Més de 200 detinguts a Europa per la «rebel·lió internacional» per la crisi climàtica

A Londres, epicentre de les protestes, ja hi ha 135 arrestats

grau

grau

4
Es llegeix en minuts
Agencias

Diferents protestes per la crisi climàtica dutes a terme a diverses ciutats europees s’estan saldant amb nombroses detencions. Més de 200 persones han sigut arrestades en les esmentades manifestacions, capitanejades pel grup pel medi ambient Extinction Rebellion, moviment originat a Londres. Fins al moment, la capital del Regne Unit és la ciutat amb més detinguts durant les protestes, amb 135, als quals se n’ha de sumar almenys 80 a Amsterdam que bloquejaven un dels carrers principals de la ciutat, i els tres arrestats (i 30 d’identificats) a Madrid per ocupar un dels ponts que creuen el passeig de la Castellana.

La Policia Metropolitana de Londres (Met) ha informat que els arrestos van començar el cap de setmana, amb càrrecs com «enrenou públic», «obstrucció policial» o «escàndol públic».  El grup d’acció ambiental Extinction Rebellion ha cridat a una «rebel·lió internacional» a diverses ciutats com Madrid, Amsterdam, París, Nova York, Washington i Buenos Aires.

Per la seva part, la Policia holandesa ha actualitzat en un comunicat la xifra de detinguts al migdia d’aquest dilluns, tot i que encara continua desallotjant la zona i arrestant els gairebé mil participants asseguts i agafats entre ells al carrer Stadhouderskade, un dels més freqüentats d’Amsterdam, mentre se’ls sumen cada vegada més manifestants. Segons ha pogut constatar Efe, els agents es van emportar un a un els activistes –que han instal·lat tendes de campanya davant el Rijksmuseum d’Amsterdam– i els van introduir als furgons blindats per traslladar-los als calabossos.

Els agents asseguren que els arrestos s’estan produint de forma individual per donar un missatge als activistes que continuaran fins a desallotjar-los a tots, i seguint els plans acordats pel municipi i la Fiscalia, però no descarten dur a terme detencions massives si la protesta i el bloqueig de la carretera no s’aturen.

Zones estratègiques a Londres

A Londres, els membres d’aquest moviment van començar els seus actes de protesta fent soroll amb bombos de metall, mentre anaven des del Parlament en direcció a la plaça de Trafalgar. Els activistes van indicar als mitjans que esperen que les seves mobilitzacions arribin a ser fins a cinc vegades més grans que les de l’abril passat, quan es van produir més de 1.100 detencions.  Està previst que els bloquejos durin un mínim de dues setmanes i s’espera que hi participin més de 20.000 persones, segons l’organització. 

Els manifestants ocuparan 11 zones estratègiques i cèntriques, incloent l’esmentada plaça de Trafalgar i el pont de Westminster, entre d’altres.

L’activista i portaveu del grup, Robin Boardman, va definir el grup com «un moviment de masses que utilitza la desobediència civil no-violenta per demanar al Govern que actuï contra l’extinció massiva». 

A més del canvi climàtic, a la plataforma li preocupen altres assumptes com la biodiversitat, l’acidesa dels oceans o la crisi global alimentària i «com millorar la democràcia». 

Acampada a Berlín amb Rackete

L’«acampada climàtica» en què participen més d’un miler de joves davant de la Cancelleria alemanya, seu del Govern d’Angela Merkel, ha iniciat avui les seves accions de bloqueig, entre crides a la rebel·lió de la capitana de l’ONG Sea Watch, Carola Rackete. «El govern alemany no està fent res. Cal passar a l’acció, no hi ha més temps per perdre», va proclamar Rackete des del campament plantat als voltants de l’edifici governamental i entre crits de «rebel·lió, rebel·lió» dels concentrats. Ja dissabte van començar a reunir-s’hi centenars de joves, que van arribar als 1.500 l’endemà –segons fonts policials–, amb intenció de continuar allà fins al pròxim diumenge, dia 13.

Rackete, la capitana del Sea Watch que el juliol passat va desafiar al llavors ministre d’interior italià Matteo Salvini al traslladar a Lampedusa un grup de rescatats al Mediterrani, s’ha unit a les protestes, convocades pel grup Extinction Rebellion.

Les accions del grup a Berlín es van iniciar a primera hora del matí, amb l’ocupació simbòlica dels voltants de la Columna de la Victoria, al cor de la capital alemanya, el trànsit de la qual va quedar tallat. El ministre de la Cancelleria, Helge Braun, va expressar des de la televisió pública ZDF la seva comprensió per les protestes en defensa del clima, però va advertir que no es toleraran «atacs» que «posin en perill el trànsit» a la capital.

La secció alemanya del grup Extinction Rebellion pretén que el govern declari l’«emergència climàtica» i aprovi mesures dràstiques per a una reducció substancial de les emissions de CO2 fins al 2025. Merkel ha expressat repetidament la seva admiració per l’activista sueca Greta Thunberg, el moviment de la qual, Fridays for Future, han secundat setmana rere setmana desenes de milers de joves alemanys. No obstant, ha advertit també que el deure de l’estament polític és impulsar mesures ambicioses, però alhora viables des del punt de vista econòmic i mediambiental. El 20 de setembre passat, Merkel va anunciar un pla de xoc de 54.000 milions d’euros amb l’objectiu que Alemanya compleixi els objectius de reducció d’emissions marcats per al 2030 –després d’haver admès que no s’aconseguirà fer-ho el 2020–.

Entre les mesures anunciades està l’encariment dels combustibles, de la calefacció i dels viatges en avió, així com una reducció dels trajectes amb tren i una forta inversió en energies alternatives.

Notícies relacionades

Fins a definir-se el pla de xoc van ser necessàries sessions maratonianes en la coalició entre conservadors i socialdemòcrates que dirigeix Merkel.

El paquet resultant ha rebut crítiques demolidores des d’organitzacions mediambientals i l’àmbit científic, per considerar-les insuficients. El paquet no ha entrat encara en el tràmit parlamentari, ja que encara no s’ha traduït en els corresponents projectes de llei. En mitjans alemanys s’assegura que, lluny de les correccions ambicioses que reclama l’activisme climàtic, el resultat final serà una versió retallada del que va anunciar Merkel.