (una companyia farmacèutica que desenvolupi la vacuna) per a la fabricació de dosis.

Segons el ministre, també s’està treballant ja en els diferents escenaris de vacunació una vegada s’aconsegueixi el seu desenvolupament complet davant la Covid-19, a fi d’«anticipar el nombre de persones candidates a vacunació en cada escenari».

Illa ha apuntat que el Govern també està realitzant un «seguiment exhaustiu» de tots els desenvolupaments de vacunes a tot el món, mantenint «contacte freqüent» amb les companyies responsables. «L’objectiu és col·laborar per aconseguir una vacuna al més aviat possible, però amb totes les garanties necessàries», ha explicat.

A més, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que depèn del Ministeri de Sanitat, està seguint els projectes d’investigació a Espanya, contactant amb els grups per «donar recolzament en el desenvolupament», consells en la metodologia dels assajos clínics i «guiar-los» en el procés regulatori. Així mateix, el Fons Covid-19, de l’Institut de Salut Carles III (ISCIII), està finançant dos projectes de vacuna per tenir algun candidat «al més aviat possible».

El ministre ha informat que l’AEMPS ha aprovat en l’última setmana set nous assajos clínics amb fàrmacs que podrien ser eficaços davant el virus, per a un total de 65 projectes autoritzats, en els quals participaran al voltant de 20.000 pacients.

El Fons Covid-19, per la seva banda, ha incorporat 37 projectes al llarg de l’última setmana, de manera que ja n’hi ha 117 de finançats, que corresponen al 90% total del fons. Els 37 projectes nous es dirigeixen a investigar la resposta immunitària, la biologia i el comportament del virus, així com possibles fàrmacs i solucions per millorar el control de l’epidèmia.

Un any mínim, segons l’EMA

Per la seva part, l’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha assegurat que, «en el millor dels casos», s’haurà desenvolupat una vacuna contra el nou coronavirus d’aquí a «un any», tot i que va predir l’aprovació d’un possible tractament per a la Covid-19 «abans d’aquest estiu». 

Notícies relacionades

En una conferència de premsa virtual, Marco Cavaleri, el cap del departament de Vacunes de l’EMA, ha subratllat que una vacuna podria aprovar-se, «en l’escenari més optimista», en un termini aproximat i mínim d’un any, tot i que va assegurar que l’agència està «fent tot el possible» per accelerar el procés, mantenint contacte constant amb 33 laboratoris. 

Cavaleri s’ha mostrat escèptic sobre el termini assenyalat per la Universitat d’Oxford (Regne Unit), que va prometre finalitzar a l’agost les proves clíniques d’una vacuna que duu a terme des d’abril, perquè va considerar que el desenvolupament d’aquesta classe de medecines i l’aprovació d’una llicència per part de les autoritats sanitàries corresponents requereix més temps.  A més, ha recordat que s’ha demostrat al llarg de la història que «són molt poques les vacunes que arriben fins al final» del procés de llicència i que «en molts casos» es requereixen proves addicionals per confirmar que no provoquen efectes secundaris greus entre els usuaris.