Crisi sanitària internacional

Barcelona obre una llar d'emergència per a sensesostre a la Fira de Barcelona

La Unitat Militar d'Emergències (UME) habilitarà l'espai amb la màxima «dignitat»

Apartur obre 200 pisos turístics buits per a famílies i persones vulnerables

pavell-7 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En els pròxims dies la Fira de Barcelona es transformarà en un centre d’emergència perquè les persones sense llar de Barcelona, prop d’un miler, s’hi puguin confinar per prevenir l’expansió del coronavirus. En aquests moments hi ha 1.200 persones, segons els càlculs municipals, que dormen al ras i que «no s’han pogut confinar», segons ha reconegut la regidora de Sanitat de Barcelona, Gemma Tarafa. També s’habilitaran l’obertura de 200 pisos turístics per allotjar famílies vulnerables o víctimes de violència masclista, a més d’un alberg amb 56 places.

L’Ajuntament de Barcelona es prepara per poder acollir totes les persones vulnerables que viuen a la ciutat perquè puguin confinar-se «amb la màxima dignitat», segons ha assegurat l’alcaldessa Ada Colau. La mesura més important, però també la que trigarà més dies a ser una realitat és l’obertura del pavelló Maria Eugènia, de 6.000 metres quadrats perquè puguin dormir-hi persones que viuen al carrer de manera voluntària.

Qui s’encarregarà d’habilitar aquesta llar de campanya per a les persones sense llar serà la Unitat Militar d’Emergència (UME) i, segons ha exposat l’alcaldessa, «comptaran amb dutxes, lavabos, taules, llits i espais tan dignes com sigui possible». Aquest matí hi ha hagut la primera reunió per habilitar l’espai, però es desconeix, de moment, la data de la posada a punt del dispositiu. «Serà en els pròxims dies», ha assegurat Tarafa.

En una primera fase, aquesta llar d’emergència acollirà 150 persones i serà gestionat per la Creu Roja. S’habilitaran llits, dutxes i serveis de menjador. «Els professionals i els voluntaris compliran les mesures de protecció recomanades i tindran material d’autoprotecció, i els usuaris no podran entrar i sortir, aquest és un espai on poden acudir si desitgen fer l’aïllament», han explicat els professionals de l’entitat. A partir de l’entrada de les primeres 150 persones, s’ampliarà el nombre d’atesos fins a la capacitat màxima de l’espai de fins a 1.000 places previstes.

L’equipament que sí que entra en funcionament aquest cap de setmana és un alberg, que també gestionarà la Creu Roja, anomenat Pere Calafell. Allà hi viuran 56 persones, entre homes i dones. I, a més, s’incorpora aquest cap de setmana un servei amb 30 llits més per a les persones sense llar que hagin de complir aïllament per haver donat positiu en el test de coronavirus.

Pisos turístics per a famílies

Una tercera mesura per a l’atenció de les persones més vulnerables, que incorpora l’ajuntament, és el d’habilitar 200 pisos turístics perquè hi puguin viure famílies o persones vulnerables. Els apartaments els ha ofert l’agència Apartur, i l’ajuntament pagarà aquestes vivendes a un preu inferior al del mercat. Allà hi viuran dones víctimes de violència masclista amb els seus fills, 198 persones refugiades amb nens que han arribat a la ciutat i que no tenen on viure, i persones desnonades o sense llar que estan vivint en pensions o en pisos socials on no es poden complir les mesures de seguretat imposades per l’Agència de Salut Pública per evitar el contagi del coronavirus.

Escassa col·laboració del Govern

Notícies relacionades

El consistori ha agraït el recolzament del Govern central, permetent la col·laboració de la Unitat Militar d’Emergències (UME) i ha exposat que la Generalitat «no ha respost» a les seves peticions per poder trobar llits on allotjar els sensesostre. «Qualsevol ajuda és benvinguda, tenim moltes persones vulnerables per atendre i la setmana que ve encara en tindrem més», ha exposat Tarafa. De fet, Colau ha demanat mesures de suport per «rebaixar la corba de les necessitats socials» durant l’emergència del coronavirus, ja que, al seu parer, «els vulnerables són els que més estan patint aquesta situació extraordinària».

Ara per ara, més de 400 persones s’han ofert com a voluntàries en els diferents projectes socials que planteja l’ajuntament al llarg d’aquests dies. També la ciutadania ha respost entregant 25.000 mascaretes i 40.000 guants al consistori. El gremi hoteler, segons ha exposat Tarafa, també ha ofert places hoteleres per allotjar persones sense llar, una proposta que l’ajuntament està estudiant.