fira estratègica

El coronavirus es carrega el Mobile de Barcelona

GSMA, l'organització, decideix cancel·lar el saló però garanteix la celebració a la capital catalana el 2021 i «futures edicions»

cancelado mobile / periodico

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cancel·lat, però amb la vista posada en l’edició del 2021. El Mobile (MWC 2020), la fira de mòbils més gran del món, ha sigut finalment anul·lada ahir per l’organització, la GMSA, després d’una jornada d’infart en què va continuar l’allau de baixes d’empreses participants. Entre aquestes empreses destaquen les principals operadores, com VodafoneDeutsche British Telecom que, al seu torn, són membres d’aquesta associació.

Després de diverses hores de reunions a través de videoconferència convocada d’urgència, l’organització atribueix la cancel·lació a la «preocupació global» entorn de l’epidèmia del coronavirus. Amb les insistents declaracions de les autoritats sanitàries nacionals i catalanes assegurant que no hi havia motius per a la preocupació no n’hi va haver prou. I ara una de les qüestions que pot generar possibles complicacions posteriors té a veure amb les despeses de cancel·lació.

Si un participant decideix no acudir a la fira, però aquesta s’hauria mantingut, aquests recauen sobre el primer. Si és l’organització la que ho fa sense que hi hagi motius de força major com una emergència sanitària (ni l’Organització Mundial de la Salut, ni les autoritats sanitàries espanyoles i catalanes ho han fet) podria anar a càrrec de les companyies d’assegurances.  Les empreses paguen uns 1.400 euros per metre quadrat en aquesta fira.

En un comunicat difós al final del dia, el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, ha assegurat que la preocupació global sobre el coronavirus, sobre els viatges dels assistents a l’esdeveniment i «altres circumstàncies» feien «impossible» acollir la fira de mòbils. Alhora garanteix el compromís de futur de la GSMA amb Barcelona.

El saló, que se celebra a la capital catalana des del 2006 i que és objecte de desig per part d’altres ciutats, té contracte fins al 2023 i ha generat un impacte econòmic que, des que va començar, supera els 5.000 milions d’euros. A més, ha contribuït a consolidar un potent ecosistema de ‘start-ups’ i empreses tecnològiques.

Ambient «segur i saludable»

Hoffman ha volgut que quedés clar, «amb el respecte pertinent a l’ambient segur i saludable» que oferia Barcelona i Espanya, que la crisi provocada pel temor del coronavirus, que ha fet que diverses desenes de companyies tecnològiques anul·lessin la seva presència, impedia acollir aquest any el Mobile.

L’organització havia posat en marxa diverses mesures per calmar els possibles visitants inquiets a aquest saló. La GSMA havia anunciat des de controls de temperatura a l’entrada fins al veto als qui haguessin sigut a la Xina menys de 14 dies enrere. Però res va ser suficient ni va aconseguir calmar la constant comunicació de baixes per part de les companyies.

El comunicat de la GSMA afegeix que les administracions «entenen i respecten» la decisió adoptada per l’organització, i que aquesta associació, que agrupa els principals productors i operadores del món, i les administracions implicades continuaran «treballant a l’uníson i recolzant-se mútuament per al MWC Barcelona de l’any 2021 i de futures edicions».

Per a aquest dijous està prevista una roda de premsa en la qual, a més de Hoffman hi intervindran l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró; l’alcaldessa de l’Hospitalet, Nuria Marín; la delegada del Govern, Teresa Cunillera; el president de la Fira, Pau Relat, i el seu director general, Constantí Serrallonga.

La fira s’havia de celebrar entre el 24 i el 27 de febrer. El consell de la GSMA tenia previst reunir-se aquest divendres per analitzar la situació, però l’augment de baixes que s’havia produït des que va començar aquesta setmana ha precipitat la reunió per videoconferència que s’ha convocat amb caràcter d’urgència.

Desercions

Les desercions de gegants com Deutsche Telekom, British Telecom i Vodafone han acabat de precipitar els esdeveniments. Aquestes baixes es van sumar a les d’Amazon, Rakuten, Nokia, Ericsson, Sony, Facebook, Intel, AT&T, Vivo, LG; són algunes de les grans empreses del sector que van anunciar la seva retirada. 

De fet, Telefónica era una de les poques grans operadores que, com a amfitriona, mantenia la seva presència. La companyia afirma que entén la decisió de la GSMA «per la situació generada pel coronavirus» i destaca «l’enorme esforç fet tant per l’organització com per les autoritats». Al seu torn, agrega: «Telefónica sempre ha recolzat, recolza i recolzarà Barcelona com a ciutat amfitriona del MWC».

Presents a Amsterdam

Notícies relacionades

Es dona la circumstància que Sony, Cisco i Intel, que van anunciar la seva retirada del Mobile, han exhibit les seves novetats a l’Integrated Systema Europe (ISE) d’Amsterdam, un esdeveniment tecnològic també pendent de possibles contagis pel coronavirus i que a partir del 2021 se celebrarà a Barcelona. La mateixa consellera d’Empresa, Àngels Chacón, ha encapçalat una delegació de 40 empreses catalanes que participen en aquest saló. 

Alhora que el MWC se celebra a Barcelona 4 Years from Now (4YFN), el saló dedicat a les ‘start-ups’ i el programa YoMo, dedicat als nens, a més d’altres esdeveniments per popularitzar la tecnologia. En l’edició d’aquest any, la número 14 de les que se celebren a Barcelona, s’havia previst celebrar xSide, un espai de creativitat i música organitzat juntament amb el festival Sonar. 

Un terç de la facturació de la Fira: 70 milions.

Si hi ha una institució que nota molt el pes que suposa el MWC és Fira de Barcelona. En l’actualitat suposa entorn d’un terç de la seva facturació anual, fet que suposa uns 70 milions d’euros. En tot cas, la contribució al negoci total d’aquesta entitat s’ha anat reduint.
De fet, el Mobile ha servit perquè la Fira entrés en nous salons i activitats, que van des d’internet de les coses a les ‘smart cities’.
A la vegada ha atret fires que estaven establertes en altres ciutats competidores, com és el cas d’Integrated Systems Europe (ISE), el certamen mundial més important dedicat a la integració de sistemes i la tecnologia audiovisual, que d’Amsterdam, passarà, a celebrar-se a la capital catalana a partir de l’any que ve.