PRESSIÓ AL GOVERN

Alcaldes independentistes i entitats del Tercer Sector demanen el confinament total davant del coronavirus

Algun alcalde, com el de Cercs, afirma estar disposat a tancar el seu municipi

L'epidemiòleg Oriol Mitjà insisteix que el tancament parcial no és suficient

zentauroepp52875119 barcelona   21 03 2020  sociedad  escaso tr fico en la salid200321131906

zentauroepp52875119 barcelona 21 03 2020 sociedad escaso tr fico en la salid200321131906 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Agencias

Alcaldes independentistes i entitats socials del Tercer Sector s’han sumat a la petició del president, Quim Torra, i de científics com Oriol Mitjà per reclamar al Govern central que ordeni el confinament total de la població a Catalunya per fer front a l’emergència social i sanitària provocada pel coronavirus.

Les entitats agrupades a la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya han fet una crida a empreses, treballadors autònoms i a la societat civil perquè «se sumin a aquest esforç» de confinament «pel que significa i significarà per a tothom».

En un comunicat, el Tercer Sector recorda que el 75% dels seus treballadors fan tasques d’«atenció directa i presten serveis essencials de recolzament a les persones més vulnerables», com gent gran, persones amb discapacitat, amb problemes derivats de la salut mental, infància i famílies, entre altres col·lectius.

Així mateix, han remarcat el «paper clau» de les entitats que atenen les persones i han reclamat equips de protecció per als professionals. 

El primer a publicar continguts amb l’etiqueta #CatalunyaConfinamentTotal va ser el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri.

Alcaldes «a disposició» de Torra

En l’àmbit municipal, desenes d’alcaldes independentistes s’han posat «a disposició» de Torra per pressionar el Govern perquè declari el confinament total. «Us trasllado tot el meu recolzament i em poso a la seva disposició i a la del Govern per continuar aplicant mesures contra el coronavirus». És la frase, dirigida al president, que han fet circular els alcaldes per les xarxes socials.

Alguns d’aquests alcaldes aposten fins i tot per tancar els seus municipis si l’Estat no ordena el tancament de Catalunya. És el cas de l’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, que ha assegurat que ell estaria «disposat» a fer-ho. «Protegir la població és el més important», ha dit.

L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha explicat que l’entitat ja ha tingut el debat sobre el tancament de municipis sense esperar a l’ordre del Govern espanyol. No obstant, han arribat a la conclusió que és el Govern que ha de tirar endavant amb el tancament i darrere tindrà, assegura l’AMI, els ajuntaments.

Per la seva part, l’Associació Catalana de Municipis  (ACM) entén que són les autoritats sanitàries les que han de proposar què fer, tot i que ha demanat que qualsevol mesura que afecti municipis es faci en coordinació amb el món local.

D’altra banda, el manifest ‘Tanquem Catalunya’, promogut pel moviment de Primàries Catalunya i que també demana el confinament total i tancament de Catalunya suma més de 130.000 adhesions en cinc dies. 

Mitjà: «El confinament parcial no és suficient»

En el món científic, l’investigador de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol Oriol Mitjà ha insistit aquest dilluns: «El confinament parcial està funcionant, però no és suficient per evitar el col·lapse sanitari» provocat per la pandèmia del nou coronavirus.

En una sèrie de tuits recollits per Europa Press, ha assegurat que la taxa de reproducció (R0) ha descendit de 3 a 1,7: «És com aixecar el peu de l’accelerador, però encara no hem trepitjat el fre».

Notícies relacionades

Mitjà –impulsor d’un assaig clínic per tractar el coronavirus– ha assenyalat que en teoria la prolongació de les mesures actuals no aconseguiria disminuir més la taxa R0, per a la qual cosa és necessari incrementar la intensitat de les mesures a una contenció total.

Avisa que al ritme actual els 5.000 llits d’unitats de cures intensives (uci) seran plens el cap de setmana, per la qual cosa és necessari frenar la progressió: «Com abans s’intensifiquin les mesures, menors seran les conseqüències».