Canvi d'estàndards

Sanitat recomana a embarassades i a menors de 10 anys no menjar tonyina vermella

El ministeri aconsella limitar la ingesta de peix a 3 o 4 racions a la setmana per la presència de mercuri

El peix espasa, l'emperador, el tauró i el luci tampoc són aconsellables en aquesta nova actualització

atun

atun

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Agència Espanyola Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), dependent del Ministeri de Sanitat, ha actualitzat les seves recomanacions de consum de peix per la presència de mercuriEleva de 3 a 10 anys l’edat recomanada per al consum de diversos tipus de peix amb alt contingut en mercuri (com per exemple la tonyina vermella), a més de mantenir el consell que tampoc les embarassades en mengin. Segons els seus nous estàndards, les autoritats demanen limitar la ingesta de qualsevol espècie de peix a tres o quatre racions per setmana en la població general i sempre procurant variar entre peixos blancs i blaus.

D’aquesta manera, en dones embarassades o que estiguin planificant estar-ho, i en aquelles en període de lactància i en els nens de fins a 10 anys, Sanitat recomana no consumir els tipus de peix amb alt contingut en mercuri, com ara la tonyina vermella (inclosa la tonyina vermella que es ven en llauna), el peix espasa, l’emperador, el tauró (caçó, solraig, agullat, gat i tintorera) i elluci. En nens de 10 a 14 anys, aposten per limitar a 120 grams al mes la ingesta d’aquests peixos.

Segons el cap de secció d’Endocrinologia de l’Hospital del Mar de Barcelona, Albert Goday, en els últims anys hi ha hagut «evidències» que els peixos que es trobendalt de la cadena alimentària «acumulen substàncies contaminants» de les quals després el cos no pot «desprendre’s». «Aquests peixos, que acostumen a ser molt grans ja que n’han menjat d’altres de més petits, contenen més mercuri, que és un metall tòxic, un contaminant. ¿I quan és perillós el mercuri? Quan s’està formant el cervell de la persona. Tenim evidències que en dones embarassades o nens petits no és bo. I ara el ministeri allarga aquestes recomanacions en la població vulnerable», explica a aquest diari.

Peixos com la tonyina vermella, adverteix Goday, estan molt de moda en cuines com per exemple la japonesa. Tot i així, matisa que, en la població no vulnerable, la tonyina és «molt bona», ja que conté els «greixos bons». «Per això en adults no es recomana que no es mengi».

Per la seva banda, el doctor Antonio Becerra, membre de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN), explica que anuncis com el que s’ha fet públic ara pel ministeri són «crides d’atenció» que es fan «contínuament». Segons ell, per tant, no hi ha motiu per a l’alarma.

També en nens de 10 a 14 anys, recomanen tres o quatre racions per setmana d’espècies amb baix i mitjà contingut, com ara abadejo, anxova/seitó areng, bacallà, mare de lluç, escopinya, verat, calamar, gambeta, cranc, corn amb pues, carboner/fogoner, carpa, calamarsó, cloïssa, sípia, escamarlà, tellerina, orada, amploia, gamba, sorell, llagosta, llagostí, llenguado europeu, limanda, llobarro, musclo, merlà, lluç/llucet, navalla, ostra portuguesa, castanyola, palaia, pota, pop, salmó atlàntic, salmó del Pacífic, sardina, sardinel·la o truita.

Consum segur

Sanitat també recorda, malgrat aquestes recomanacions, que menjar peix és «segur, saludable i recomanable». «En la legislació alimentària europea hi ha límits màxims de mercuri que sónd’obligat compliment i que, controlats per les autoritats sanitàries, garanteixen un consum segur d’aliments per la població», asseguren.

Igualment, defensen que el consum de peix comporta, a més, efectes beneficiosos per a la salut, ja que «aporta energia, és una font de proteïnes d’alt valor biològic i contribueix a la ingesta de nutrients essencials com el iode, el seleni, el calci i les vitamines A i D». «També té un bon perfil lipídic proporcionant àcids grassos poliinsaturats de cadena llarga omega-3, que és un component dels patrons dietètics associats amb la bona salut, i pocs àcids grassos saturats. Té efectes beneficiosos sobre el desenvolupament neurològic en nens i redueix el risc de mortalitat per malaltia coronària en adults», afegeixen.

Nova informació científica

Espanya compta des de l’any amb pautes de consum recomanades per l’AESAN per a certes espècies pesqueres en determinats grups de la població, però el ministeri justifica que «l’aparició de nova informació científica i tècnica ha fet necessària la seva revisió i més difusió entre els consumidors». AESAN ha distribuït, en col·laboració amb les autoritats sanitàries autonòmiques i altres parts interessades, 40.000 pòsters amb aquesta nova informació.

El mercuri és un element químic que forma part de la composició natural de l’escorça terrestre, principalment com a mineral de cinabri (sulfur de mercuri) o bé com a impuresa d’altres minerals com la pirita (sulfur de ferro). S’allibera al medi ambient a través de processos naturals com a conseqüència de l’activitat volcànica i l’erosió de les roques mitjançant l’acció de l’aigua i el vent.

La toxicitat

No obstant, també es pot alliberar a causa de l’acció de l’home a través de nombroses activitats com la indústria, la mineria, crema de combustibles fòssils, eliminació de residus, etc. El mercuri ha tingut, i encara té, nombroses aplicacions com ara pintures, bovines, amalgames dentals, bateries i piles, llums fluorescents i de baix consum, aparells elèctrics i electrònics, aparells de mesura (termòmetres i baròmetres), etc.

Els efectes tòxics del mercuri es coneixen des de l’antiguitat, però va ser el 1968, arran de la contaminació de la badia de Minamata (Japó) per abocament de mercuri procedent d’una indústria química, quan es va relacionar la seva toxicitat amb el consum de peix contaminat. La primera avaluació del risc per la ingesta de mercuri disponible a nivell internacional va ser realitzada pelComitè d’Experts FAO/OMS l’any 1972. Des d’aleshores, s’ha reavaluat en diverses ocasions per adaptar-la a les nombroses publicacions científiques que es generen anualment sobre aquest contaminant.

«El metilmercuri afecta el sistema nerviós central en desenvolupament, per això el fetus i els nens més petits són els més sensibles a aquest metall. També s’han observat efectes sobre el guany de pes corporal, la funció locomotora i la funció auditiva. Estudis recents indiquen que presenta efectes immunotòxics en el desenvolupament a baixes dosis, però es necessita més informació», argumenta Sanitat.

Per la seva banda, indiquen que el mercuri inorgànic afecta principalment el ronyó, causant «un augment del seu pes, tot i que també pot afectar altres òrgans com ara el fetge, el sistema nerviós, el sistema immune i sistemes reproductors i del desenvolupament, però a dosis més grans que en el cas del metilmercuri». «En conseqüència, la forma més tòxica del mercuri, i de més preocupació des del punt de vista sanitari, és el metilmercuri», afegeixen.

¿Què hi diuen les autoritats europees?

L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va publicar el 14 de juliol del 2014 una opinió científica sobre els beneficis per a la salut del consum de peixos i mariscos en relació amb els riscos de salut associats ambl’exposició al metilmercuri.

Notícies relacionades

L’organisme va establir que el consum del voltant desd’1-2 porcions de peix/marisc per setmana i fins a 3-4 porcions per setmana durant l’embaràs s’ha associat amb millors resultats funcionals del neurodesenvolupament en els nens en comparació amb l’absència de consum. Aquestes quantitats també s’han associat amb un menor risc de mortalitat per malaltia cardíaca coronària (CHD) en adults i són compatibles amb les ingestes i les recomanacions actuals en la majoria dels països europeus.

D’altra banda, també van concloure que amb consums més elevats de peix i/o marisc no s’esperen beneficis addicionals sobre els resultats del desenvolupament neurològic ni cap benefici sobre el risc de mortalitat per malaltia coronària. D’aquesta manera, l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària aclareix que, malgrat els nivells d’exposició al mercuri, el consum de peix i marisc «aporta beneficis i és recomanable».