del laboratori pharmamar

Sanitat autoritza un assaig clínic d'un fàrmac per al Covid-19

Es tracta d'un estudi per avaluar el perfil de seguretat i l'eficàcia de tres dosis de plitidepsina en infectats que necessitin ingrés hospitalari

En aquesta primera etapa s'hi inclouran 27 pacients, a qui s'administrarà el tractament en tres centres sanitaris de la Comunitat de Madrid

FILE PHOTO: A scientist at RNA medicines company Arcturus Therapeutics research a vaccine for the novel coronavirus (COVID-19) at a laboratory in San Diego, California, U.S., March 17, 2020.    REUTERS/Bing Guan/File Photo

FILE PHOTO: A scientist at RNA medicines company Arcturus Therapeutics research a vaccine for the novel coronavirus (COVID-19) at a laboratory in San Diego, California, U.S., March 17, 2020. REUTERS/Bing Guan/File Photo / Bing Guan (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

PharmaMar ha anunciat l’inici de l’assaig clínic APLICOV-PC amb Aplidin (plitidepsina) per al tractament de pacients amb Covid-19, que ja ha sigut autoritzat per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), dependent del Ministeri de Sanitat.

Es tracta d’un estudi multicèntric, aleatoritzat, paral·lel, obert, per avaluar el perfil de seguretat i l’eficàcia de tres dosis de plitidepsina en pacients amb Covid-19 que necesstin ingrés hospitalari. En l’estudi participaran tres hospitals de la Comunitat de Madrid. S’inclouran en l’estudi tres cohorts de pacients amb tres nivells de dosis diferents, per avaluar l’eficàcia i la seguretat de plitidepsina en cada nivell de dosi administrat en pacients ingressats per Covid-19.

En aquesta primera etapa s’hi inclouran 27 pacients, als quals s’administrarà aquestes tres dosis diferents. Es mesurarà la càrrega viral dels pacients abans del tractament i una vegada finalitzat, així com una sèrie de paràmetres d’evolució clínica. En el cas que en aquesta primera etapa els resultats fossin positius, l’assaig continuaria amb la dosi òptima, després de parlar amb el regulador, amb una cohort més àmplia de pacients.

El 13 de març passat, la companyia va anunciar resultats dels estudis ’in vitro’ de plitidepsina en el coronavirus humà HCoV-HCoV-229E, amb un mecanisme de multiplicació i propagació molt similar al SARS-CoV-2, ja que tots dos utilitzen la proteïna eEF1A per a la seva reproducció. Els estudis s’han dut a terme al Centre Nacional de Biotecnologia del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CNB-CSIC).

Notícies relacionades

La plitidepsina actua bloquejant la proteïna eEF1A, present en les cèl·lules humanes, i que és utilitzada pel SARS-CoV-2 per reproduir-se i infectar altres cèl·lules. Mitjançant aquest bloqueig, s’evita la reproducció del virus dins de la cèl·lula, la qual cosa fa inviable la seva propagació a la resta.