Les entitats socials censuren els pressupostos de la Generalitat

Les oenagés demanen 130 milions més en servei públic per a la infància en risc

«Estem en una situació límit, les activitats es financen amb crèdits bancaris», protesten

zentauroepp44887199 foto estiu i lleure saludable caixaproinfancia tornada a la 180910093534

zentauroepp44887199 foto estiu i lleure saludable caixaproinfancia tornada a la 180910093534 / MAXIMO GARCIA DE LA PAZ

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (FEDAIA) esclata contra els nous pressupostos de la Generalitat. «No milloren el finançament del sector, que està en una situació límit», ha assegurat la presidenta de la federació, Elisenda Xifré, en una concentració davant el MACBA que inicia una setmana de protestes contra la Conselleria d’Economia i la d’Afers Socials, i que culminarà amb una manifestació a les portes del Parlament. 

«Fa 10 anys que tenim els preus congelats, però cada vegada tenim més demanda», ha exposat Xifré. És a dir, que les entitats que presten serveis públics per a nens en risc d’exclusió social, o directament tutelats, fa 10 anys que cobren els mateixos diners de la Generalitat, mentre que l’IPC ha pujat el 16%, han hagut d’atendre centenars de menors migrants, i els treballadors demanen millorar unes condicions que les mateixes entitats reconeixen que són «precàries». 

«Hem hagut de reduir despeses (entre les quals les medicoeducatives) i en alguns casos les activitats ordinàries es financen amb crèdits bancaris», diu el comunicat que han llegit aquest matí. Per falta de diners, els nens també s’han quedat sense colònies i excursions. I la federació recalca que les entitats tampoc poden invertir en material ni en els treballadors. «Urgeix», diuen les entitats, contractar més personal, i pagar-li més. I és que, de fet, tots els diners que han invertit en els crèdits bancaris, els interessos associats, no els hi tornarà ningú. «Som els únics que estem perdent diners prestant un servei públic», asseguren a aquest diari fonts del tercer sector, que no es poden creure que la Conselleria d’Afers Socials no prevegi augmentar la partida pressupostària.

Notícies relacionades

A més de tota aquesta situació, les entitats s’estan trobant que la Generalitat els deu diners. Encara hi ha factures pendents per abonar del 2019 dels centres de menors, referents a les places «sobreocupades», els diners que corresponen per acollir més nens que els que disposa el centre. Però les perspectives per a aquest 2020 no són gaire millors, ja que moltes entitats denuncien que no poden emetre les factures pendents per a aquest any.

Per provar d’abordar la situació, la FEDAIA calcula que faria falta invertir més de 130 milions d’euros en atenció a la infància aquest 2020. Uns diners que els pressupostos no preveuen. Per això, han demanat a tots els grups parlamentaris que provin d’influir perquè aquesta partida a la infància augmenti. La federació agrupa cent entitats, que atenen 100.000 nens i compten amb 3.500 treballadors.