CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL
«Les farmàcies som la primera línia de foc davant del coronavirus»
«Estem al peu del canó i no som robots, som persones», diu Aina Picornell

aina
Al matí Aina Picornell s’està a casa cuidant els seus dos fills, la Laia i el Roger, i a la tarda va a la farmàcia que va obrir a Mataró fa un parell d’anys. «Vaig arrossegant cansament. Em genera insomni i ansietat haver d’anar a la farmàcia i, com jo, totes les farmacèutiques, infermeres, doctores i caixeres».
L’últim mes la Farmàcia Picornell ha hagut de fer diversos canvis pel coronavirus. Va instal·lar un plàstic davant el taulell per evitar que passessin les partícules i va deixar de prendre la tensió o fer anàlisis per evitar contagis. Ha establert torns de quatre al matí i quatre a la tarda perquè, en cas de contagi en algun dels equips, l’altre pugui continuar oferint el servei. Va posar marques a terra cada dos metres perquè els clients mantinguin la distància de seguretat. Fomenta la comanda exprés, que la gent truqui abans d’anar-hi perquè, quan hi arribi, només hagi de recollir l’encàrrec i així passar el mínim temps possible al local.
1.500 mascaretes en 48 hores
«La primera setmana va ser molt fort. El divendres 13 de març va ser una bogeria. Tothom volia mascaretes, hidrogels i termòmetres. Havíem de dir-los que no teníem mascaretes ni per a nosaltres. Quan per fi en vam aconseguir 1.500, es van vendre en 48 hores. I això que les racionàvem a un màxim de cinc per client». A més de les mascaretes, el més demanat ara, també racionen els guants.
Notícies relacionadesL’Aina ha vist com ha evolucionat l’actitud dels consumidors des que es va declarar l’estat d’alarma. «Fa un mes ningú estava paranoic. Ara tothom va amb guants, mascaretes, alguns amb ulleres de busseig o bosses als peus. La gent està molt nerviosa i és molt difícil treballar així. Les farmàcies som la primera línia de foc davant del coronavirus: quan algú té mal de cap o tos, el primer que fa és venir aquí. Quan estan fotuts de veritat van a l’hospital».
«M’han ofert fer tests de coronavirus però ho he rebutjat; a més, sent per ‘e-mail’, no saps d’on venen ni la fiabilitat»
Els comercials ja no apareixen amb el seu catàleg de productes, sinó que envien les ofertes per correu electrònic. «M’han ofert fer tests de coronavirus però ho he rebutjat; a més, sent per ‘e-mail’, no saps d’on venen ni la fiabilitat», comenta, i explica la indignació que hi va haver al col·lectiu quan Fernando Simón va descartar dotar els farmacèutics d’equips de protecció al considerar que no eren grup de risc. «Ens va alterar molt. És com enviar un bomber a fer la seva feina en calçotets. Estem al peu del canó i no som robots, som persones».

- Estat dels embassaments avui, 5 de maig, a Catalunya: Sau, Foix, Susqueda i la resta de pantans
- Previsió del Meteocat Catalunya activa avisos grocs i taronges davant les fortes pluges previstes per a aquesta setmana
- Torna el mític Tren Granota
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- BCN reobrirà una casa modernista per a concerts de música clàssica
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- TELEVISIÓ I MAS Una espècie en extinció
- Barcelona, protagonista La ciberseguretat creix i busca talent a Catalunya
- Ciclisme Vos obsequia la Vuelta amb un triomf de prestigi a Sant Boi
- TRIOMF A MONTILIVI L’immortal Stuani ressuscita el Girona, que fuig del descens