Protagonistes de la crisi del Covid-19

Treballadors essencials, els altres herois

Milers d'empleats de serveis de primera necessitat segueixen al peu del canó des de l'inici de la pandèmia de coronavirus

zentauroepp52819634 supermercado rosado200408184347

zentauroepp52819634 supermercado rosado200408184347 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

Els altres herois. Són els altres ‘essencials’, treballadors que cobreixen els serveis de primera necessitat i que aquests dies de pandèmia, com els sanitaris, no han deixat els seus llocs. Agricultors i ramaders, farmacèutics i empleats de supermercats, cuidadors de gent gran... I molts d’altres. Potser no s’han emportat tants aplaudiments com metges i infermeres, però han estat en primera línia des del primer moment. Aquestes són algunes de les seves històries.

Oscar Baños, transportista

Els conductors de vehicles de mercaderies continuen treballant per garantir el subministrament diari, però la seva rutina ha canviat. Oscar Baños és un transportista que ens explica, via telefònica, que la seva professió és d’aquestes que no ha parat durant la crisi del coronavirus, són part necessària per garantir els subministraments sanitaris, alimentaris, però també per mantenir la cadena productiva de moltes altres activitats. 

Aina Picornell, farmacèutica

Els farmacèutics han vist en primera línia com evolucionava l’actitud dels consumidors des que es va declarar l’estat d’alarma. «Fa un mes ningú estava paranoic», assenyala Aina Picornell, que recorda el divendres 13 de març com el que ho va canviar tot. Guants i mascaretes són els productes més demanats, però la seva pròpia seguretat està en joc.

Jordi Forns, empresari de productes lactis

 ¿Seguiran els Forns repartint llet a domicili una vegada passi l’actual pandèmia? «No ho sabem, a veure si la gent s’hi acostuma i ens ho continua demanant», comenta Jordi Forns des de la formatgeria que afronta la crisi del coronavirus amb una readaptació del negoci conforme amb les mesures de confinament acordades pel decret d’alarma del Govern.

Montse Balada, caixera de supermercat

Notícies relacionades

El personal que atén a les caixes dels supermercats està en primera línia de risc en un moment en què la distància mínima és una garantia de salut. «Molta gent es comença a adonar que fem un servei fonamental. Que, d’altra banda, fins ara no ha estat prou valorat. A veure si dura», reflexiona Montse Balada, caixera d’un súper.

Pilar Ceprián, auxiliar en un geriàtric

Són molts els auxiliars d’infermeria en residències geriàtriques i altres professionals que exerceixen tasques amb els ancians que reconeixen sentir «ràbia i impotència», com Pilar Ceprián, per què, com en molts altres centres, els equips de protecció contra el coronavirus han arribat «amb molt retard».