MÉS RECURSOS

Entitats socials demanen més pressupost a la Generalitat

Reclamen que es destini el 2% dels pressupostos després d'anys d'«infrafinançament»

undefined20320862 barcelona   barcelones   12 09 2012  sociedad   comedor esco190620184221

undefined20320862 barcelona barcelones 12 09 2012 sociedad comedor esco190620184221

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Dotzepatronals, sindicats, entitats socials i col·legis professionals del sector social i d’atenció a les persones de Catalunya s’han unit per reclamar al Govern més recursos en els Pressupostos de 2020 per revertir urgentment la «infrafinançament crònic» que pateixen des de fa més de deu anys, en una taula unitària que ha fet públic aquest dilluns un manifest.

Reclamen un 2% del PIB davant el 0,5% que es destina actualment al sector, que integra serveis com els de dependència, persones grans, infància, menjadors escolars, discapacitat i salut mental, entre d’altres: «Això ja no té espera, és urgent», ha afirmat la secretària de Polítiques Socials d’UGT, Enriqueta Durán, en roda de premsa.

Alerten que cada vegada han d’atendre més persones, i que ni tan sols es veuen recuperats de les retallades de la crisi del 2008: «En el cas de la gent gran, ve un tsunami demogràfic molt gran, i estem advertint l’administració que no hi ha prou recursos per atendre’l», segons la presidenta de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (Accra), Cinta Pasqual.

Assegurar drets socials

El manifest reclama assegurar la cobertura del que són drets socials, així com la qualitat de l’atenció, la sostenibilitat dels serveis i la millora de les condicions laborals dels professionals, que alerten que s’han vist afectats per la falta de recursos, en un sector en el qual el 75% dels treballadors són dones.

També veu necessari una revisió a fons del model actual per «avançar en una cartera de serveis socials i d’atenció a les persones innovadora» que s’adapti a la realitat canviant, així com assegurar la qualitat i la transparència en la gestió dels serveis públics, i que es compleixi el Codi de bones pràctiques de contractació pública al sector que van firmar el 2015.

Aposten per l’equiparació de condicions laborals de tots els professionals, independentment que els serveis tinguin gestió directa pública o externalitzada a entitats o empreses, com la que té el sistema sanitari d’utilització pública (Siscat): «Una gerocultora d’un centre públic cobra uns 600 euros més que una en una entitat de gestió delegada» al mes, ha criticat Durán.

La taula ha conclòs que una correcta inversió en el sistema de serveis a les persones revertirà en la millora de les condicions laborals, «possibilitant assolir a les taules de negociació col·lectives l’objectiu compartit de no tenir cap salari per sota dels 14.000 euros» anuals, diu el text.

Signants del manifest

Firmen el manifest l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (Acellec), Associació Catalana de Recursos Assistencials (Accra), Associació Estatal d’Entitats de Serveis d’Atenció a Domicili (Asade), CCOO, UGT, la Confederació del Tercer Sector Social, la Taula del Tercer Sector Social, La Unió - Associació d’Entitats Sanitàries i Socials, i la Unió de Petites i Mitjanes Residències (Upimir).

També el subscriuen l’Escola d’Educadors Socials de Catalunya (Ceesc), el de Treball Social de Catalunya (Tscat), el de Pedagogs de Catalunya (Copec), en una taula unitària que els integrants han reconegut que «no és habitual», i que per al secretari de Política Social de CCOO, Toni Mora, hauria d’avançar a donar al sector social la importància que es dona als d’educació i salut.

Pla de treball i agenda

El president de la Confederació, Joan Segarra, ha destacat que, a més d’un increment de recursos, que accepten que sigui gradual, demanen al Govern un pla de treball i una agenda, i esperen que aquest els proposi una reunió, després que han enviat aquestes peticions en una carta al conseller d’Economia, Pere Aragonès, i al de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir el Homrani.

En els pròxims dies faran arribar la missiva als grups parlamentaris per exposar-los les seves peticions, que no han concretat en xifres totals d’inversió perquè treballen per àmbits, a l’esperar revisions dels mòduls d’alguns, i firmes de convenis col·lectius.

Notícies relacionades

Preguntats per la seva opinió sobre el projecte de llei de contractes de serveis a les persones que prepara la Generalitat (conegut com a ‘llei Aragonès’), han dit que tenen opinions diverses, i mentre des d’Accra veuen bé que faci que la qualitat passi per davant del preu en la contractació, des d’Asade consideren que no s’hauria de discriminar per tipus d’entitat.

El representant de CCOO ha considerat que l’Executiu català, com a «progressista, s’hauria de replantejar» alguns aspectes, i ha vist necessari més control de l’administració en alguns serveis, mentre que des de la Confederació ha demanat que es garanteixin les bones condicions.