DECISIÓ DEL MINISTERI DE SANITAT

Mig Espanya passarà a la fase 1 de la desescalada dilluns, 11 de maig

Madrid i Barcelona, dos dels principals focus del coronavirus, es queden en la fase 0 almenys una setmana més

mapa3

mapa3

5
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

La meitat dels espanyols, concretament el 51%, podran avançar dilluns, 11 de maig, a la fase 1 del pla cap a «la nova normalitat», en què es permetrà veure els éssers estimats, anar als enterraments i les vetlles, comprar sense cita prèvia, seure en una terrassa o anar a l’església, entre altres avenços. En canvi, tant Madrid com Barcelona –dos dels principals focus de la pandèmia de la Covid-19 a Espanya– seguiran en la fase 0 de la desescalada durant almenys una setmana més.

Aquesta és la llista dels territoris que avancen en la desescalada:

  • Andalusia: Almeria, Cadis, Còrdova, Huelva, Jaén i Sevilla.
  • Aragó: Osca, Terol i Saragossa.
  • Astúries
  • Les Balears: Eivissa, Menorca i Mallorca (Formentera ja estava en fase 1).
  • Les Canàries: Tenerife, Gran Canària, Lanzarote, Fuerteventura i La Palma (La Gomera, El Hierro i La Graciosa ja estaven en fase 1).
  • Cantàbria
  • Castella i Lleó: les zones bàsiques de salut de Muñico (Àvila), Sedano (Burgos), Vall de Losa (Burgos), Truchas (Lleó), Matallana de Torio (Lleó), Riaño (Lleó), Torquemada (Palència), Robleda (Salamanca), Alaejos (Valladolid), Mayorga de Campos (Valladolid), Alta Sanabria (Zamora), Carbajales de Alba (Zamora), Tábara (Zamora), Quintanar de la Sierra (Burgos), Espinosa de los Monteros (Burgos), Pampliega (Burgos), Vall de Mena (Burgos), Aldeadavila de la Ribera (Salamanca), Lumbrales (Salamanca), Miranda del Castañar (Salamanca), San Pedro Manrique (Sòria), Esguevillas de Esgueva (Valladolid), Santibáñez de Vidriales (Zamora), Alcañices (Zamora), Corrales del Vino (Zamora) i Villalpando (Zamora).
  • Castella-la Manxa: Guadalajara i Conca.
  • Catalunya: les zones sanitàries de les Terres de l’Ebre (Tarragona), el Camp de Tarragona (Tarragona) i l’Alt Pirineu i Aran (Lleida).
  • El País Valencià: els departaments sanitaris de Vinaròs (Castelló), Requena (València), Xàtiva-Ontinyent (València), Gandia (València), Alcoi (Alacant), Dénia (Alacant), la Marina Baixa (Alacant), Elda (Alacant), Oriola (Alacant) i Torrevella (Alacant).
  • Ceuta
  • Extremadura: Càceres i Badajoz.
  • Galícia: la Corunya, Lugo, Ourense i Pontevedra.
  • La Rioja
  • Melilla
  • Múrcia
  • Navarra
  • El País Basc: Àlaba, Biscaia i Guipúscoa.

Aquest divendres, a última hora de la tarda, el Ministeri de Sanitat ha anunciat com avançarà el procés de desescalada a cada província i comunitat autònoma. Aquesta decisió, coordinada des del comitè d’experts de la direcció general de Salut Pública, es basa en «criteris científics i tècnics», amb què s’avalua el risc de cada territori de patir un altre brot i, si fos així, la seva capacitat d’aturar-lo.

Segons va detallar el ministre de Sanitat, Salvador Illa, el pla final recull el 83% de les propostes de les comunitats autònomes i les províncies per avançar en el procés de desconfinament.

Madrid, pendent de l’atenció primària

El ministeri confirma que la Comunitat de Madrid no passarà aquest 11 de maig a la fase 1 de la desescalada. L’Executiu ha declinat la proposta del Govern regional i prefereix «esperar que el sistema de detecció de l’atenció primària estigui més consolidat per al canvi de fase».

Més enllà que les dades sanitàries no acompanyen la proposta, la dimissió de la directora de Salut Pública de l’Executiu regional, Yolanda Fuentes, ha fet inevitable la negativa de la Moncloa. L’Executiu regional espera presentar una nova proposta per avançar en la desescalada la setmana que ve i confia que llavors la regió aconsegueixi el vistiplau de Sanitat.

‘Sí’ a la proposta de Catalunya

Quant a Catalunya, Sanitat sí que ha acceptat la proposta de la Generalitat que només les regions sanitàries del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i Aran avancin a la fase 1 de la desescalada, ja que, segons els indicadors amb què treballa Salut, en aquestes zones el risc de rebrot és mínim.

La resta dels territoris (Barcelona, el seu àmbit metropolitàGironaLleida i la Catalunya central) es mantindran en la fase 0 fins que es presenti una nova proposta, que, segons han explicat fonts de la conselleria, pot ser que només s’endarrereixi uns dies, i no unes setmanes, «quan es garanteixin les condicions de seguretat» de la desescalada. 

Avenç parcial d’Andalusia, València i les dues Castelles

A la resta d’Espanya, la majoria dels territoris avancen. Galícia, Astúries, Cantàbria, el País Basc, La Rioja, Navarra, Aragó, Extremadura, Múrcia, les illes Balears, les Canàries, Ceuta i Melilla passen completament a la fase 1.

Andalusia, només avancen Almeria, Jaén, Còrdova, Sevilla, Cadis i Huelva; es queden a la fase 0 Màlaga i Granada. A Castella-la Manxa només passen a la fase 1 Guadalajara i Conca, mentre que Toledo, Albacete i Ciudad Real es mantenen confinades a la fase 0. Ni Castella i Lleó ni el País Valencià avancen en bloc a la fase 1, excepte algunes zones bàsiques de salut. 

Malestar andalús

El pas parcial d’Andalusia ha generat un enorme malestar en el Govern andalús, ja que entenen que es podien haver emprat els mateixos criteris de districtes sanitaris a Màlaga, capital econòmica de la comunitat, i Granada. Les dues regions mantenen una taxa d’incidència del virus inferior als 10 positius testats per PCR per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies, tot i que és cert que les dues capitals de província estaven en el límit.

Per això la Junta d’Andalusia hauria proposat un sistema mixt per districte sanitari perquè passés tota la comunitat amb restriccions específiques per a aquestes dues zones. «És difícil d’entendre que en altres regions es permeti i a Andalusia no. Demanaré que es revisi aquesta decisió i se’ns apliqui el mateix criteri que als altres», va plantejar el president, Juanma Moreno Bonilla (PP), minuts després de conèixer la notícia, mentre que el seu vicepresident, Juan Marín (Cs), anava un pas més lluny i esclatava: «És un greuge i un atac frontal a Andalusia». Informa Julia Camacho.

Pilars per avançar en la desescalada

Notícies relacionades

Els dos pilars per avançar en la desescalada, segons Illa, són la cogovernança amb les altres administracions i el principi de cautela. «Tota prudència és poca en les decisions de la desescalada, una cosa sense precedents que requereix apel·lar a la disciplina social», ha recalcat el ministre.

Quant als criteris tècnics, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha explicat que s’ha tingut en compte el nombre de llits disponibles per a les cures intensives (mínim un per a cada 10.000 habitants) i per als pacients de la Covid-19 (mínim entre 37 i 40 per cada 10.000 habitants) com a criteri indispensable per aprovar el ritme del desconfinament. També s’ha valorat, entre altres aspectes, les xifres sobre la transmissió de la malaltia, el nombre de casos confirmats actius, la incidència acumulada i els casos sospitosos en els últims set dies, entre altres indicadors epidemiològics.