Incest a Elx

Detingut un home per maltractar la seva filla, amb qui va tenir un nadó

Una veïna va denunciar el cas després de trobar la jove mare plorant amb un ull morat i la seva nena en braços

zentauroepp51670110 200110105454

zentauroepp51670110 200110105454

3
Es llegeix en minuts
I. J. Iniesta

El jutjat de Violència de Gènere d’Elx, en col·laboració amb la Fiscalia, ha obert diligències a un home d’uns 50 anys per un suposat cas de maltractament a la seva filla de 19 anys, amb qui té un nadó que ha complert 15 mesos i que aquesta va tenir quan encara era menor d’edat, segons les dades obtingudes de fonts judicials pel diari ‘Información’, mitjà de Prensa Ibèrica.

El cas es va conèixer dimecres passat, després de la detenció de l’home, quan una veïna va trobar la jove plorant al costat de casa seva, amb el nadó en braços i un blau a l’ull. El presumpte maltractador va ser detingut per la policia gràcies a la denúncia d’una veïna que va explicar el que havia passat. El que ningú podia pensar és que l’arrestat no només era la parella de la noia, sinó també el seu pare i del nadó d’aquesta.

El cas té tants serrells inusuals que des del Jutjat de Violència de Gènere ni tan sols saben si és un assumpte de la seva competència o bé ha de tractar-se per un altre òrgan judicial, com un cas d’abús familiar, al ser els actors pare i filla, o com a violència de gènere, al mantenir tots dos una relació incestuosa des de fa, almenys, un parell d’anys, quan ella era encara menor.

Després de passar a disposició judicial i en vista dels fets que es descriuen en la denúncia, així com l’informe de lesions i l’informe del forense, el jutge va decretar una ordre d’allunyament com a mesura cautelar i el va posar en llibertat. Sempre segons les mateixes fonts, la noia hauria tingut la seva filla quan tenia 17 anys.

Anys sota la tutela de la Generalitat

Segons la informació recollida pel diari ‘Información’, la jove va passar bona part de la seva infància sota tutela de la Generalitat Valenciana quan va quedar en desemparament després que el seu pare ingressés a presó per complir una llarga condemna. Al cap dels anys, després de quedar en llibertat, l’home va contactar amb la seva filla, pel que sembla, a través de les xarxes socials.

Feia més d’un lustre que no es veien i la jove ja tenia 16 anys, així que van acordar una primera trobada per reprendre la relació familiar. Posteriorment, per causes sense aclarir, la menor va abandonar el pis tutelat de la Generalitat i es va traslladar a viure de nou amb el seu progenitor, pel que sembla a una vivenda situada en una partida rural d’Elx on el progenitor suposadament va començar a abusar d’ella. Fruit de l’incest, es va quedar embarassada. Amb 17 anys va donar a llum una nena. Tant el pare com la filla han reconegut en seu judicial que la petita és de tots dos, tot i que al Registre Civil d’Elx tan sols hi consta la noia; és a dir, com a mare soltera i que s’havia quedat embarassada d’un noi que va conèixer en una nit de festa.

L’explicació que han donat en les seves declaracions sobre aquest fet és que van acordar que el pare no figurés en la inscripció per evitar donar a conèixer la seva relació de parentiu i pel temor al rebuig que podria causar, no només en l’àmbit social sinó entre la resta de familiars que no coneixerien aquest fet.

Trastorn de la voluntat

Notícies relacionades

Després de resoldre sobre la situació de llibertat o presó en què quedava el detingut, i l’adopció de mesures cautelars, el jutjat ha de resoldre una qüestió capital: decidir quin òrgan judicial és competent per a la instrucció de la denúncia. De fet, s’ha sol·licitat per la Fiscalia als pèrits del jutjat de Violència un informe per conèixer l’estat psicològic de la noia, ja que sospiten que pugui patir algun tipus d’alteració o trastorn de la voluntat. Mentrestant, la noia se n’ha anat a viure amb una tia, que és germana del seu pare, ja que no té mitjans econòmics per independitzar-se, segons fonts judicials, i tampoc pot tornar al pis familiar.

Ahir, magistrats, funcionaris, fiscals i policies destacaven que mai havien topat amb un cas així a la Ciutat de la Justícia d’Elx ni coneixien un antecedent semblant.