la lluita contra la pandèmia

Sanitat veta l'ús de túnels desinfectants de persones davant la Covid-19

«No existeix cap producte virucida que estigui autoritzat per al seu ús per nebulització sobre la població», alerta

La utilització inadequada de biocides pot danyar la salut humana i fer una falsa sensació de seguretat, subratlla

undefined53098538 graf9170  madrid  11 04 2020   captura de la se al instituci200411153653

undefined53098538 graf9170 madrid 11 04 2020 captura de la se al instituci200411153653

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Ministeri de Sanitat assegura que actualment no hi ha cap producte virucida que estigui autoritzat per al seu ús per nebulització sobre persones, així que adverteix que la tècnica d’aplicació que s’anuncia als anomenats túnels desinfectants «de cap manera» pot ser utilitzada sobre la població.

«Un ús inadequat de biocides introdueix un doble risc, possibles danys per a la salut humana i fer una falsa sensació de seguretat», assenyala Sanitat en una nota sobre l’ús de productes biocides per a la desinfecció de la Covid-19.

La situació «extraordinària» produïda per la crisi sanitària del coronavirus ha generat unes necessitats de desinfecció molt superiors a les habituals i un augment de l’ús de biocides, entre els quals es troben els desinfectants virucides, assenyala.

Sanitat explica que aquests productes són necessaris per al control dels organismes nocius per a la salut humana, però precisa que poden implicar riscos per a les persones a causa de les seves propietats intrínseques i un ús no adequat, i recorda que la seva comercialització i ús es troba regulat. 

No obstant, hi ha substàncies biocides que es troben en avaluació a la Unió Europea  i es permeten, a l’espera de finalitzar aquest procés, la comercialització dels productes que les contenen, sempre que es respectin les mesures de seguretat corresponents.

En aquest grup, segons Sanitat, n’hi ha alguns en què la generació es realitza in situ mitjançant maquinària, com és l’ozó. Aquest fet impedeix, a més, que tinguin un etiquetatge que avisi de la seva perillositat i usos, a diferència de la resta de biocides.

Per això, per a aquest tipus de biocides, la comercialització dels quals ha d’haver sigut notificada al Ministeri de Sanitat, es recorda la importància de seguir les recomanacions del fabricant.

I davant la proliferació al mercat de dispositius productors d’ozó, Sanitat adverteix que, igual com altres biocides, no es pot aplicar en presència de persones, i els que l’apliquin han de comptar amb els equips de protecció adequats.

Notícies relacionades

A més, al ser una substància química perillosa, pot produir efectes adversos a les vies respiratòries, irritació de pell i dany ocular.

Per això, Sanitat adverteix que s’haurà de ventilar adequadament el lloc desinfectat abans del seu ús, així com que pot reaccionar amb substàncies inflamables i pot produir reaccions químiques perilloses al contacte amb altres productes químics.