Al Parlament

Buch admet que falten policies locals a Catalunya

El conseller assegura que treballa "a marxes forçades" per reforçar la plantilla

foto 3397443

foto 3397443

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha afirmat aquest dimecres que el seu departament treballa "a marxes forçades" per reforçar les plantilles de policies locals i resoldre la insuficiència d’agents que hi ha en alguns punts del territori català. "Estem posant totes les mesures hagudes i per haver-hi per resoldre el problema que tenim ara mateix", ha exposat durant la sessió de control el Govern al Parlament. Aquestes declaracions han tingut lloc un dia després que el mateix Buch s’enganxés amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que li va retreure la falta de col·laboració i d’implicació per combatre la inseguretat a la ciutat.

En la seva resposta a Colau, Buch la va acusar de voler fer electoralisme al treure un tema tan delicat en vigílies de les eleccions municipals. En aquesta ocasió, en canvi, ha estirat el primer punt del manual d’instruccions del Govern de Joaquim Torra, que no és cap altre que culpar el Govern de l’Estat. En relació amb la falta de policies locals, per haver aprovat el 14 de desembre un reial decret pel qual els agents podran anticipar la seva jubilació als 59 anys en el millor dels casos si n’acrediten 37 d’activitat i un mínim de 15 anys cotitzats com a membres del cos.

"Qui ha desprotegit amb un nivell 4 sobre 5 les policies locals ha sigut el Govern de l’Estat", ha recriminat Buch, que ha afirmat que aquesta mesura va menysprear les plantilles de Policia Local, ja que hi va haver agents que van decidir jubilar-se abans del que estava previst.

Contacte amb els ajuntaments

Després de lamentar que el Govern va "a remolc" de les decisions de l’Estat, ha detallat que des d’aleshores s’ha contactat amb els ajuntaments per fer una radiografia de la situació, i ha apuntat que, pròximament, se’ls demanarà que concretin el nombre d’agents que sol·liciten en cada cas.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el diputat del PSC Carles Castillo, que és qui ha interpel·lat el conseller, ha retret al Govern que no estigui donant solucions a les policies locals, que ha defensat que són el cos de seguretat que "més actua en seguretat ciutadana", en un context en què hi ha un nombre "insuficient" de Mossos.

Contractar seguretat privada

L’apressant falta de seguretat als carrers ha portat fins i tot a solucions de tot tipus per part d’alguns ajuntaments. El de Cervià de Ter, una localitat del Gironès de 948 habitants, ha decidit contractar seguretat privada per patrullar per les nits, segons va denunciar el sindicat de Mossos d’Esquadra Sap-Fepol. Altres municipis, com el de Santa Coloma de Gramenet, han optat per recuperar la figura del sereno, no gaire del gust dels sindicats, que denuncien intrusisme.