Fan caure el Forn de la Barraca, símbol de la lluita contra l'emergència climàtica a València

Hi ha quatre detinguts, entre ells els tres activistes que s'havien enfilat a l'edifici i que ha desallotjat la Guàrdia Civil

La demolició forma part de l'ampliació de Foment de l'autopista d'accés a València, tot i que del costat de la sortida, on mai hi ha embussos

zentauroepp50077183 valencia 27 9 2019 sociedad  derribo del forn de  barraca co190927114404

zentauroepp50077183 valencia 27 9 2019 sociedad derribo del forn de barraca co190927114404 / A Miguel Lorenzo

4
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Del ‘Forn de la Barraca’ ja només en queda runa. Cap a les deu del matí una enorme pala ha començat a enderrocar un edifici que durant set dècades va donar servei de pa a l’horta entre València i Alboraia i que en les últimes dues setmanes s’havia convertit en un símbol contra l’emergència climàtica. Tot, el dia de la vaga mundial pel clima.

Abans, desenes d’efectius de la Guàrdia Civil, avalats per un helicòpter, havien desallotjat aquest antic forn, expropiat recentment per ampliar l’autopista d’entrada i sortida de València pel nord. Des de fa 12 dies diverses desenes d’activistes feien torns nit i dia per provar d’impedir l’accés dels operaris que l’havien d’enderrocar.

Aquestes últimes nits diversos grups musicals com ara Els Jovens i Xavi Sarrià (ex Obrint Pas) havien acudit al Forn a mostrar el seu recolzament amb petits concerts a la defensa de l’edifici que des de fa anys estava decorat amb un mural amb el lema «L’Horta és vida» acompanyat d’una carxofa que sagnava travessada per una fletxa. 

Cap a les set del matí i al veure arribar els agents, alguns dels acampats s’han encadenat amb arnesos a la teulada i en un dels balcons i s’han quedat allà fins que els agents hi han accedit i els han desenganxat. A les mans portaven cartells amb la carxofa sagnant.

[Segueixi aquí el directe sobre la vaga del clima del 27 de setembre].

L’operació s’ha saldat amb quatre detinguts, els tres que s’havien lligat, que no han presentat resistència i una quarta persona a la qual, segons van apuntar a Efe fonts policials se li imputa agressió a l’autoritat per haver clavat una puntada de peu a un agent durant el desallotjament. També alguns dels activistes han denunciat a les xarxes socials cops i macadures.

Moment en què la Guàrdia Civil desallotja els activistes enfilats al teulada / MIGUEL LORENZO

Desenes de persones, entre ells diputats autonòmics de Compromís i d’Unides Podem i l’exdiputada nacional per la formació morada Rosana Pastor, han acudit a protestar contra la demolició. També ho ha presenciat un dels membres de la família que fins a poc era la propietària del forn.

L’ampliació de la V21 és un projecte reprès pel govern central el 2017 i qüestionat per l’Ajuntament de València i el d’Alboraia així com per diversos col·lectius defensors de l’horta.

Un dels arguments que ofereixen és queel Forn de la Barraca està en el sentit de sortida de València, en què mai es produeixen embussoscom sí que passa puntualment als matins del juliol i a les tardes dels caps de setmana d’estiu en el d’entrada.

Col·lectius com ara Per l’Horta també rebutgen el tercer carril d’entrada per entendre que les retencions són molt puntuals, que el volum de trànsit que registra està clarament per sota dels estàndards europeus que aconsellarien els nous carrils; i que ampliar aquesta entrada va contra la política de la ciutat de reduir l’ús del cotxe particular.

El Ministeri de Foment, que dirigeix el socialista José Luis Ábalos, no va acceptar quan va accedir al càrrec les propostes alternatives que es van presentar i va reduir el nombre de metres quadrats expropiats de vuitanta mil a seixanta-dos mil sense canviar el traçat al no expropiar els camps sencers, sinó aquells trossos que es necessiten per a l’ampliació.

Manolo Mata, síndic del PSPV a les Corts, va rebutjar les crítiques que han rebut per part dels seus socis de govern, Compromís i Unides Podem i va assegurar: «Estem parlant de seixanta mil metres quadrats que no alteren absolutament res». I va demanar posar de relleu la recent llei de protecció de l’horta «amb què se salven quatre milions de metres quadrats».

Dels despatxos al Forn

La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha recordat que les obres «són competència del govern d’Espanya i que van ser adjudicades pel govern de Mariano Rajoy» i ha dit que des del Consell van mirar de reduir-ne l’impacte.

«Hem arribat fins on hem pogut no sent competència nostra», va assenyalar Oltra, que en el seu moment va estar en la mobilització per frenar les demolicions al barri del Cabanyal.

Notícies relacionades

«En aquell moment no podia treballar als despatxos. No sé si és gaire útil que digui com em sento, però si no tingués la possibilitat d’estar treballant als despatxos estaria físicament al Forn de la Barraca», ha reconegut després d’assegurar que el govern autonòmic no sabia que s’enderrocaria l’edifici aquest divendres.

«Aquesta demolició no era necessària, ampliant-ne l’entrada i no la sortida, n’hi havia prou. Mai he sentit a parlar d’embussos a la sortida», ha apuntat Joan Ribó, alcalde de València, que ha lamentat «que el dia del medi ambient es dediquin a fer aquestes coses, té un simbolisme fatal, de l’horta cal treure’n les parts mínimes».