Imatges

Desolació a l'Espluga de Francolí pel temporal | Fotos

Els veïns s'han despertat avui amb dos desapareguts i un paisatge amb arbres arrencats, fang i un pont, un restaurant i un celler literalment destruïts per la força de l'aigua

zentauroepp50535251 grafcat6576  la espluga de francol   tarragona   23 10 2019 191023134126

zentauroepp50535251 grafcat6576 la espluga de francol tarragona 23 10 2019 191023134126 / Josep Lluis Sellart

3
Es llegeix en minuts
Agencias

L’Espluga de Francolí ha sigut un dels municipis més afectats pel temporal de pluja que ha passat aquest dimarts i dimecres per Catalunya. Els veïns de la localitat s’han despertat avui amb dues persones desaparegudes i un paisatge amb arbres arrencats, fangi, com a escena evocadora de la desolació, un pont, un restaurant i un celler literalment destruïts per la força de l’aigua.

Les canyes i la runa que dimarts a la nit baixaven amb força pel riu Francolí van tapar un dels ponts, i això va fer que el nivell de l’aigua pugés uns metres. Es va emportar un restaurant sencer i una vivenda, a més de cotxes que hi havia aparcats. El carrer de la Font ha sigut un dels més afectats. La línia de l’aigua es veu a les façanes, a gairebé dos metres d’altura. Els baixos de les cases es troben plens de fang i runa i el que hi havia a l’interior està destrossat, incloent-hi tractors, cotxes, maquinària i eines. Els veïns treballaven des de primera hora d’aquest dimecres per recuperar la normalitat.

Treballs per recuperar la normalitat a l’Espluga de Francolí / JOSEP LLUIS SELLART (efe)

El xàfec ha fet que només hagi quedat operatiu l’accés nord al municipi, des de Vimbodí i Poblet. Hi ha dos ponts tancats al trànsit, plens d’escombraries i sense baranes. L’accés a la població des de Montblanc està tancat amb tres cotxes plens de fang llançats contra les baranes, un gran arbre caigut, molt fang i maquinària treballant per restablir la normalitat. «Mai havia presenciat res semblant», assegura Efe l’Atanasio, un veí de 72 anys que ha vist el seu carrer convertit en un riu, però «sense més conseqüència que l’ensurt».  [Seguiu les pluges a Catalunya per la DANA | Última hora en directe]

L’activitat al poble ha quedat aturada, entre afectats que treballen per recuperar la vida d’abans i alguns curiosos. També ha començat a aparèixer la solidaritat entre veïns. David Altarriba té una empresa de construcció a l’Espluga de Francolí i ha posat la maquinària i el personal a disposició dels afectats. «El restaurant del meu cosí està inundat, les neveres són fora, no queda res. Nosaltres avui netejarem tota la zona, però per recuperar-lo ja dependrà de les assegurances», ha assegurat a l’agència ACN.

Arbres caiguts i arrossegats per la pluja a l’Espluga de Francolí / josep lluís sellart (efe)

Sense llum ni aigua

El municipi està sense llum ni aigua; les botigues, tancades, i la marca de fins on ha arribat l’aigua és de gairebé dos metres. Els temes de totes les converses dels veïns eren aquest matí com la tromba caiguda els recordava un tro infinit i, sobretot, què passarà ara amb el poble. Just uns dies abans, es recordaven els 25 anys de les riuades de 1994, però aquesta «ha sigut pitjor, aquí no ha plogut tant, tota l’aigua ve de Prades», assenyala la Maria.

Un accés a l’Espluga de Francolí tallat / mossos d’esquadra

Notícies relacionades

L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, ha apuntat que seran necessaris «hores o dies» per recuperar els subministraments d’aigua, llum i gas als domicilis de la localitat. Vidal ha avançat a l’ACN que intentaran portar algun generador d’electricitat a fi de restablir el servei, però que els tres punts de subministrament del municipi han quedat afectats per les inundacions. Quant a l’aigua, l’alcalde ha indicat que el municipi estava a punt de fer restriccions als domicilis per l’escassetat que hi ha fruit de la sequera. L’aigua caiguda, tanmateix, no ha arreglat la situació, ja que moltes canonades s’han trencat i a causa de la falta d’electricitat no s’ha pogut transvasar aigua als pous. Vidal ha apuntat que hi ha tres edificis amb greus afectacions. El del restaurant i el celler, que ha quedat arrasat, un edifici municipal on s’emmagatzemava maquinària de l’Agrupació de Defensa Forestal i una empresa d’esports d’aventura. 

La localitat de Prades va acumular 264 litres d’aigua en poc temps i tots els torrents baixaven amb molta força fins a desembocar al riu Francolí, que, desbordat, ha arrasat totalment el restaurant El Gatim i el celler Rendé Masdéu. Mentrestant, molts curiosos, malgrat les advertències de Protecció Civil, s’acosten al Francolí per fotografiar el riu i les seves destrosses, els serveis d’emergències busquen dues persones desaparegudes quan anaven en cotxe. Els Bombers de la Generalitat han trobat un vehicle buit en un rierol, però no han confirmat encara si es tracta del que ocupaven aquests dos veïns.