violència masclista

Acte de repulsa a Navarra per una nova violació en 'manada'

Unes 300 persones rebutgen l'agressió patida per una veïna d'Orkoien i per la qual hi ha set detinguts

zentauroepp51616986 graf8173  orkoien  pamplona   06 01 2020   la localidad nava200106182201

zentauroepp51616986 graf8173 orkoien pamplona 06 01 2020 la localidad nava200106182201 / Villar Lopez

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La localitat navarresa d’Orkoien ha rebutjat aquest dilluns l’agressió sexual denunciada per una veïna i per la qual la jutge que investiga el cas manté tres dels seus presumptes autors a la presó i dos més en llibertat amb mesures cautelars. L’acte, organitzat pel Grup Feminista d’Orkoien, al qual han acudit representants polítics i institucionals, a més de veïns de la localitat i familiars de la víctima, ha consistit en una concentració a la plaça rere una pancarta amb el lema ‘Ez, beti da ez. Si no és sí, és no. No estàs sola’. A més s’han corejat alguns lemes com ‘cap agressió sense resposta’ en eusquera i castellà, i la portaveu dels convocants ha llegit un comunicat en el qual ha mostrat la solidaritat amb la víctima i ha rebutjat aquest tipus d’actes.

Els fets van ocórrer el mes de novembre passat i es van conèixer quan la víctima, una dona major d’edat i veïna d’Orkoien, va interposar denúncia a la Policia Foral, després d’haver comunicat inicialment l’ocorregut a personal de l’ajuntament de la localitat. 

Els ara detinguts van contactar amb la dona a través d’una xarxa social de relacions i a partir d’allà van concertar una cita amb ella, que presumptament va ser agredida sexualment, segons investiga la titular del Jutjat d’Instrucció número 1 de Pamplona. Com a conseqüència de la investigació van ser detinguts set homes, tots ells majors d’edat, en una localitat de la Ribera de Navarra, i la jutge ha decretat presó per a tres d’ells, mentre que dos més estan en llibertat amb mesures cautelars. 

Des d’una posició de poder

En l’acte de protesta, al qual han assistit unes 300 persones, la portaveu del Grup Feminista d’Orkoien, Idoia Ilundain, ha lamentat que «una vegada més un grup d’homes utilitza la seva posició de poder per intimidar, humiliar i agredir una dona», i ha mostrat la seva solidaritat amb ella. En el comunicat ha assegurat que a Orkoien no «s’accepta cap tipus de violència» i ha reivindicat que «el carrer, el dia i la nit són per al gaudi de totes les persones i les dones tenim dret a ocupar-les sense por».

Notícies relacionades

El vicepresident del Govern de Navarra i conseller de Presidència, Igualtat, Funció Pública i Interior, Javier Remirez, ha saludat la iniciativa i ha coincidit a mostrar la seva «solidaritat amb la víctima i amb la família», a més d’expressar el seu «absolut rebuig d’aquest tipus d’actuacions». A més, ha fet una crida a mostrar «tolerància zero cap a les agressions i impunitat zero» i ha assegurat que «no hi ha impunitat cap a aquests comportaments», perquè «estem amb vosaltres», ha dit per comprometre el seu treball en evitar «agressions i expressions masclistes».

A l’acte ha assistit l’alcalde d’Orkoien, Carlos Arroniz, que ha advocat per treballar juntes «totes les institucions perquè aquest tipus d’accions no es tornin a repetir i que aquestes bandes d’energúmens no campin al seu aire pels nostres carrers». S’ha solidaritzat amb la víctima, «amb la nostra veïna, i amb totes les dones que pateixen aquest tipus d’accions tan punibles i tan fastigoses».