El Periódico de l'Eixample

Tancada des del 2018
Barcelona estudiarà la viabilitat de reobrir la ‘platja de l’Eixample’ el 2026
El districte ha descartat que l’espai torni aquest estiu, però ha acceptat crear una comissió de seguiment del cas
El rescat de la Torre de les Aigües de l’Eixample, condicionat a renunciar a la seva ‘platja’
La Torre de les Aigües de l’Eixample reobre després de cinc mesos d’obres

L’Eixample podria recuperar la històrica ‘platgeta’ de la Torre de les Aigües l’estiu que ve. Així es desprèn del consell plenari del districte, celebrat dijous passat, en què es va acordar crearuna comissió de seguiment per mirar de reobrir aquesta històrica zona de bany que es manté tancada des del 2018, quan una veïna va liderar queixes pel soroll que feien els banyistes. La iniciativa, presentada per ERC i esmenada pel PP, va comptar amb el suport de tots els partits polítics excepte els Comuns, que s’hi van abstenir perquè van considerar que el redactat de la proposta «no aporta cap solució definitiva» al tancament.
Això sí, malgrat el seu vot favorable, la consellera del PSC Marta Sendra, va assegurar que a causa del poc temps que queda perquè arribi, «és impossible» reobrir l’espai aquest estiu i es va comprometre a treballar totes les opcions possibles «durant el curs que ve».

La Torre de les Aigües, el primer interior d’illa recuperat el 1987 /
La comissió de seguiment permetrà que tant formacions polítiques com entitats veïnals i serveis tècnics del districte discuteixin sobre les opcions existents per poder recuperar l’espai, tot i que no hi ha garanties que això passi. «Farem tot el possible, però això no vol dir que s’acabi obrint», va matisar Sendra, que va insistir en la necessitat de treballar amb el veïnat per evitar les queixes que van acabar provocant el forrellat de la ‘platgeta’ fa set anys.

La platja de l’Eixample, als jardins de la Torre de les Aigües, quan estava en ús /
Tal com va explicar durant el consell plenari la regidora dels Comuns, Úrsula Garrido, les diferents mesures sonomètriques que es van fer a partir de les queixes per soroll van portar el govern municipal liderat per Ada Colau a tancar l’espai el 2018. «Molt de mala gana, vam haver de tancar-la tal com funcionava en aquell moment, perquè els governs no es poden saltar les normatives», va assegurar.
Ara, la comissió de seguiment haurà de trobar opcions per rebaixar els nivells de so que propiciava l’espai, principalment pel xivarri infantil. «La ‘platgeta’ de la Torre de les Aigües no és ni una escola ni un camp esportiu i, per tant, no disfruta de protecció específica», va recordar la consellera del PP, Sonia Devesa, amb referència a la modificació de la llei de contaminació acústica que va aprovar el Parlament fa pocs mesos. Devesa va proposar mesures alternatives, com horaris d’obertura i tancament «que garanteixin la seguretat i la tranquil·litat de tota la comunitat».

Prohibit el bany a la piscina de l’interior de la Torre de les Aigües per queixes dels veïns /
Part de la història de l’Eixample
Notícies relacionadesLa ‘platgeta de l’Eixample’ va refrescar l’estiu de molts barcelonins durant més de 30 anys. Es troba al costat de la Torre de les Aigües, en el primer interior d’illa que Barcelona va recuperar per a ús públic el 1987. És una piscina d’aigua natural procedent d’un brollador subterrani. Als jardins s’accedeix a través del passadís situat al número 56 del carrer Roger de Llúria. La zona de bany obria només durant la temporada estival i tenia molt poca profunditat, però permetia a veïns i visitants fer un bany assequible i de proximitat.

Un grup de nenes davant el túnel que dona accés a la ‘platgeta’, el 2004 /
Un espai degradat
La notícia arriba poques setmanes després que l’Ajuntament de Barcelona condicionés la reparació i rehabilitació de l’entorn de la Torre de les Aigües, un bé cultural d’interès local, a renunciar a la zona de bany. Ho va fer en el marc dels pressupostos participatius, quan va ajuntar en una única proposta diverses iniciatives veïnals per recondicionar un espai que, segons el mateix Ajuntament, s’ha degradat tant que ja no és «percebut com un lloc segur o adequat per a famílies o activitats recreatives». En el text presentat pel consistori no es va recollir la demanda de reobrir la ‘platgeta’ perquè això implicaria la despesa corrent de la contractació a l’estiu de seguretat per a la piscina, una cosa que els pressupostos participatius no contemplen.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Va visitar Salamanca, Valladolid, Lleó i Galícia L’estiu del Papa per Espanya a bord d’una furgoneta: així va recórrer Prevost Espanya amb una tenda de campanya
- Oriol Pujol inicia un nou projecte empresarial
- Rampes nocturnes: per què es produeixen, quines són les causes i què he de fer?
- De 7Cases Detinguda una administradora de finques per apropiar-se de 256.246 euros de 14 comunitats de veïns
- Xarxa de pederàstia Els educadors que tractaven la menor tutelada violada pel 'Pelicot català' van descobrir al seu mòbil fotos i vídeos dels abusos
- Com prendre’s correctament la tensió arterial a casa sense baixar a la farmàcia
- Diners públics El Govern defensa que el seu pacte amb Acciona rebaixa de 1.400 a 492 milions d’euros el cost de la privatització fallida d’ATLL
- Denúncies de l’OCU Consum investiga possibles irregularitats en la venda d’entrades per als concerts de Bad Bunny a Espanya
- Tribunals El jugador de l’Espanyol Álvaro Aguado, acusat de violació, declara davant la jutge que va ser sexe consentit
- ESPORTS ¿Quants diners s'emportaria el Barça per guanyar la Lliga?