OPERACIÓ POLICIAL

Cau a Andalusia una xarxa que va estafar 1.500 avis

Els 22 detinguts es feien passar per personal sanitari i seduïen les seves víctimes per comprar fals material per tractar malalties

ancianos-video / periodico

1
Es llegeix en minuts
Agencias

Una xarxa, formada per persones que es feien passar per treballadors del Servei Andalús de Salut (SAS), va estafar 1.500 ancians amb ofertes de material per tractar les seves malalties, que, en realitat, eren crèdits de consum pels quals l’organització va arribar a ingressar uns 3 milions d’euros, segons informa Efe.

Agents de la guàrdia civil han sigut els responsables de la investigació, batejada com a operació Mutant i conclosa amb la detenció a Granada i Albolote de 17 dones i 5 homes. Els membres de la xarxa, que actuaven a la província de Jaén, se’ls acusa dels delictes d’associació il·lícita, usurpació, falsedat documental i blanqueig de capitals.

Primer, una trucada

Segons informa la direcció general de la policia, la manera d’operar de l’organització consistia a oferir a les víctimes material sanitari que necessitaven per tractar malalties com ara un ictus o altres lesions a canvi de la firma d’un ‘he rebut’, que en realitat eren crèdits de consum.

La investigació va arrencar al municipi jaenès de Baeza després que diversos familiars d’afectats denunciessin que les víctimes havien sigut visitades per individus que simulaven pertànyer als Serveis Socials o de teleassistència de la Junta d’Andalusia.

Els arrestats trucaven per telèfon a persones grans i els preguntaven per les seves malalties. Era el pas previ a concertar una cita a la vivenda amb un fals comercial.

Notícies relacionades

Confiats en l’aparent bona voluntat dels visitants, les persones grans els entregaven documentació i llibretes d’estalvi que reflectien els seus ingressos i, sense prèvia explicació, estampaven la seva firma en papers dels quals desconeixien la seva finalitat fins que els familiars s’adonaven que eren préstecs.

Mentrestant, altres membres de la xarxa esperaven als voltants dins de vehicles comercials amb el material sanitari suficient per acudir en ajuda d’un comercial en conflictes si algun familiar s’adonava del frau.

Temes:

Estafes