LABORATORI TECNOSOCIAL
Llumeneta, un dispositiu que vol combatre la pobresa energètica
L'associació Can Guifi crea un aparell senzill que permet mesurar el consum elèctric domèstic
El projecte pretén donar suport a col·lectius vulnerables, dones que viuen soles i persones de la tercera edat

zentauroepp50186071 barcelona 01 10 2019 aparato que permite saber el gasto ener191002162941 /
Llumeneta és el nom d’un petit dispositiu que permet mesurar el consum elèctric domèstic i aporta unes dades claus per combatre la pobresa energètica. Aquest senzill aparell està pensat per donar suportt a col·lectius fràgils, com famílies monoparentals, dones que viuen soles i persones de la tercera edat.
Els creadors de Llumeneta són membres de Can Guifi, un projecte d’innovació social autodefinit com a «laboratori tecnosocial». El prototip d’aquest dispositiu va ser possible, de fet, gràcies a una subvenció de Barcelona Activa. Un dels ideòlegs i creadors de Llumeneta és el dissenyador de mitjans interactius Efraín Foglia. «Tot va començar fa uns quatre anys quan ens vam assabentar de la mort d’una dona gran a Reus que il·luminava casa seva amb espelmes perquè no podia pagar la llum», recorda Foglia, que llavors va comprendre que el gran repte de reduir l’impacte ecològic podia combinar-se amb altres lluites com la pobresa energètica. «La pobresa energètica no és només no poder pagar les factures, sinó deixar de fer altres coses per poder pagar unes factures que potser no són justes», puntualitza.
El funcionament de Llumeneta és molt senzill: n’hi ha prou amb connectar aquest dispositiu entre la presa de corrent i un electrodomèstic. «A l’interior la seva microtecnologia permet mesurar el consum elèctric, però també la temperatura dins i fora de la cambra gràcies a uns sensors», diu Foglia. Les dades obtingudes es poden visualitzar a l’ordinador o a qualsevol dispositiu connectat a internet, com un ‘smartphone’ o una tauleta. També, en el cas de persones sense aquest tipus de pantalles o amb poques habilitats tecnològiques, es poden consultar en remot per membres de Can Guifi.
«El consum hi surt traduït en euros i no en amperes o watts –continua el dissenyador– perquè sigui molt més comprensible per a la gent». Així, l’aparell permet quantificar el consum energètic i prendre tota mena de decisions, que van des de canviar les bombetes de la làmpada per unes de LED a contractar menys potència o fins i tot canviar de companyia.

Antònia Folguera i Efraín Foglia, amb un dispositiu Llumeneta i un ordinador amb els consums /
La informació oferta per aquest aparell que Can Guifi cedeix gratuïtament durant un temps posa de manifest el malbaratament energètic i fomenta un ús molt més responsable i sostenible dels aparells domèstics. Les dades obtingudes per totes les Llumenetes, un total de 40, poden ser publicades al web del projecte, però també es poden guardar de manera local si la persona que utilitza el dispositiu ho prefereix per qüestions de privacitat.
«Substituir els llums normals per altres de tipus LED, utilitzar endoll múltiple i canviar la nevera per una de més ecològica m’ha suposat reduir en un 30% la factura», assegura un altre dels creadors del hardware de Llumeneta, Josep Olost, al costat de Josep Mercader, Jordi Sala i Efraín Foglia. Tots quatre són membres d’EXO (Expansió Xarxa Oberta), una associació sense ànim de lucre que promou el coneixement de les tecnologies de la comunicació i crea xarxes de telecomunicacions obertes. «Des d’EXO donem connectivitat en entorns en els quals no arriba internet i treballem amb altres associacions per reduir la fractura digital», afegeix.
La persona, al centre
Notícies relacionadesLlumeneta requereix connectar-se a internet per funcionar però vol trencar amb un concepte estretament relacionat amb el 5G, la ‘Internet of Thing’ (la internet de les coses), anteriorment conegut com a domòtica. Foglia considera necessari que la persona torni a ser al centre i per això prefereix parlar d’‘Internet of the people’ (internet de les persones).
Can Guifi vendrà Llumenetes muntades per 30 euros –que és el que costen els seus diferents components– i també compartirà els manuals per crear aquest dispositiu a casa. Així mateix organitzen tallers per a les persones interessades a muntar un d’aquests senzills aparells.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- Explicació científica Fumata blanca i fumata negra: ¿com aconsegueix el Vaticà canviar el color del fum per anunciar l’elecció del nou Papa?
- Conducció Els cinc consells de la DGT per comprar un cotxe de segona mà
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida