CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

«¿I jo on em poso?»: el coronavirus desencadena la por entre els sensesostre de Barcelona

La por s'expandeix entre les persones sense llar, que veuen com es restringeixen els accessos als menjadors socials

Càritas demana als estudiants que els ajudin per oferir aliments a les famílies sense recursos i els avis sols

zentauroepp52771117 virus comedor social200313160940

zentauroepp52771117 virus comedor social200313160940

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«¿Què faig si m’agafa el virus, on vaig?», es pregunta una dona, al costat d’un carro de ferralla, mentre fa cua al menjador social. Diu que fa deu anys que viu al carrer. L’Alex, en canvi, ha anat canviant: de pisos pastera, albergs, pensions i carrer. «Ara estic al carrer», admet. «No sé on hauré d’anar, nosaltres no podem fer l’aïllament», afegeix. El temor s’apodera de les persones sense llar. I és que l’entitat Arrels va alertar ahir que el 30% de les persones sense sostre a Barcelona té patologies prèvies i que, per tant, és col·lectiu de risc.

Tots ells esperen a la cua per entrar al menjador social de l’avinguda Paral·lel a mig matí. El servei deixa entrar les persones de 15 en 15. «Mai hi ha cues, això no és normal, però esperem que no el tanquin. Si no, ¿què farem?», diu l’Alex. «A la sala Baluard [centre de venipunció del Raval] només et deixen entrar a consumir d’un en un, a la gent li costa molt aguantar la mona», relata un tercer. L’Albert, un home que fa tres anys que viu al carrer, explica que «al centre de dia i a les dutxes no ens deixen entrar a tots». «Com que al meu han tancat, no he pogut anar a l’armari de la roba i vaig amb el que porto, això segur que és fatal per al virus», es queixa una altra persona. 

Les cues al menjador del Paral·lel «no són normals», apunten des del servei. Un altre menjador, el de Navas, ha optat per obrir el centre a totes les persones: «no estem revisant el carnet ni la documentació, hem de complir una necessitat bàsica en plena emergència», expliquen treballadors a aquest diari. El criteri és dispers. «És que l’ajuntament no ens ha dit res, això és un focus de contagi, hauríem d’entregar el menjar per portar, no tenim ni mascaretes, fem el que podem», critiquen alguns treballadors. Des dels centres de dia expliquen les mesures restrictives per «falta de personal», o pel deure de «mantenir les mesures de seguretat» contra les aglomeracions.  

Entre el tercer sector també preocupa el proveïment de menjar a les famílies que no poden pagar la compra i als nens que s’alimenten gràcies a les beques menjador de la seva escola. «Estem contactant amb famílies que no poden deixar de treballar per ajudar-los en tot el que puguem», expliquen des del Casal dels Infants, que ha hagut de desinfectar i suspendre totes les activitats als seus centres. 

Si bé el president del Banc dels Aliments adverteix que «hi ha menjar per a més d’un mes», el problema està en la falta de mans per repartir-los. «La majoria de voluntaris són jubilats que han deixat de venir per protecció, necessitem que els estudiants ens ajudin a portar el menjar a les persones més vulnerables», assenyalen des de Càritas

Notícies relacionades

Després de reunir-se amb diverses entitats socials, la Generalitat ha acordat que els «centres oberts» per a nens podran obrir per a serveis de menjador als menors i ha recomanat que s’entreguin aliments a domicili a les persones vulnerables que viuen soles. Qui haurà de fer aquest treball en uns serveis que estan cada cop més tensats: el Servei d’Atenció a Domicili (SAD). «Hem deixat d’anar a les cases de les persones confinades perquè no tenien alta vulnerabilitat», exposen a EL PERIÓDICO fonts d’aquests serveis, que afegeixen que problema està en si flaquegen les seves treballadores. 

Una de les mesures que poden portar a l’optimisme, encara que sigui temporal, és que s’han suspès els desnonaments a Catalunya fins que s’acabi la crisi del coronavirus. La decisió la va prendre el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya al suprimir les actuacions judicials fins a nou avís. Al matí, l’alcaldessa Ada Colau i el conseller de Territori, Damià Calvet, van enviar una carta al poder judicial demanant la paralització dels desnonaments.