PEIX BLANC O BLAU

Consumir peix durant l'embaràs podria millorar la capacitat d'atenció dels nens

La investigació s'ha realitzat sobre 1.641 parelles de mares i fills pertanyents al Projecte Infància i Medi Ambient (INMA)

undefined41510633 35403202   pregnant woman belly  pregnancy concept embarazo 190603183931

undefined41510633 35403202 pregnant woman belly pregnancy concept embarazo 190603183931

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Consumir peix durant l’embaràs  podria millorar la capacitat d’atenció dels nens i nenes, segons revela un estudi impulsat per l’equip de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), impulsat per La Caixa.

El treball, que publica la revista ’International Journal of Epidemilogy’, ha estudiat la relació existent entre el consum de diferents tipus de peix durant l’embaràs i la capacitat d’atenció dels petits als vuit anys.

La investigació s’ha realitzat sobre 1.641 parelles de mares i fills pertanyents al Projecte Infància i Medi Ambient (INMA), una xarxa d’investigació espanyola dirigida a estudiar el paper dels contaminants durant l’embaràs i els seus efectes en la infància.

Al llarg de l’embaràs, les mares van completar nombrosos qüestionaris que contemplaven diverses freqüències de consum per a més de cent aliments, entre els quals hi havia diferents peixos. Les dades de l’alimentació de nens i nenes també van ser recopilades utilitzant el mateix qüestionari a les edats d’un, cinc i vuit anys.

Als vuit anys, aquests van realitzar també una prova neuropsicològica amb ordinador dirigida a avaluar la seva funció d’atenció, posant el focus en dues respostes: les omissions o nombre d’errors que l’examinat passa per alt en relació amb l’estímul clau i la rapidesa en la resposta davant d’aquells estímuls que eren detectats.

«Amb el consum de peix durant el primer trimestre d’embaràs s’observa un major efecte sobre la capacitat d’atenció dels nens que amb la ingesta durant l’embaràs tardà o la ingesta per part dels nens als cinc anys, quan alguns dels processos de neurodesenvolupament ja han finalitzat», destaca el primer autor de l’article i investigador del programa d’Infància i Medi Ambient d’ISGlobal, Jordi Júlvez.

Nutrients essencials

Els nutrients essencials, com els àcids grassos poliinsaturats (PUFAs, per les seves sigles en anglès), són fonamentals per a aquests processos. «Els àcids docosahexaenoic (DHA) i eicosapentaenoic (EPA) són els principals PUFA omega 3 involucrats en el desenvolupament neurològic i la font principal de tots dos és el peix», afegeix Júlvez.

Aquests nutrients essencials participen en la definició de l’estructura i de la funció del cervell del fetus, exercint així un gran impacte sobre el desenvolupament neuropsicològic posterior.

L’atenció és un comportament complex que tot infant necessita per aprendre, ja que precedeix l’acompliment d’altres funcions primordials, com la memòria.

«Ens centrem en la funció d’atenció perquè els trastorns de dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH) són patologies comunes durant l’edat escolar», ha destacat el director del programa d’Infància i Medi Ambient d’ISGlobal, Jordi Sunyer.

L’estudi contempla també les diferències entre els diferents tipus de peixos i mariscos: peix blau, peix blanc, tonyina en llauna i crustacis i mol·luscos.

Peix blanc o blau

Tant els fills i les filles d’aquelles dones amb una dieta rica en diversos peixos com els de dones amb dietes riques només en peix blau o nmés en peix blanc van mostrar uns resultats molt positius en les proves d’atenció.

No obstant, quan l’aportació de peix a la dieta de les mares es basava en la tonyina en llauna o el marisc, els resultats van ser inferiors.

Notícies relacionades

«Hem observat diferències en l’efecte del peix sobre la capacitat d’atenció de cada nen segons unes variants genètiques conegudes com a polimorfismes d’un sol nucleòtid (SNPs)», comenta Júlvez.

Malgrat els prometedors resultats d’aquest estudi, els experts insisteixen en la necessitat de realitzar més investigacions entorn del consum de peix durant l’embaràs, amb l’objectiu de determinar amb exactitud quines espècies i en quines quantitats són beneficioses per al desenvolupament fetal.