LA PANDÈMIA DEL COVID-19
'The Lancet', sobre la crisi sanitària del coronavirus: «Es podia prevenir. Vam malgastar el febrer»
Richard Horton, editor en cap de la revista, critica que no es va actuar amb rapidesa per dotar de recursos el personal mèdic
«Del brot a la Xina fa 11 setmanes. Ens podríem haver preparat i no ho vam fer», denuncia

yexv4kzr
Richard Horton, editor en cap de la prestigiosa revista mèdica The Lancet, no ha pogut parlar més clar: la reacció dels països davant del coronavirus és un «escàndol». Assegura que, veient el que passava a la Xina, es va perdre el temps al febrer i no es va actuar per afrontar el Covid-19 preparats. I insisteix que la situació actual «es podia haver previst». Tot i que Horton al·ludeix al cas del Regne Unit, el diagnòstic és extrapolable, vist el que ha passat, a la resta de països, començant per Itàlia i Espanya.
Horton s’ha expressat així durant una entrevista a la BBC en la qual analitza la crisi sanitària que ha provocat el coronavirus. «És un escàndol nacional. No hauríem d’estar en aquesta situació», afirma. «Sabíem el que passava a la Xina des de finals de gener i el seu missatge era clar: estàvem davant d’un nou virus amb potencial pandèmic, amb gent a les ucis morint i la mortalitat a l’alça», recorda.
Escándalo nacional
— Pablo Salinas (@pabl0salinas) 30 de marzo de 2020
Dr Richard Horton, editor jefe de The Lancet. Una de las revistas médicas más prestigiosas
Aquí en 🇪🇦 no tenemos a nadie que hable así de claro. O no tenemos los medios que permiten que hable así de claro pic.twitter.com/Ln9jS72VeG
I posa el dit a la nafra: «Fa 11 setmanes d’això. Vam malgastar el mes de febrer, en el qual ens podríem haver preparat, equipant el nostre personal mèdic amb les mesures de protecció correctes, dotant-nos de tests de detecció, i no ho vam fer», denuncia Horton.
La «hipocresia» de l’aplaudiment als sanitaris
I denuncia la «hipocresia» d’aplaudir cada dia el personal sanitari quan els governs no els han dotat dels recursos necessaris.
«Podrien haver aprofitat el febrer per ampliar les capacitats de proves, garantir la distribució de material de protecció, o establir pautes per protegir el personal sanitari, i no van prendre cap d’aquestes mesures», ha explicat, al·ludint al cas britànic.
«El resultat ha sigut el caos i el pànic. Els pacients moriran innecessàriament. El personal del servei sanitari britànic morirà innecessàriament. És, de fet, un escàndol nacional, la gravetat del qual encara no arribem a comprendre», sosté Horton.
Contra la reacció de Johnson
Horton critica especialment la resposta del Govern de Boris Johnson, caracteritzada per començar com una estratègia de mitigació per contacte diferent del de la resta de països que es va demostrar com a ineficaç abans de recórrer a les més tradicionals mesures de quarantena i distanciament.
Notícies relacionades«L’estratègia de contenció i mitigació va fracassar, en part, perquè els ministres no van seguir el consell de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) de fer proves a cada cas sospitós», ha lamentat. «Ni hi va haver aïllament ni hi va haver quarantena. Es van ignorar principis bàsics de salut pública i control de malalties contagioses per raons que encara estan opaques», ha afegit.
Horten sosté que el «nou pla» de Johnson «s’ha concretat massa tard i ha deixat els nostres metges totalment al descobert davant de l’augment de pacients».
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Guerra a Ucraïna Trump es limita a amenaçar Rússia amb aranzels mentre rearma Ucraïna
- Comissió Bilateral Estat-Generalitat ERC veu insuficient el nou finançament: "La música sona bé, però les concrecions són mínimes"
- Finançament autonòmic Andalusia esclata contra l’acord de finançament amb Catalunya i el Govern li ofereix acollir-se al mateix model
- Successos La investigació de l’incendi de Paüls apunta a l’acció humana com a causa: negligència o provocat
- Estudi científic ¿Per què algunes persones necessiten posposar més vegades el despertador? La ciència té una resposta (i afecta més les dones)