Crisi sanitària internacional

La Xina diu que ha desenvolupat «amb èxit» una vacuna contra el coronavirus

El govern de Xi Jinping ha autoritzat l'inici dels assajos clínics en humans

Diversos equips científics del país asiàtic treballen, en paral·lel, en investigacions similars

20200318 481015 corresponsalinfos20200318123549412 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Ministeri de Defensa de la Xina va assegurar aquest dimarts en un comunicat haver desenvolupat «amb èxit» una vacuna contra el nou coronavirus SARS-CoV-2, causant de la pneumònia Covid-19, i ha autoritzat les proves en humans, tot i que no va precisar quan començarien aquests assajos. 

La vacuna va ser desenvolupada per l’equip d’investigació liderat per l’epidemiòloga Chen Wei, de l’Acadèmia Militar d’Investigació Mèdica, dependent de l’Acadèmia Militar de Ciències.  Segons Chen, la vacuna –desenvolupada d’acord amb «estàndards internacionals i les regulacions locals»– està preparada per dur a terme «una producció a gran escala, segura i efectiva». 

Carrera amb els EUA

La notícia arriba l’endemà que investigadors als Estats Units anunciessin el dilluns que havia començat l’assaig clínic per a una vacuna desenvolupada per l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses i l’empresa de biotecnologia nord-americana Moderna.  

«La vacuna és l’arma científica més potent per acabar amb el coronavirus», va dir Chen en declaracions a la televisió estatal xinesa CCTV recollides pel ‘Daily Mail’. «Si la Xina és el primer país en inventar tals armes i tenir les nostres pròpies patents, mostrarà l’avenç de la nostra ciència i la imatge d’un país gegant».

Experts de l’Organització Mundial de la Salut han declarat que no esperen que una vacuna completament provada i aprovada arribi al mercat abans de mitjans de l’any que ve.

Assajos a l’abril

Aquest dimarts, diverses institucions xineses van anunciar que posaran en marxa a l’abril assajos clínics per comprovar l’eficàcia de diverses vacunes que el país està desenvolupant contra el virus. 

Segons el Ministeri d’Educació xinès, hi ha sobre la taula una vacuna basada en vectors virals de la grip que es troba actualment en fase d’experimentació amb animals que començarà els seus assajos clínics a l’abril amb la participació de les universitats de Pequín, Tsinghua i Xiamen, així com altres institucions d’investigació, segons l’agència estatal de notícies Xinhua. 

Altres assajos

D’altra banda, el subdirector de la Comissió Municipal de Salut de Xangai, Yi Chengdong, va afirmar que científics xinesos han desenvolupat una vacuna a la plataforma mRNA que entrarà en assajos clínics també a l’abril. 

Notícies relacionades

Yi va assenyalar que s’ha desenvolupat partint de proteïnes virals derivades de les proteïnes estructurals d’un virus. 

Mentrestant, tres nous productes utilitzats en les proves de diagnòstic per detectar el coronavirus han sigut aprovats i aplicat clínicament a Xangai, va dir Zhang Quan, director de la comissió de ciència i tecnologia de la ciutat.