Conseqüències del coronavirus

Un expert de l'OMS avala la suspensió del Mobile «S'han d'evitar aglomeracions»

A Espanya les coses s'estan «fent bé», assenyala el president de la Federació Mundial de Medicina Tropical, Santiago Mas-Coma

zentauroepp47168026 visitors leave the mobile world congress  mwc  venue in barc200212134406

zentauroepp47168026 visitors leave the mobile world congress mwc venue in barc200212134406 / PAU BARRENA

3
Es llegeix en minuts
Efe / Concha Tejerina

El president de la Federació Mundial de Medicina Tropical, Santiago Mas-Coma, assenyala que tot i que sembla que la virulència del coronavirus Covid-19 disminueix segons es contagia d’humà a humà, el «risc més gran» de transmissió està en les aglomeracions, que segons el seu parer «s’han d’evitar».

En una entrevista, Mas-Coma, catedràtic de Parasitologia de la Universitat de València i expert de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), ha enviat un missatge de «tranquil·litat», especialment a Espanya, tot i que veu justificada la suspensió del Mobile World Congress de Barcelona perquè, assegura, «realment existia un risc».

«Sabem que és un virus que té una capacitat de supervivència exterior, que sobreviu quatre o cinc dies, fins i tot s’ha dit que nou», i en un congrés de mòbils, els aparells són tocats per moltes mans diferents i «n’hi ha prou amb un de sol perquè s’iniciï la transmissió».

Segons Santiago Mas-Coma, «era jugar amb foc i s’ha de prendre les coses seriosament». Realment existia un risc i crec que està ben cancel·lat, una altra qüestió són les conseqüències polítiques i econòmiques, i en això no m’hi fico».

«La gent ha d’entendre que aquestes coses passaran cada vegada més pel canvi climàtic, el canvi global, la gent viatja més, hi ha importació i exportació d’animals, es modifica el medi, la desforestació ens acosta més als focus on es troben animals que tenen aquests virus i per als quals no és patogen», adverteix.

En els virus gripals la transmissió sempre es veu afavorida per les baixes temperatures i considera que el «quid de la qüestió» és què passarà quan els termòmetres comencin a pujar al final de primavera o a l’estiu i si es pararà la transmissió.

Virus estacional

Segons el seu parer, un dels «grans interrogants» és si es convertirà en un virus estacional, que no es transmeti durant els mesos de més calor però que amb l’hivern es reactivi de nou.

Respecte a la patogenicitat del virus, assenyala que es desconeix per què la incidència infantil és tan baixa i destaca que es mostra «molt diferent en diferents pacients», i al passar d’humà a humà sembla que «s’està adaptant i la seva virulència va decreixent», una cosa que, explica, va passar amb la grip porcina originada fa uns anys a Mèxic.

El que més tem l’OMS, segons Mas-Coma, és que aquest virus arribi a països on el sistema nacional de salut no tingui la capacitat que tenen els més desenvolupats, a llocs on les aglomeracions de gent són molt pronunciades i la transmissió «es podria veure enormement facilitada».

«Es manté a ratlla»

«Si se’ns escapa en aquests països, la cosa pot ser difícil, però de moment s’està mantenint a ratlla», indica l’expert de l’OMS, que afirma que cal tenir en compte la capacitat d’aquest virus «d’encomanar sense mostrar símptomes».

Respecte al desenvolupament d’una vacuna contra aquest coronavirus, Santiago Mas-Coma assegura que «tota vacuna porta molt temps i som davant d’un virus totalment nou».

Segons explica a Efe, en situacions alarmants com aquesta i en un moment determinat, l’OMS dona llum verda a assajos més curts, però «sigui com sigui, aquí estem parlant de diversos mesos. La cosa va per a llarg».

Notícies relacionades

En la seva opinió, la por a Europa, i en concret a Espanya, «està fora de lloc» perquè «estem molt lluny» del focus i les grans companyies aèries «han tallat els vols», i en aquests moments la possibilitat que s’escapi de la Xina a l’estranger i arribi a Europa «és francament difícil».

A Espanya, assenyala, les coses s’estan fent molt bé. «Es van aprendre les lliçons del que va succeir amb l’ebola, el Ministeri s’està recolzant en els experts i el tema està en mans del director del Centre d’Emergències i Alertes de Sanitat, Fernando Simón, un gran epidemiòleg».