CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Arrels denuncia multes a sensesostre de Barcelona per no confinar-se en domicilis pel coronavirus

Personal del servei d'atenció als sensesostre confirmen «tocs d'atenció» per part de la policia

El consistori diu que «no en té constància» i demana a l'entitat que els mostri la multa en lloc de crear alarmisme

zentauroepp52852454 general view taken on march 19  2020 of the empty square in 200319162119

zentauroepp52852454 general view taken on march 19 2020 of the empty square in 200319162119 / JOSEP LAGO

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La fundació Arrels ha denunciat aquest dijous a través de les xarxes socials que la policia està multant persones sense llar per estar vagant pels carrers de Barcelona arran de l’estat d’alarma pel coronavirus. Ho han confirmat a EL PERIÓDICO educadors municipals del carrer, tot i que l’Ajuntament de Barcelona diu que no té «constància» d’això. Segons el consistori, la policia té prohibit multar persones sense llar, i demana a l’entitat que els ensenyi les multes per anul·lar-les, en comptes de «crear alarmisme». 

«S’està multant persones que dormen al carrer i no tenen llar... per ser al carrer i no estar confinades. ¡Quina barbaritat!», ha criticat aquest dijous a les xarxes socials Ferran Busquets, el director de la fundació Arrels. «Angoixa molt saber que tens una multa pendent i encara més si saps que no la podràs pagar», ha afegit el responsable de l’oenagé. Segons han detallat fonts de l’entitat a aquest diari, en les multes imposades s’han arribat a reclamar 300 euros per cada persona al carrer.

Una llista dels sancionats

Preguntats per aquest diari, alguns educadors que treballen al carrer i atenen aquestes persones sense llar confirmen l’existència de multes a persones sense llar. De fet, han explicat que els responsables d’aquest servei municipal els han demanat «una llista de la gent de la qual hi ha constància que ha sigut multada». Alguns professionals suposen que aquest requeriment s’ha fet per retirar-los la multa. Altres professionals no han vist multes, però sí que constaten «molts tocs d’atenció per part dels Mossos i la Guàrdia Urbana» a les persones sense llar. «Tenen moltes limitacions i això els dificulta poder ubicar-se», afegeixen.

El consistori «no en té constància»

L’ajuntament no nega els fets, però diu que «no té constància» d’això. «La Guàrdia Urbana no té cap instrucció per sancionar les persones sensesostre», ha respost taxatiu el tinent d’alcalde de seguretat, Albert Batlle, en roda de premsa aquest dijous. «Si s’ha produït algun error demanem que es posi en coneixement per reparar-lo i que no s’enviïn missatges alarmistes: les instruccions de la Guàrdia Urbana són molt concretes», ha insistit Batlle. Fonts municipals demanen a Arrels que, en cas d’existir, els entreguin la multa que han detectat, per anul·lar-la.

Notícies relacionades

La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha anunciat que aquest divendres el consistori obrirà un nou equipament a pensió completa on s’atendrà persones sense llar de dia i de nit. «Estem tancant un operatiu global per reforçar els equipaments», ha afegit Tarafa. Segons les dades municipals, a Barcelona hi ha 1.000 persones que dormen al carrer, i 2.100 més que viuen en equipaments municipals o d’entitats, «a ple rendiment».

Fins ara, no totes les persones que dormen al carrer estan podent fer l’aïllament recomanat. El protocol de la Generalitat sobre aquest assumpte, publicat el cap de setmana passat, estableix que cal prendre la temperatura a les persones que pernoctin al carrer. Només si donen símptomes se’ls ha de traslladar a l’hospital i garantir-ne l’aïllament. ¿Què passa amb la resta de persones? es pregunten entitats socials i treballadors. Ja divendres passat molts d’ells van veure restringits o tancats alguns serveis com els armaris de la roba, les dutxes públiques i els centres de dia.