CARRERA CONTRA RELLOTGE

La Xina prova una vacuna contra el coronavirus en un centenar de voluntaris

Els participants són residents de Wuhan d'entre 18 i 60 anys i seran sotmesos a un seguiment de sis mesos

wuhei

wuhei / STR (AFP)

1
Es llegeix en minuts
AFP

La Xina ha iniciat el seu primer assaig clínic en humans per provar una vacuna contra el coronavirus. L’assaig, que va començar aquest divendres passat, es fa amb 108 voluntaris de la ciutat de Wuhan, epicentre de la pandèmia, segons ha informat el diari ‘Global Times’ i ha confirmat l’agència France Press, que cita fonts implicades en l’assaig.  

Els voluntaris, repartits en tres grups, tenen entre 18 i 60 anys. Tots ells van rebre divendres les primeres injeccions i seran sotmesos a un seguiment els pròxims sis mesos.

La Xina, com altres països, està immersa en una carrera contra rellotge per trobar una vacuna contra el coronavirus. Però en el seu cas, aquesta carrera té un plus nacionalista que s’emmarca en la particular guerra hegemònica amb els EUA. Les autoritats sanitàries del país van donar llum verda a les proves en humans el 17 de març, just el dia en què els seus homòlegs nord-americans anunciaven les primeres proves d’una vacuna en 45 voluntaris de Seattle.

Notícies relacionades

Així, els anuncis d’assajos de la vacuna es produeixen en una escalada entre la Xina i els EUA amb la pandèmia com a eix i després que Donald Trump acusés Pequín de ser responsable de la propagació del «virus xinès», terme que ha irritat profundament al règim xinès. En un to nacionalista, un editorial del ‘Global Times’ apuntava fa uns dies que «el desenvolupament d’una vacuna és una batalla que la Xina no pot permetre’s perdre».

La batalla pel control de la malaltia sí que sembla començar a estar controlada. En les últimes hores, la xifra de morts ha sigut de 9, el cinquè dia en què el nombre de morts és d’un sol dígit. Una dada que permet ser optimista pel que es fa al control de l’epidèmia. No hi ha contagis locals i s’han registrat 39 contagis importats. Aquests contagis importats són els que preocupen les autoritats, que temen que provoquin un efecte bumerang.