Administració de justícia
Posada en marxa dels tribunals d’instància i les oficines de justícia
La primera fase de la nova llei d’eficiència s’aplica des d’avui en 33 dels 49 partits judicials catalans amb l’objectiu de descongestionar i agilitzar tràmits.

Catalunya estrena avui una nova estructura judicial amb l’objectiu de sortir del col·lapse, agilitzar la tramitació dels processos, impulsar l’especialització i acostar l’Administració de Justícia al ciutadà. D’aquesta manera, desapareixen els jutjats unipersonals de tota la vida i es creen tribunals d’instància (un òrgan col·legiat amb diversos magistrats). Entren en funcionament també les Oficines de Justícia en el Municipi (OJM), que substitueixen els jutjats de pau i n’amplien les competències. Aquesta profunda reforma s’emmarca en la llei d’eficiència de la justícia que va entrar en vigor el mes d’abril passat i és d’àmbit estatal.
El Govern ha dissenyat un pla per desplegar una llei que es farà en tres fases d’aquí a final de desembre. La primera és la d’avui, la segona a l’octubre i l’última al desembre, on s’emprendran els canvis a Girona, Lleida, Tarragona i Barcelona, la plaça més important pel nombre d’habitants. Segons la Conselleria de Justícia, aquesta reorganització suposa "un canvi estructural per garantir una justícia més eficient, moderna i pròxima al ciutadà".
La primera fase d’aquesta reestructuració s’estén a 33 partits judicials, dels 49 que hi ha a Catalunya. Els jutjats d’instrucció (penal), de primera instància (civils), mixtos (penal i civil) i de violència de gènere d’aquestes zones es transformen ara en tribunals d’instància, cosa que suposa, a més, l’adaptació de 26 oficines judicials ja existents i la creació de set de noves en diverses poblacions, entre elles Blanes, Cornellà de Llobregat, Igualada, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet. La finalitat és simplificar l’estructura judicial i unificar els serveis sota un únic tribunal mitjançant serveis comuns.
Una única estructura
Aquests tribunals d’instància englobaran tots els jutges en una única estructura dins de cada partit judicial. La intenció és que aquest reagrupament pugui facilitar una distribució més adequada de les càrregues de treball i l’intercanvi de recursos. Cada tribunal estarà format per un nombre variable de jutges i inclourà una secció única de civil i instrucció, tot i que poden incloure altres seccions especialitzades, com per exemple família, menors, vigilància penitenciària o violència contra les dones.
Les Oficines de Justícia en els Municipis entren en funcionament en 561 dels 947 municipis de Catalunya (49 tenen jutjats ordinaris) i substitueixen els històrics jutjats de pau, una institució especialment arrelada al territori i que constitueixen la primera baula de l’Administració de Justícia. S’encarreguen d’una sèrie de serveis, com la pràctica de declaracions a través de videoconferències en processos judicials i l’expedició de certificats penals o del registre civil. I ara també actuaran de suport als jutges de pau, que veuen ampliades les seves competències. Així es pot fer càrrec d’assumptes civils –com reclamacions de quanties no superiors a 150 euros–, expedients de conciliació civils per menys de 10.000 euros i actes de conciliació previs a la presentació d’una querella per delictes d’injúries o calúmnies.
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- Protesta Joves extutelats imploren a Drets Socials que no els faci tornar ajudes
- Baròmetre municipal La vivenda supera la inseguretat com a principal problema dels barcelonins
- INFRAESTRUCTURES El Govern donarà avui llum verda a dos intercanviadors ferroviaris al Vallès