controvèrsia a Catalunya

El Govern no valida encara l'informe d'«immunitat» d'Oriol Mitjà

El treball contempla mesures com aplicar un carnet tipus vacunació o una aplicació per identificar les persones infectades

zentauroepp38192124 oriol mitja200411173307

zentauroepp38192124 oriol mitja200411173307 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts

L’«acreditació d’immunitat» respecte al coronavirus que ha posat sobre la taula el grup de treball que lidera l’epidemiòleg Oriol Mitjà al document que ha entregat al Govern català per al desconfinament està resultant discutida perquè podria vulnerar les normes europees d’utilització de dades personals, entre d’altres, segons informa Efe.

Potser per això el Govern ha volgut deixar clar aquest dimarts que no ha validat encara aquesta «acreditació d’immunitat» respecte al Covid-19, que ha equiparat a l’actual carnet de vacunació i que es plasmaria en un paper o través d’una aplicació. El Consell Executiu ha examinat aquest dimarts el document «Eines i estratègies per al desconfinament durant el brot del coronavirus a Catalunya», un treball dels experts reclutats per la Generalitat i liderats per Mitjà.

46 pàgines 

El document, de 46 pàgines i al qual ha tingut accés Efe, conté una sèrie de mesures que Budó, com a portaveu de la Generalitat, en la roda de premsa telemàtica posterior a la reunió del Govern, ha deixat clar que són només propostes de cara a un pla de desconfinament «definitiu» que es preveu aprovar en un Consell Executiu extraordinari aquesta mateixa setmana.

Al text, els experts proposen una «acreditació d’immunitat», que diuen que seria «equivalent a l’actual carnet de vacunació» i que té el propòsit d’«accelerar la tornada a la feina, les escoles i la vida social de forma segura». Els experts assenyalen que aquesta acreditació combinaria diferents tests per conèixer l’estat immunitari i la capacitat d’infecció de cada individu, combinant dades serològiques i de contactes.

Certificat digital 

«Els resultats dels tests s’inclourien en un sistema de certificat digital o acreditació d’immunitat, en paper o via ‘app’, amb un algoritme simple de colors», de manera que aquest «passaport serològic» permetria l’accés a «espais amb alt risc de transmissions», indica el document. El grup de treball cita entre aquests espais els hospitals, les empreses, els edificis públics i els avions, als quals les persones podrien accedir si hi tenen llum verda «de forma anònima» una vegada validat a través d’un lector QR, detalla el document.

Davant l’enrenou que suscita la possible existència d’un certificat d’immunitat, Budó ha deixat clar que, per part del Govern, «no hi ha cap decisió presa» sobre això. En tot cas, ha assegurat que tot el que es pugui aplicar en aquest àmbit per part de la Generalitat serà «tenint en compte els codis ètics i deontològics».

Mesura extraordinària 

El mateix document d’Oriol Mitjà també considera que aquesta acreditació, d’aplicar-se, hauria de ser una mesura «d’emergència i extraordinària», amb una durada «temporal determinada» per desaparèixer quan sigui possible. Considera igualment que s’haurien de tenir en compte criteris de bioètica, equitat, privacitat i universalitat, garantint el compliment de les normes europees en l’ús de dades personals.

En funció dels resultats de les proves, s’acreditaria l’estat partint de tres colors: el vermell seria per a les persones amb un PCR positiu o en contacte directe amb un positiu; el taronja, per a aquelles persones amb PCR i test serològic negatiu, és a dir, sans però que no han generat anticossos, i el verd per a les persones que ja han passat la infecció i que «possiblement» estarien immunitzades al virus.

Tres colors

Els vermells estaran un mínim de 14 dies en aïllament o fins que el PCR doni negatiu; els taronges podran mantenir interacció social i treballar amb precaucions, i els verds podran fer-ho amb normalitat. El document preveu fer els tests en hospitals, centres d’atenció primària, farmàcies, des del vehicle en punts habilitats i en mútues o privats.

Notícies relacionades

El grup d’experts reconeix que s’haurien d’establir mecanismes de rendiment de comptes com una manera per evitar «de forma contundent mercats de dades personals i el control de les dades per part de les grans tecnològiques i de l’Estat». La posada en marxa del certificat es duria a terme una vegada es conegui la prevalença de la seropositivitat de la població i uniria els resultats dels tests aguts (PCR), que es realitzarien mensualment, i serològics, que es farien cada quatre mesos.

Les persones amb símptomes, els contactes d’infectats, els sanitaris, els interns a les residències i els treballadors de cara al públic tindrien prioritat en la realització dels tests PCR, mentre que a la resta de treballadors i a la població general de més de 16 anys se’ls farien només tests serològics