UNA PER TARGETA SANITÀRIA

El sistema informàtic de les farmàcies catalanes es bloqueja pel repartiment de mascaretes

Els farmacèutics lamenten que ara tampoc poden entregar material sanitari ni medicaments als clients

En només una hora s'han dispensat 100.000 unitats, cosa que ha provocat la saturació de la xarxa de receptes

zentauroepp53174514 barcelona 20 04 2020 sociedad coronavirus las farmacias repa200420095758

zentauroepp53174514 barcelona 20 04 2020 sociedad coronavirus las farmacias repa200420095758 / RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

El secretari del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas, ha explicat aquest dilluns que el sistema d’informació farmacèutica de recepta electrònica s’ha bloquejat i no funciona a causa de la demanda de mascaretes gratuïtes –en una hora n’han repartit 100.000 unitats– en el marc de la pandèmia de coronavirus. Aquesta circumstància ha sigut corroborada per diversos farmacèutics a EL PERIÓDICO. «El que haurem de fer després és tramitar-les», ha assegurat Joan Calduch, que regenta una farmàcia a Sant Feliu de Llobregat.

Fins a les 13.46 hores, les 3.227 farmàcies catalanes havien repartit unes 173.000 mascaretes, en el que ha sigut el primer dia del repartiment d’aquests elements de protecció individual. Així ho han indicat fonts oficials del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, que cap a les 18.00 hores assenyalaven que el sistema informàtic, que no funciona com cal des de les 10.15 hores, encara no s’havia recuperat.

«Nosaltres hem demanat per activa i per passiva que només anessin a buscar mascaretes les persones que les necessitessin perquè la recollida fos escalonada», ha remarcat Casas en declaracions al programa ‘Planta baixa’, de TV-3. Els farmacèutics de Barcelona lamenten que amb el sistema caigut no es facilita l’entrega de mascaretes com seria desitjable. La Conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat atribueix el bloqueig del sistema a una «incidència informàtica de degradació»

A les farmàcies, segons fonts del sector, s’està produint aquest dilluns una assistència de persones superior a l’habitual aquest dia de la setmana, que és un dels més freqüentats en aquests establiments. Per les limitacions, els locals només permeten l’entrada d’un nombre reduït de persones a l’interior. Això provoca que es produeixin cues al carrer, més llargues del que és habitual per la distància social que s’ha de guardar. A part de la caiguda del sistema electrònic de receptes, no s’estan produint, d’entrada, altres problemes. «La gent té interioritzat el que ha de fer en aquests casos», ha explicat Calduch.

Sense ensobrar

La pluja i la possibilitat del teletreball ha provocat que aquest dilluns l’afluència no fos tan massiva. «Esperava més gent. Però igualment ens està donant feina, ja que ens han enviat les mascaretes d’una banda i els sobres d’una altra. I hem de ser nosaltres que les hem d’ensobrar. Jo estic sol i he demanat a una veïna que m’ajudi, perquè si les dones soltes et poden multar», explica un farmacèutic de Barcelona. Durant l’estat d’alarma l’assistència a les apotecaries ha sigut molt elevada i no només per dispensar medicaments, sinó també com a suport moral i d’orientació», sosté. «La gent està molt nerviosa», recalca.

Aquest dilluns, les  3.227 farmàcies catalanes han començat a distribuir una primera remesa d’1,5 milions de mascaretes a la població (450 per establiment), una per cada targeta sanitària, i demanen que aquest primer dia del repartiment es vagi a buscar-la només si realment es necessita perquè no hi hagi cues. La primera és gratuïta. Els usuaris podran accedir a successives dispensacions abonant 0,76 euros per mascareta, preu fixat per a la campanya per la Conselleria de Salut, sense que la distribució ni les oficines de farmàcia tinguin cap marge de benefici.

El president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), Antoni Torres, ha demanat a la ciutadania que vagi a la farmàcia només si realment necessita la mascareta de manera immediata per la seva vulnerabilitat o activitat laboral, després d’assegurar que hi haurà mascaretes per a tothom perquè la Generalitat n’ha encarregat 14 milions.

Els farmacèutics han recordat que durant la fase d’aixecament progressiu del confinament, l’ús de mascareta en la població està especialment indicat per a persones que tinguin afeccions respiratòries i que hagin de sortir al carrer i per a aquelles que hagin d’anar a treballar.

També han recordat que en cap cas l’ús de mascaretes substitueix les principals mesures higièniques, com rentar-se freqüentment les mans, tapar-se la boca i el nas amb la part interna del colze o amb mocadors d’un sol ús al tossir o esternudar, i el distanciament social.

La campanya, avalada pel Departament de Salut, s’emmarca en un projecte liderat en el seu origen des del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), conjuntament amb altres agents de la cadena de proveïment del medicament –la indústria, amb Hartmann, i la distribució, amb Fedefarma, Alliance Healthcare, Cofares i Hefame– i un grup de treball de la Cambra de Comerç de Barcelona.

L’objectiu que plantejava aquest projecte era donar resposta, des de la professió farmacèutica, i en coordinació amb la Conselleria de Salut, a una necessitat derivada del procés gradual d’aixecament del confinament –la utilització generalitzada de mascaretes–, en un moment en què hi ha baixa disponibilitat d’aquest producte.

Actuar amb responsabilitat

Notícies relacionades

Tenint en compte que les mascaretes arribaran de manera gradual i que aquesta primera comanda serà insuficient per arribar a tota la població, els farmacèutics requereixen a la ciutadania que actuï amb responsabilitat, que no trenqui el confinament vigent i que vagi a la farmàcia a retirar la mascareta només si realment la necessita de manera immediata.

Durant la fase d’aixecament progressiu del confinament, l’ús de mascareta en la població està especialment indicat per a persones que presentin símptomes respiratoris, tot i que siguin lleus, i que hagin de sortir al carrer; als seus contactes estrets i per a les persones que s’hagin de reincorporar a l’activitat laboral i no en disposin al seu lloc de treball. Els professionals destaquen que «l’actuació responsable dels ciutadans serà fonamental per evitar aglomeracions a les farmàcies, que poden posar en risc les mesures de confinament i distanciació social, imprescindibles per evitar la propagació de la Covid-19».