Polèmica entre les dues administracions

Colau acusa el Govern de no atendre la seguretat de BCN

L'alcaldessa assegura que no descarta que després d'aquesta situació hi pugui haver "finalitats electorals"

Verbalitza la queixa en un acte i també l'envia per escrit al conseller Buch

20190507 435737 colaumo 1 1 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Óscar Hernández

L’alcaldessa de Barcelona i candidata a la reelecció per Barcelona en Comú, Ada Colau, ha acusat al Departament d’Interior de la Generalitat, que dirigeix el conseller Miquel Buch (PDECat), d’abandonar la seguretat a Barcelona, i no descarta que darrere d’aquesta situació hi pugui haver "finalitats electorals". Una càrrega de profunditat considerable a menys de 20 dies per a les eleccions municipals que resumeix el recel entre el consistori i el Govern català a compte de la col·laboració policial. La reacció ha provocat la immediata resposta d’Interior en boca del director general de Policía, Andreu Joan Martínez, que acusa l’alcaldessa de mentir i realitzar aquestes manifestacions amb interès electoralista. 

"He de denunciar l’abandonament de la ciutat i no voldria pensar que és amb finalitats electorals", ha declarat Ada Colau durant un esmorzar informatiu del Fòrum Europa Tribuna Catalunya, en el qual l’alcaldessa ha remarcat que en tot el mandat "mai ha fet guerra política amb això" i s’ha esforçat per mantenir la “lleialtat institucional” amb la Generalitat.

Ada Colau ha denunciat en l’acte que des del 2009 no augmenta el nombre de mossos a Barcelona i que "la situació de desgovern, des d’abans del 155" ha repercutit en la seguretat de Barcelona, on han augmentat els delictes i la seguretat s’ha convertit en la principal preocupació dels veïns.

Plantada del conseller

La candidata a la reelecció ha carregat contra el conseller Miquel Buch per haver "plantat" la setmana passada la Junta Local de Seguretat de Barcelona, malgrat que havia modificat la seva convocatòria perquè hi pogués assistir.

També ha assegurat que l’operació prevista dels Mossos no va aparèixer en un desallotjament del top manta al Portal de la Pau, que la Guàrdia Urbana va haver d’actuar sola la setmana passada en els disturbis dels seguidors del Liverpool a la plaça Reial perquè no hi va acudir la policia de la Generalitat i que han suspès la seva presència al Raval. 

"L’últim cap de setmana es va haver de retirar un dispositiu contra la venda ambulant per la falta de recolzament dels mossos"

Ada Colau

La queixa no s’ha quedat en una verbalització. Més o menys a la mateixa hora que Colau ha llançat aquests retrets al titular d’Interior, li ha enviat una carta en la qual deixa per escrit la seva protesta. “T’he expressat en diferents ocasions la preocupació pel creixement dels indicadors de delictes contra el patrimoni que pateix la ciutat, i la necessitat de comptar amb més recursos policials per abordar correctament totes les situacions, en un context que l’actual alerta antiterrorista ha agreujat”, escriu l’alcaldessa.

Jubilacions sense reposició

“La falta de reposició de les jubilacions dels mossos des de fa 10 anys i la falta de noves assignacions a la ciutat, o d’una suficient quantitat d’hores extres per cobrir els serveis generen una situació preocupant”, prossegueix Colau, abans de recordar al conseller que a l’octubre es va acordar “comptar amb més recursos policials,

"(Carta a Buch) Et demano que prenguis accions urgents per garantir un dimensionament adequat del servei"

Ada Colau

principalment al districte de Ciutat Vella, on es concentra el major nombre de fets delictius”.

“Vau assumir el compromís de mantenir el dispositiu UBIQ”, afirma l’alcaldessa sobre la previsió d’un augment d’agents, abans de retreure: “En els últims mesos hem rebut queixes constants dels veïns de Ciutat Vella per la reducció de la presència del dispositiu, les demores i la falta de resposta a les seves crides”.  A la carta, l’alcaldessa també retreu a Buch que no acudís a la junta de seguretat i conclou: “Et demano que prenguis accions urgents per garantir un dimensionament adequat del servei”.

La resposta d’Interior

El director general de la Policia, Andreu Joan Martínez, ha contestat aquesta tarda a l’alcaldessa de Barcelona acusant-la de “no ajustar-se a la veritat”, és a dir, de mentir, i de realitzar les seves declaracions amb una finalitat “electoral”.

“Les afirmacions de l’alcaldessa són greus i no poden quedar-se sense resposta i desmentim que, com ella ha dit, existeixi una intenció electoral per abandonar Barcelona a efectes de la seva seguretat. I ella sap que no és així. Sap que es treballa de forma coordinada amb la Guàrdia Urbana i de forma espectacular”, ha afegit el número dos de la Conselleria d’Interior i màxim responsable polític dels Mossos d’Esquadra.

"Colau sap que treballem de forma coordinada amb la Guàrdia Urbana i de forma espectacular"

Andreu Joan Martínez

Director general de la Policia de la Generalitat

Per a Martínez, que ha assistit a la roda de premsa acompanyat del comissari i de l’intendent dels Mossos al districte de Ciutat Vella, “les declaracions de l’alcaldessa només es poden entendre en una òptica electoral, però la ciutadania és adulta i sap contextualitzar aquestes declaracions que, a més de desafortunades, no s’ajusten a la veritat".

Falten efectius

Notícies relacionades

El director general de la Policia sí que ha reconegut la falta d’efectius dels Mossos d’Esquadra "perquè portem sis anys sense noves promocions", però ha insistit que la plantilla actual, minvada per jubilacions i baixes, "és més activa que mai i realitza fins i tot més detencions". I ha ofert algunes xifres per avalar la seva versió com la "dels 150 narcopisos tancats a la ciutat que han deixat aquest fenomen en una cosa residual".

"Les declaracions de l’alcaldessa només es poden entendre des d’una òptica electoral"

Andreu Joan Martínez

Director general de la Policia

Sobre el nombre d’agents, Martínez ha recordat que 500 nous mossos sortiran aquest mes de juny de l’Escola de Policia i després de participar en l’Operació Estiu es repartiran pel territori", tot i que s’ha negat a revelar quants funcionaris reforçaran la plantilla de les comissaries barcelonines.