DECISIÓ DEL MINISTERI

Aquests són els criteris que ha tingut en compte Sanitat per permetre el pas a la fase 1

Onze comunitats, Ceuta i Melilla passen completes a la nova fase de desescalada

GRAF2931. MADRID, 08/05/2020.- Captura de la señal institucional de Moncloa.- El ministro de Sanidad, Salvador Illa (i), y el director del Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias, Fernando Simón (d), durante la rueda de prensa que ofrece hoy viernes en el Palacio de La Moncloa, en Madrid. EFE/Moncloa ***SOLO USO EDITORIAL/NO VENTAS***

GRAF2931. MADRID, 08/05/2020.- Captura de la señal institucional de Moncloa.- El ministro de Sanidad, Salvador Illa (i), y el director del Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias, Fernando Simón (d), durante la rueda de prensa que ofrece hoy viernes en el Palacio de La Moncloa, en Madrid. EFE/Moncloa ***SOLO USO EDITORIAL/NO VENTAS*** / EFE

2
Es llegeix en minuts
Efe

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat aquest divendres els criteris que el Ministeri de Sanitat ha utilitzat per donar el vistiplau per al pas a la fase 1 de la desescalada.

Simón ha assegurat que les decisions han motivat «discussions molt intenses» i han prioritzat criteris de valoració de la transmissió, de la gravetat dels casos i de la detecció i resposta davant dels contagis, entre d’altres.

Aquestes són les províncies i zones del país que passen a la fase 1: Només la Comunitat de Madrid es va quedar per complet en la fase 0, mentre que passen a la fase 1 les comunitats de Galícia, Navarra, la Rioja, Cantàbria, el País Basc, Múrcia, Astúries, Aragó, Extremadura, Illes Balears, Canàries, Ceuta i Melilla. En el cas de les illes, ja estaven en fase 1 des de dilluns Formentera (Illes Balears) i La Gomera, El Hierro i La Graciosa (Canàries).

Criteris per valorar la transmissió:

- Nombre de reproducció en funció del temps.

- Nombre total de casos confirmats per PCR en els últims 7 dies per la data d’inici dels símptomes.

- Incidència acumulada en els últims 7 dies, el que suposa tenir en compte els casos possibles o sospitosos en els últims 7 dies; el percentatge de casos possibles o sospitosos amb PCR realitzada i la taxa de positivitat dels casos sospitosos.

Criteris per valorar la gravetat

- Nombre d’hospitalitzats en els últims 7 dies i percentatge d’ocupació (%).

- Nombre de casos en ucis en els últims 7 dies i percentatge d’ocupació (%).

- Nombre de morts en els últims 7 dies.

- Letalitat en els últims 7 dies.

Criteris per valorar la detecció i la resposta

- Nombre de llits de cures intensives (uci) per 10.000 habitants (2).

- Nombre de llits d’aguts per 10.000 habitants (entre 37 i 40 llits)

- Capacitat d’atenció primària per al diagnòstic precoç (capacitat per fer PCR a tots els sospitosos). En aquest apartat s’ha valorat si ja està implementada, si es disposa d’un pla que pot iniciar-se l’11 de maig o si encara no el tenen però el poden implementar l’11 de maig.

- Disposició de protocols i recursos per al seguiment de contactes.

- Sistema de vigilància posat en marxa per garantir el monitoratge diari dels casos i la notificació individualitzada (tant primària com hospitalària).

Notícies relacionades

- Protocol o pla per assegurar el maneig de les residències de gennt gran.

A més, Sanitat ha assenyalat que s’han valorat la resta de protocols i procediments relacionats amb la gestió de l’epidèmia.